FOLLOW US: facebook twitter

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πρέπει άμεσα να ανεξαρτητοποιήσουμε τους ΟΕΒ από την κατανάλωση ενέργειας»

Ημερομηνία: 15-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Νεκτάριος Φαρμάκης για το προτζεκτ της Περιφέρειας για την ενεργειακή αυτονόμηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων
-Πιέσεις προς την ΔΕΗ για την ρύθμιση των χρεών τους

Στο πρότζεκτ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αυτονόμηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που βρίσκεται ακόμα στο αρχικό του στάδιο αλλά προχωρά βάσει του σχεδιασμού, καθώς στο πρόβλημα των οφειλών που εχουν οι ΟΕΒ κυρίως απέναντι στην ΔΕΗ, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στο περιθώριο της επίσκεψης του την Τρίτη στην Ηλεία.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το συγκεκριμένο ζήτησα τόνισε ότι “ το θέμα της ενεργειακής αυτονόμησης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Το πρόβλημα είναι ότι για πολλές και διάφορες αιτίες και οι παθογένειες δεκαετιών έχουμε οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων που οφείλουν τα περισσότερα χρήματα από οτιδήποτε στην Ελλάδα. Οφείλουν περίπου 24 εκατομμύρια € για την ενέργεια. Για την κατανάλωση της ενέργειας. Να σκεφτείτε ότι ο δεύτερος στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξεως των τεσσάρων – πέντε εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πηγάζει από ζητήματα του πως λειτουργούσαν αυτοί οι οργανισμοί τις περασμένες δεκαετίες, γιατί αυτό είναι συσσωρευτικό επί πολλά έτη και ταυτόχρονα υπάρχει και ένα ζήτημα λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας και έκτασης του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας, υπάρχει ένα ζήτημα της ανάγκης άντλησης του ύδατος που σημαίνει παραπάνω κατανάλωση ενέργειας.   Γι αυτό και  πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε και να ανεξαρτητοποιήσουμε τους οργανισμούς αυτούς από την κατανάλωση. Αυτό γίνεται μέσω του project που έχουμε ξεκινήσει και είμαστε στα πρώτα βήματα, είναι μπροστά η προσπάθεια, είναι μπροστά ο αγώνας, το ζήτημα είναι ότι το θέμα σηκώθηκε έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προεργασία, έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε με πάνω από 30 φορείς στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η περιφέρεια είναι μπροστά κι αυτό τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Πιέσεις προς την ΔΕΗ για την οφειλές των ΤΟΕΒ

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις μεγάλες οφειλές των ΟΕΒ στη ΔΕΗ όπου και ανέφερε ότι θα πρέπει και η ΔΕΗ να αντιληφθεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε λογικές ρυθμίσεις γιατί διαφορετικά το χρέος συνεχώς θα αυξανεται:

“H πίεση όλων μας και από την κυβέρνηση και από την δική μας πλευρά είναι ασφυκτική, κάθε μέρα επικοινωνούμε κι εμείς και με το υπουργείο όπως και με την διοίκηση της Δ.Ε.Η. όπως γίνεται κάθε χρόνο για να δοθεί μια λύση για το θέμα αυτό. Κάθε χρόνο κατεβαίνουν και ανεβαίνουν οι διακόπτες. Και συσσωρεύεται ένα χρέος. Από εκεί και πέρα πρέπει και η ΔΕΗ να πειστεί ότι μέσω αυτού του τρόπου θα μπορέσει να ρυθμιστεί αυτή η οφειλή και αυτός είναι και ο σκοπός της επαφής μας όσες φορές έχουμε πιέσει προς την ΔΕΗ. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία πλέον αλλά μπορεί να αντιληφθεί και η ΔΕΗ ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα ξέρει ότι το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος