FOLLOW US: facebook twitter

Εξισωτική 2024 με 12 ευρώ στα ορεινά και 9 ευρώ σε μειονεκτικές

Ημερομηνία: 03-04-2024 | Συντάκτης:

Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακοίνωσε  χθες το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη διαδικασία αιτήσεων για τη φετινή εξισωτική αποζημίωση ύψους 12,2 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές και 9 ευρώ για τις μειονεκτικές περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει μέσω ΟΣΔΕ  το οποίο άνοιξε χθες και θα κατατεθούν και τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Έτσι, μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 το ΥπΑΑΤ θα προκηρύξει φέτος την δράση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση). Σημειώνεται πως η εξισωτική πιστώνεται σε αγροτεµάχια και βοσκοτόπια που βρίσκονται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές και δεν έχουν σχέση με τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου. Πάντως για να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις θα πρέπει προφανώς να ανοίξει πρώτα το ΟΣΔΕ και δεύτερον να εκδοθεί και η σχετική πρόσκληση της εξισωτικής.

Περιοχές εφαρμογής και δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι περιοχές εφαρμογής της εξισωτικής είναι :α)Δράση 1 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως ορεινές. β)Δράση 2 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. γ)Δράση 3 : Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα και αφορούν παραμεθόριες περιοχές, νησιωτικές περιοχές και περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ – ΣΣ ΚΑΠ.

Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:α) Είναι ενεργοί γεωργοί β) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα  γ) Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό απασχόληση.

Ύψος Ενίσχυσης

Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα. Και στις τρεις Δράσεις, το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως :

  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha : χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha : χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha : χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
  • Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης/πληρωμής πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος