FOLLOW US: facebook twitter

Eξήντα νέες διαβάσεις στους κόμβους της ΕΟ Πατρών-Πύργου  

Ημερομηνία: 13-05-2024 | Συντάκτης:

Στόχος η ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας για τους πεζούς και κυρίως για ΑμεΑ, τόνισε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Β. Γιαννόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου με την κατασκευή πάνω από 60 πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους υψηλής κυκλοφορίας στην Ηλεία σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο επικαιροποίησης που ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίαση η περιφερειακή επιτροπή, προβλέπεται η  κατασκευή 344 νέων διαβάσεων ή η αναβάθμιση  απλών σηματοδοτούμενων διαβάσεων σε πρότυπες σε όλη την περιφέρεια.

Στην Ηλεία οι εξήντα (60) διαβάσεις θα κατασκευαστούν στους κόμβους Βάρδας, Κουρτεσίου, Λεχαινών, Ανδραβίδας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας – Κουρούτας, Λαστεΐκων, Βυτινεΐκων, Γ.Ν Πύργου (Φιλοθέης), Αγίου Γεωργίου (Ανθόπυργος), σε εισόδους της Ανατολικής πλευράς του Πύργου, Ζαχάρως, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου.  

 Κάθε πρότυπη διάβαση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

*Συσκευή αφής πεζών και συσκευή αφής πεζών για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης, (νέου τύπου).

*Ένδειξη αντίστροφης μέτρησης χρόνου (τύπου LED) που θα ενημερώνει τον πεζό για τον χρόνο που απομένει για να διασχίσει την οδό.

*Συσκευές φωτεινής σήμανσης α) του οδοστρώματος (τύπου LED) σε όλο το μήκος της διάβασης και β)του πεζοδρομίου στα σημεία αναμονής των πεζών. 

*Φωτεινές πινακίδες οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις απλές πληροφοριακές πινακίδες του ΚΟΚ. Η χρήση τους θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σκοπός του συστήματος είναι οι οδηγοί των οχημάτων να αντιλαμβάνονται καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις. Το σύστημα θα ενεργοποιείται αυτόματα, είτε πρόκειται για σηματοδοτούμενη διάβαση με επενεργούμενη φάση πεζών, είτε για σηματοδοτούμενη διάβαση με σταθερή φάση πεζών.   Παράλληλα, εκτός της εξασφάλισης ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς και προστασίας από ατυχήματα, το έξυπνο σύστημα διάβασης πεζών εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο στόχος του έργου είναι αφενός η αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας συγκεκριμένων σημείων-κόμβων του οδικού δικτύου μέσω της καλύτερης επισήμανσης των διαβάσεων πεζών στους εποχούμενους οδηγούς και πεζούς και αφετέρου η βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας μέσω της ρύθμισης των σηματοδοτών με βάσει τα πραγματικά κυκλοφοριακά δεδομένα, τα οποία θα συλλέγονται από το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού οδικού δικτύου με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σημεία και σε οδικά τμήματα των Εθνικών Οδών, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική κίνηση πεζών – και συνεπώς αυξημένη επικινδυνότητα. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ενισχύουμε την οδική ασφάλεια για τους πεζούς όλων των ηλικιών και για τα Άτομα με Κινητικά Προβλήματα ή προβλήματα όρασης, αλλά και για τους διερχόμενους οδηγούς. Αυτό άλλωστε είναι το βασικό ζητούμενο. Παράλληλα, επιτυγχάνουμε εξασφάλιση ενέργειας και πόρων, αφού μιλάμε για ένα σύγχρονο σύστημα, με φωτισμό από σώματα τύπου led», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia