FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιάζουν οι Νότιες Θέρμες της Αρχαίας Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 13-05-2024 | Συντάκτης:

-Έτοιμο το 2025 το μνημείο, έχει υπερβεί το 50% η πρόοδος των εργασιών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνει σταδιακά η ανάδειξη των Νοτίων Θερμών στην Αρχαία Ολυμπία, του πρώτου από τα μνημεία της Ρωμαϊκής περιόδου που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς έχει ήδη εκτελεστεί πάνω από το 50% των εργασιών συντήρησης και στερέωσης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, το έργο είναι αρκετά προχωρημένο και υπολογίζεται ότι θα έχει τελειώσει το 2025, προσφέροντας στους επισκέπτες μία ακόμα επιλογή περιήγησης εντός του αρχαιολογικού χώρου.

«Είμαστε πάνω από το 50% των εργασιών και εκτιμούμε ότι σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Η συντήρηση και η στερέωση των Νοτίων Θερμών εντάσσεται στον σχεδιαμό της ανάδειξης των μνημείων της Ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία, τα οποία είναι πολλά και σχετικά παραμελημένα και όχι τόσο γνωστά στους επισκέπτες», εξήγησε στην Πρωινή η κ. Κόλλια προσθέτοντας ότι η εκπόνηση μελέτης και η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ.

«Είναι ένα συγκρότημα πολύ μεγάλο, ακριβώς νότια του ναού του Διός και απέναντι από το Λεωνιδαίο, ουσιαστικά σε κεντρικό σημείο. Ήταν θέρμες, δηλαδή λουτρά, τα οποία εσωτερικά έχουν όλη την κάτοψη ενός λουτρού ρωμαϊκού με τον χώρο των ζεστών και των χλιαρών λουτρών, το ιδρωτήριο, και υπάρχουν σημεία όπου σώζεται  σε αρκετά μεγάλο ύψος, περίπου τρία μέτρα τοιχοποιία. Από την έρευνα που κάνουμε συγχρόνως, έχουμε στοιχεία ότι ξεκινά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αποκτά την τελική του μορφή επί Διοκλητιανού, γύρω στο β΄ μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. Θεωρείται από τα πληρέστερα Λουτρά της Ρωμαϊκής Περιόδου μορφολογικά, με εσωτερική αυλή, με μεγάλες τουαλέτες και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης ενδέχεται σε πάνω όροφο να λειτουργούσε πανδοχείο η κάποιου είδους χώρος φιλοξενίας.

Tι προβλέπει η μελέτη ανάδειξης

Οι μελέτες για την ανάδειξη του μνημείου διαμορφώθηκαν κατόπιν αξιολόγησης της παθολογίας, του βαθμού επικινδυνότητας και της αναγκαιότητας προβολής και ένταξης του Μνημείου στην εμπειρία περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Προβλέπουν την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων των Νοτίων Θερμών μέσω άμεσων στερεωτικών επεμβάσεων, την ανάδειξη και ενίσχυση της αναγνωσιμότητάς τους, τη διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών, προκειμένου να επιτρέπεται την περιήγηση εντός των ίδιων των Μνημείου, καθώς και μέτρα για τη διευθέτηση των ομβρίων.

Η τεχνική έκθεση προβλέπει αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, με αναλυτική περιγραφή των επιπλέον οικοδομικών καταλοίπων του μνημείου και του περιβάλλοντός του, που αποκαλύφθηκαν στο τρέχον έργο με καταγραφή των δομικών υλικών, περιγραφή του τρόπου δομής και των οικοδομικών φάσεων για τα νέα αποκαλυφθέντα κατάλοιπα, πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση των επιπλέον οικοδομικών καταλοίπων, πρόταση αποκατάστασης όπου περιγράφονται οι προτεινόμενες επισκευαστικές και στερεωτικές επεμβάσεις, μορφολογική αποκατάσταση του μνημείου για τα νέα τμήματα που αποκαλύφθηκαν και πρόταση ανάδειξης για τη βέλτιστη αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα των χώρων του συγκροτήματος με αποσαφήνιση κατά το δυνατόν της λειτουργίας των χώρων και των οικοδομικών φάσεων του μνημείου.

Η κ. Κόλλια υπενθύμισε ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης η ανάδειξη των Θερμών του Λεωνιδαίου στο νότιο άκρο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα συγκρότημα μικρότερο και πιο ύστερο, του οποίου σώζεται η οροφή, ενώ ακολουθεί η ανάδειξη της Παλαιοχριστινιακής Βασιλικής/εργαστηρίου του Φειδία.

Όπως ανέφερε, η ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της Αρχαίας Ολυμπίας θα διευρύνει τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας κατά 10 τουλάχιστον στρέμματα και θα επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia