Εξερεύνηση στα σπήλαια και τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141056″ img_size=”full”][vc_column_text]
Από τον σπηλαιολόγο Πάνο Καρούτσο που προαναγγέλλει ότι κάτι όμορφο ετοιμάζεται για το project γεωλογικών live «Γεωλογία για όλους»
[/vc_column_text][vc_column_text]Κάτι ωραίο ετοιμάζεται, σε ένα νέο επεισόδιο που θα έχει ως επίκεντρό του τις ιαματικές πηγές και τα σπήλαια του Καϊάφα, από τον γνωστό στην Ηλεία Πατρινό σπηλαιολόγο, εραστή των σπηλαίων και τελειόφοιτο Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών Πάνο Καρούτσο, στα νέα επεισόδια του επιτυχημένου εκπαιδευτικού project γεωλογικών LIVE « Γεωλογία για όλους», που παρουσιάζεται σε δικό του κανάλι στο You tube. Μάλιστα, η “Γεωλογία για όλους” ένα project που κράτησε 5 μήνες Νοέμβριος-Απρίλιος, κατά την περίοδο της 2ης καραντίνας περιελάμβανε 21 γεωλογικά επεισόδια που μετέδιδε live και από την σελίδα του στο φβ, με καταξιωμένους προσκεκλημένους καθηγητές αλλά και επιστήμονες γεωλόγους, Καθηγητές, Επιστήμονες Διδάκτορες, Μεταπτυχιακοί, φοιτητές της Γεωλογίας με στόχο να γνωρίσει ο απλός κόσμος αλλά και εκπαιδευτικοί και μαθητές την Γεωλογική κληρονομιά της Χώρας μας. Την γεωλογία στην πράξη, στα εργαστήρια, στο πεδίο, στην ύπαιθρο. Σε αρκετά από αυτά τα επεισόδια γινόταν μια μοναδική live ξενάγηση στα ελληνικά σπήλαια, ενώ στόχος είναι σε εκπαιδευτικό επίπεδο να προτείνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σπήλαια μέσα και έξω από την σχολική τάξη.
Ο Πάνος Καρούτσος πριν από δύο μέρες, έδωσε το «στίγμα» του από τον Καϊάφα, όπου μαζί με τον συνάδελφό του Ιάσονα ΠΦ, παρακολούθησε το ερευνητικό έργο της Βελγίδας ερευνήτριας Claire A. Chauveau PhD student of Universite libre Dr Bruxelles, που ασχολείται με καταδύσεις σε σπήλαια καταγράφοντας τα στοιχεία που αντλεί για την έρευνά της, από την οποία σίγουρα θα γνωρίσουμε πράγματα για τον Καίάφα που ως τώρα δεν γνωρίζαμε. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος «η έρευνα ποτέ δεν σταματά ακόμη και κάτω από τους 39 βαθμούς Κελσίου, με δεδομένο ότι τιε μέρες αυτές βρισκόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.[/vc_column_text][vc_column_text]
Να σημειώσουμε ότι ο σπηλαιολόγος Πάνος Καρούτσος είναι πολύ γνωστός στο κοινό της Ηλείας, καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές αποστολές στα γνωστά και άγνωστα σπήλαια του νομού μας,, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του εξαίσιου υλικού που έχει συγκεντρώσει στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Κτήμα Μερκούρη αλλά και στην συνέχεια σε άλλη εκδήλωση τον περασμένο Μάρτιο στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, όπου μας ταξίδεψε στην ομορφιά και στα μυστικά των σπηλαίων της Ηλείας, που δεν είναι και λίγα.
Ο ίδιος έχει στο παρελθόν ερευνήσει μαζί με τον βιολόγο Κωνσταντίνο Μπακολίτσα τα ιαματικά σπήλαια του Καϊάφα, δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά, ενώ έχει ακόμα εξερευνήσει τα σπήλαια της Μονής Ασκητή στο Γούμερο αλλά και τα σπήλαια της Υρμίνης στο Κουνουπέλι, κάνοντας μια ερευνητική εργασία μαζί με τους συμφοιτητές του, σε ένα νέο οδοιπορικό στο θαυμαστό κόσμο των σπηλαίων, αποτυπώνοντας μάλιστα με εξαιρετικές φωτογραφίες σημαντικές στιγμές της εξερεύνησής του.
Επομένως με τέτοια διαπιστευτήρια και με την μοναδική εμπειρία που διαθέτει, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι πολύ εξαιρετικό από τα σπήλαια και τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, απ’ όπου και τα πρώτα φωτογραφικά στιγμιότυπα της εδώ επίσκεψής του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]