FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» απόψε στο θέατρο Φλόκα

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
ifigeneia-en-tavrois
-Παράσταση αρχαίου δράματος με αγγλικούς υπέρτιτλους,  ώρα 21:30

Μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21:30, στο θέατρο Ολύμπια – Φλόκα.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου, ο οποίος συνεργάζεται και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που συμμετέχει για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.

Στην πρώτη του επιδαύρια σκηνική προσέγγιση, ο Γ. Νανούρης ακολουθεί μια λιτή αφηγηματική διάταξη προκειμένου να αναδείξει το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης μέσα σε ένα σύστημα αξιών που καταρρέει. Από τα έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, ο Νανούρης επέλεξε ένα που δεν ανήκει αυστηρά στο τραγικό είδος: η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» έχει ευδιάκριτα κωμικά στοιχεία, αίσια κατάληξη, στην οποία φτάνει μέσα από μια αριστοτεχνική πλοκή γεμάτη σασπένς, και, παρόλο που και εδώ ο άνθρωπος αναμετράται με το θείο στοιχείο, το έργο διατηρεί απόλυτα το ανθρώπινο μέγεθος. ια αριστοτεχνικά δομημένη τραγωδία, που μιλά για τον νόστο και εξυμνεί τον απλό άνθρωπο.

Ιφιγένεια η εν Ταύροις, από τον Γιώργο Νανούρη στην Ηλιούπολη | CultureNow.gr

Το έργο

Από τους πιο τραγικούς κύκλους της αρχαιότητας είναι αυτός της οικογένειας των Ατρειδών, με την Ιφιγένεια να κρατά τα ηνία της ιστορίας, και το μύθο της να βρίσκει δύο φορές δραματική υπόσταση. Η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» τη βρίσκει στην Ταυρίδα, όπου έχει καταφύγει χάρη σε ένα σύννεφο, σταλμένο από τη θεά Άρτεμη, μετά την προσπάθεια του πατέρα της Αγαμέμνονα να τη θυσιάσει, ακολουθώντας τις εντολές του μάντη Κάλχα, προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος και να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Εκεί, στη μακρινή Ταυρίδα (τη σημερινή χερσόνησο της Κριμαίας), η Ιφιγένεια ως ιέρεια της Αρτέμιδας είχε το καθήκον να εξαγνίζει όσους ξένους έφταναν στις ακτές και θανατώνονταν ως θυσία στη θεά. Όταν ένα βράδυ, ανάμεσα στους αιχμαλώτους, βρίσκει τον αδελφό της Ορέστη, τον σώζει από βέβαιο θάνατο, δραπετεύοντας και η ίδια μαζί του. Η συνάντηση των δύο χαμένων αδελφών, κομβικό σημείο της υπόθεσης, και η δυναμική έκφραση συναισθημάτων που προκαλεί, είναι τα σημεία στα οποία εστιάζει ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος επιλέγει την τραγωδία του Ευριπίδη (σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου) για την παρθενική του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο.

Η εκρηκτική επιστροφή του ελληνικού θεάτρου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Λένα Παπαληγούρα | Ιφιγένεια

Μιχάλης Σαράντης | Ορέστης

Νίκος Ψαρράς | Θόας

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης | Αγγελιοφόρος

Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Πυλάδης

Κίττυ Παϊταζόγλου | Κορυφαία Χορού

και η Χάρις Αλεξίου στον ρόλο της Αθηνάς

Χορός

Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου,
Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

www.viva.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

20 Ευρώ

15 Ευρώ Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ

*Οι αγγλικοί υπέρτιτλοι είναι ευγενική χορηγία του Neaniko Plano Subtitles

Παρακαλείστε να προσέλθετε τουλάχιστον 45′ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης για αποφυγή συνωστισμού, να φοράτε τη μάσκα σας και να διατηρήσετε τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριοθετηθεί από τους διοργανωτές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος