Καθολική η εξάπλωση του εριώδη αλευρώδη στα πορτοκάλια!
Ενημερωτική ημερίδα παραγωγών εσπεριδοειδών Ξυλοκέρας, Βουνάργου και Σαλμώνης για την ασθένεια από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ηλείας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
- Υπεύθυνη η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που σκότωσε και τα ωφέλιμα υμενόπτερα
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Βούναργο και Ξυλοκέρα και προσφάτως στην Σαλμώνη, με την εκτεταμένη πλέον προσβολή των πορτοκαλιών από το έντομο εριώδης αλευρώδης, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά. Κι επειδή ακριβώς τώρα ξεκινάει η νέα σοδειά με την διαδικασία της άνθισης, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα την Τετάρτη το απόγευμα στο Βούναργο, προκειμένου να ενημερώσει τους πορτοκαλοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Πύργου για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της ασθένειας, γιατί η καταπολέμηση πλέον είναι αμφισβητούμενη, όπου συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα φυτοπροστασίας που παρουσιάζονται στις καλλιέργειες των παραγωγών.
Ο εριώδης αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus) είναι ένα έντομο που τρέφεται απομυζώντας φυτικούς χυμούς, προκαλώντας μαρασμό των φύλλων και πτώση τους όταν ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος. Τα έντομα αυτά εκκρίνουν και μελιτώδεις ουσίες, ενώ οι προσβολές εμφανίζονται αυξημένες σε δέντρα με τρυφερή βλάστηση. Όπως τονίστηκε, ο Εριώδης αλευρώδης αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικές τεχνικές και ήπια φάρμακα, όμως πρέπει να αποφεύγεται η εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων για να μην διαταράσσεται η δράση του ωφέλιμου παρασιτοειδούς υμενοπτέρου Calesnoacki, ̟που εγκαθίσταται και ελέγχει τον πληθυσμό του Εριώδη.
Μάλιστα η Δ/ντρια Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηλείας κ. Μπέκυ Σπυροπούλου κατά την διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας, ήταν σαφής σε ότι αφορά τον λόγο που εξαπλώθηκε ο εριώδης αλευρώδης και δεν είναι άλλος από την αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων. Και αυτό φάνηκε γιατί όταν πήραν δείγματα και τα έστειλαν Στο Μπενάκειο Φυτουγειονομικό Ινστιτούτο, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταστραφεί στα δέντρα και όλα τα ωφέλιμα υμενόπτερα που προαναφέραμε και βοηθούν στον έλεγχο του πληθυσμού του εριώδη.
Γι αυτό το λόγο αυτό δόθηκαν οδηγίες στους πορτοκαλοπαραγωγούς να χρησιμοποιούν πιο ήπια φυτουγειονομικά φάρμακα ενώ όπως σημείωσε ο γεωπόνος της Δ/νσης κ. Γιώργος Μικέογλου, πρέπει να συνδυαστεί και με διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές- σωστό κλάδεμα, αερισμός των δέντρων κλπ- γιατί πολλοί πορτοκαλεώνες είναι παραμελημένοι και αυτό βοηθά στην εξάπλωση του εριώδη. Παράλληλα ο κ. Μικέογλου ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο της ανθοφορίας ο χρόνος είναι ακατάλληλος για να παρέμβουν οι παραγωγοί στην καλλιέργεια και το κατάλληλο στάδιο είναι όταν γίνεται η εκκόλαψη των αυγών του εριώδη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του εντόμου, αφού η προσβολή είναι ήδη μεγάλη.
Ωστόσο για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα, ζήτησαν να συνεργάζονται οι παραγωγοί με την Δ.νση Αγροτικής Ανάπτυξης και έγκαιρα να τους ενημερώνουν όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα και επίσης να συνεργάζονται με τους ιδιώτες γεωπόνους για την χρήση των φαρμάκων που θα χρησιμοποιήσουν με την σωστή καθοδήγηση.
Τέλος ο κ. Μικέογλου, πρότεινε στους πορτοκαλοπαραγωγούς να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους κάνοντας γνωστό το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο, μήπως και μπορέσουν και ενταχθούν σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ασθένειας σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Μπενάκειο, γιατί η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την εξέλιξη του πληθυσμού του εριώδη και να την ελέγξει, γιατί δεν διαθέτει τέτοιο δίκτυο παρακολούθησης. Καταλήγοντας επισήμανε ότι σε πρώτη φάση επειδή η είναι πολύ εκτεταμένη η προσβολή των εσπεριδοειδών από τον εριώδη, θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους με πρώτο και βασικότερο όχι αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων αλλά σωστή χρήση ήιπων φαραμάκων με καθοδήγηση γεωπόνου και υιοθέτηση παράλληλων καλλιεργητικών πρακτικών φροντίδας των πορτοκαλεώνων τους.