FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωεκλογές 2024: Ακροδεξιά «ρότα» με γαλλική «πυξίδα»

Ημερομηνία: 11-06-2024 | Συντάκτης:

Τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ-Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία – καταλαμβάνουν τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα, μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Η Γαλλία ηγήθηκε αυτής της τάσης με τη συντριπτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, που είχε ως συνέπεια ο Εμανουελ Μακρόν να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές  μετά την πρωτιά της Λεπέν.

Ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε περίπου το 32% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο του κόμματος του προέδρου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει κουφός στο μήνυμα που έστειλε απόψε ο λαός της Γαλλίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού.

Στη Γερμανία, η κεντροδεξιά κατήγαγε άνετη νίκη, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται δεύτερη και να εκτοπίζει τους Σοσιαλιστές του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην τρίτη θέση.

Οι ψηφοφόροι σε 27 κράτη ψήφισαν για να επιλέξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θα υπηρετήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο πρώτος κύριος ρόλος τους θα είναι να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον κύριο υποψήφιο για την κορυφαία θέση της Ευρώπης: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια ήπειρο που προσπαθεί να ξορκίσει τα φαντάσματα του φασισμού εδώ και οκτώ δεκαετίες, το εύρος της παρουσίας της ακροδεξιάς θα είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα συζήτησης.

Παρόλο που είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν να συντονιστούν ως ενιαία ομάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – χάρη στις διαιρέσεις σε θέματα όπως η Ρωσία – θα είναι σε θέση να επηρεάσουν τη συνολική κατεύθυνση της ΕΕ, για τα πάντα, σε μια σειρά από καίρια ζητήματα: από τη μετανάστευση μέχρι τις πολιτικές για το κλίμα.

Συνολικά, τα κόμματα της ακροδεξιάς θα αποτελούσαν θεωρητικά το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ στο Κοινοβούλιο – με προοπτική να έρθουν πρώτα στη Γαλλία και την Ιταλία και δεύτερα στη Γερμανία, τις τρεις μεγαλύτερες και σημαντικότερες χώρες της ΕΕ.

Στην Ιταλία, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι εξασφάλισε τη μεγαλύτερη υποστήριξη, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 28%.

Ακροδεξιά ρελάνς στην Αυστρία

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές λαμβάνοντας το 25,7% των ψήφων. Είναι η πρώτη του νίκη σε εθνική εκλογική διαδικασία.

Ανάμεσα στα άλλα, ο ηγέτης του, Χέρμπερτ Κικλ, πόνταρε στη θέση της ουδετερότητας της Αυστρίας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας την ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, το κόμμα τοποθέτησε παντού αφίσες που έδειχναν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αγκαλιάζει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην Αυστρία η άκρα δεξιά είναι εδραιωμένη στο πολιτικό σκηνικό από τα χρόνια του 1980.

Γαλλικός ακροδεξιός «σεισμός»

Το πιο δυσοίωνο μήνυμα για το μέλλον της ΕΕ είναι πάντως η Γαλλία, δεδομένης της κλίμακας της νίκης της ακροδεξιάς επί του Μακρόν. Όλα τα μάτια θα είναι τώρα στραμμένα στο κατά πόσον το ακροδεξιό κύμα μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική του και στις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2027 – όπου μια νίκη της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν θα απειλούσε να σπείρει σε ολόκληρη την ΕΕ αναταραχή, όπως εκτιμά το δημοσίευμα.

Η επίσημη νικήτρια της βραδιάς πάντως φαίνεται ότι θα είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο εκπροσωπεί θα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με τις πρώτες προβλέψεις να δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα εξασφαλίσει περίπου 181 από τις 720 έδρες του Κοινοβουλίου, η κεντροδεξιά θα είναι η κυρίαρχη δύναμη, αλλά δύσκολα θα μπορεί να κυβερνήσει μόνη της, καθώς θα απέχει αρκετά από την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα.

Η κύρια πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία με τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα – τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους – για να δημιουργήσει μια πλειοψηφία 361 ή περισσότερων εδρών στο Κοινοβούλιο.

Συνολικά, οι τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου φαίνεται ότι θα έχουν λίγο περισσότερες από 400 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η επανέγκριση της φον ντερ Λάιεν θα κριθεί μέχρι τελευταία στιγμή, διότι θα απορριφθεί εάν μόνο το 10% περίπου των βουλευτών των κύριων κομμάτων επαναστατήσουν κατά της κομματικής τους γραμμής. Το ποσοστό αυτό όμως είναι συνήθως υψηλότερο.

Αυτό εγείρει ένα μεγάλο ερώτημα για το αν θα χρειαστεί να αναζητήσει και άλλους συμμάχους, από τους Πράσινους μέχρι τους δεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Πηγή: Tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος