Ευγενική χειρονομία από δύο αδέλφια – Δώρισαν στο Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας υφαντά και οικογενειακά κειμήλια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94016″ img_size=”full”][vc_column_text]Η προσπάθεια που έχει κάνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καλίδονας ΣΑΡΕΝΑ ώστε οι μελλοντικές γενιές να βρίσκουν τις ρίζες τους με σημείο αναφοράς το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολλούς φίλους και συμπατριώτες τους οι οποίοι προχωρούν και σε δωρεές παλαιών και πολύτιμων αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων προς το Μουσείο.
Έτσι, οι επισκέψεις λαογραφικό Μουσείο της Καλίδονας και οι παραπάνω πρωτοβουλίες γεμίζουν τα μέλη του Συλλόγου αισιοδοξία, και διαπιστώνουν ότι στα πέρασμα του χρόνου τίποτε δεν θα χαθεί..
Σε μια τέτοια επίσκεψη που συνοδεύτηκε με μια ανάλογη προσφορά και μια ωραία χειρονομία με προσφορά κειμηλίων φτιαγμένα στον αργαλειό που θα κοσμήσουν το Λαογραφικό Μουσείο της Καλίδονας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φιλιώ Νιάρχου.
«Η χτεσινή επίσκεψη δυο αδελφών στο Λαογραφικό μας Μουσείο , εκτός της χαράς και της ικανοποίησης που μας έδωσαν με την παρουσία τους, μας συγκίνησαν και με την ευγενική τους χειρονομία να μας προσφέρουν προσωπικά τους κειμήλια όλα φτιαγμένα στον αργαλειό με γούστο και μεράκι. Το κάθε ένα αντικείμενο είχε και την δική του ιστορία. Τα απλάδια είναι υφασμένα από έναν νεαρό, γεροντοπαλίκαρο όπως μας ενημέρωσαν, που δυστυχώς ήταν μουγγός και είχε μάθει τέλεια την τέχνη του αργαλειού και αφιέρωνε τον προσωπικό του χρόνο υφαίνοντας στον αργαλειό για τις ανύπανδρες κοπέλες. Είναι υφασμένα πριν το 1900. Τα χρώματα ανεξίτηλα, βαμμένα με φυσικές μπογιές δηλ. από φύλλα καρυδιάς, ευκαλύπτου, κρεμμυδιών, κλπ. Τα σχέδια φυσικά έχουν δημιουργηθεί με τη φαντασία του.
Ειδικό κάλυμμα για καναπέ και αυτό του αργαλειού με χειροποίητη δαντέλα. Γυναικείο εσώρουχο με ύφασμα αργαλειού και κεντημένο.. Μαξιλαροθήκες που χρονολογούνται το 1910. Μαξιλαράκι κεντημένο στο χέρι με βυζαντινή βελονιά με χρώματα που σήμερα είναι δύσκολο να βρεις τα ίδια. Η γνωστή σταυροβελονιά στο πολύ ψιλό ύφασμα ήταν στην εποχή του το πιο αριστοκρατικό κέντημα . Όποια κοπέλα το είχε στην προίκα της την θεωρούσαν <<χρυσοχέρα, καλή κοπέλα για σπίτι…>>
‘Ολα αυτά θα πάρουν την θέση που τους πρέπει στο Λαογραφικό μας Μουσείο. Οι καλές αυτές φίλες ,που θελήσαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μας ευχαρίστησαν που τα δεχτήκαμε, και δεν χρειάστηκε να βρεθούν σε δύσκολη θέση τι να τα κάνουν, Με τη σειρά μας τις ευχαριστήσαμε, εμείς τις θεωρούμε δωρήτριες και φυσικά με την έγκριση τους θα αναγράψουμε το όνομά τους στους δωρητές του Λαογραφικού μας Μουσείου, οι οποίοι δεν είναι μόνο Καλιδοναίοι αλλά και από την γύρω Περιοχή μας.»
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]