FOLLOW US: facebook twitter

Έτοιμος ο αντιπυρικός σχεδιασμός από τα δασαρχεία

Ημερομηνία: 08-05-2024 | Συντάκτης:

-Σειρά μελετών ενέκρινε η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, αναμονή για τις πιστώσεις

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σειρά αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων δρομολογεί η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, καθώς ενέκρινε τις μελέτες που υπέβαλαν τα δασαρχεία Πύργου, Αμαλιάδας και Ολυμπίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πλησιάζει τα δύο εκατ. ευρώ και πηγές χρηματοδότησης είναι το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Δασαρχείο Πύργου θα προχωρήσει στη βελτίωση αντιπυρικών λωρίδων και δασικών δρόμων σε όλες τις δημοτικές Ενότητες των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με δύο εργολαβίες, μία προϋπολογισμού 330.000 ευρώ και άλλη μία των 267.500 ευρώ. Η υλοποίησή τους θα  πραγματοποιηθεί μετά την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων ,με αυτεπιστασία ή εργολαβικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Οι εργασίες θα αρχίσουν κατά προτεραιότητα από τα τμήματα εκείνα του δικτύου που βρίσκονται στη δυσμενέστερη κατάσταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η βατότητα τους.

Το δασαρχείο Πύργου σχεδιάζει μια σημαντική αντιπλημμυρική παρέμβαση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ σε ποταμούς, ρέματα και δασικές εκτάσεις, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το δασαρχείο Αμαλιάδας έχει εκπονήσει τέσσερις μελέτες για αντιπυρικές παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα. Οι δύο αφορούν την εκτέλεση μικρών έργων και εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών μέσα σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στη ΔΕ Αμαλιάδας και στη ΔΕ Πηνείας, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ η καθεμία και άλλη μία, ύψους 44.267 ευρώ αφορά τη συντήρηση δασικών δρόμων περιφέρειας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης».

Επιπλέον, το δασαρχείο Αμαλιάδας ετοίμασε και μελέτη συντήρησης δασικών δρόμων της περιφέρειας Δήμου Ήλιδας, προϋπολογισμού 172.250,58 ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Δασαρχείο Αμαλιάδας ,μετά την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων ,με αυτεπιστασία ή εργολαβικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Οι εργασίες θα αρχίσουν κατά προτεραιότητα από τα τμήματα εκείνα του δικτύου που βρίσκονται στη δυσμενέστερη κατάσταση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η βατότητά τους.

Το δασαρχείο Ολυμπίας έχει προγραμματίσει διπλή παρέμβαση, καθώς θα ξεκινήσει το προσεχές χρονικό διάστημα τη δημιουργία Μικτής Αντιπυρικής  Ζώνης, έργο προϋπολογισμού 1,39 εκατ. ευρώ, καθώς και τη βελτίωση και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων, προϋπολογισμού 299.357 ευρώ.

Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας, Αγγελική Τσάκωνα δήλωσε στην «Πρωινή» ότι μόλις έρθουν και οι σχετικές πιστώσεις, θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις.

«Η Διεύθυνση Δασών Ηλείας ενέκρινε τις προτάσεις των δασαρχείων, προκειμένου να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των προληπτικών παρεμβάσεων μόλις εγκριθούν και οι σχετικές πιστώσεις. Μαζί και με τα έργα που εκτελούντα στο πλαίσιο του προγράμματος Anti-Nero ΙΙΙ, διαμορφώνουμε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων που έχουν στόχο να διαφυλάξουν τον δασικό πλούτο της Ηλείας», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia