FOLLOW US: facebook twitter

«Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης  Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς»

Ημερομηνία: 22-03-2024 | Συντάκτης:

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ωλένης με την συμμετοχή της Ι. Μητρόπολης Ηλείας υπό την αιγίδα της ΠΔΕ διοργανώνουν εκδήλωση για το 1821 με προβολή της δραματοποιημένη ταινίας ντοκιμαντέρ

  • 27 Μαρτίου ωρα 19.00 στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός σύλλογος’’ η Ωλένη’’ με  τη συμμετοχή της Ι .Μητροπόλεως Ηλείας  και  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου παρουσιάζουν την εκδήλωση  ‘’ 1821 ‘’ 203 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ «Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης  Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς».

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα   το απόγευμα, όπου θα προβληθεί η Δραματοποιημένη ταινία  «Εθνομάρτυρας Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος στα Μπουντρούμια της Τριπολιτσάς».  Το πρωί  της ίδιας μέρας, στις 9.30, θα γίνει προβολή για μαθητές της Α΄ και Β΄ Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η δραματοποιημένη ταινία- ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την προσωπικότητα, τη δράση και τον μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου της Ηλείας το 1821 Φιλαρέτου (με τον Κώστα Μπιλάλη στον ρόλο του Φιλαρέτου), καταγράφει τα μαρτύρια Αρχιερέων και Προκρίτων της Πελοποννήσου επί ένα εξάμηνο, στα Τουρκικά μπουντρούμια της Τριπολιτσάς, όπως ο Πρόκριτος του Πύργου Ιωάννης Βιλαέτης, ο Διάκονος του Φιλαρέτου Ιωαννίκιος και ο παπα-Αλέξης Οικονόμος από Ανδρίτσαινα..

Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2021 σε χώρους της Ηλείας και της Μεσσηνίας, με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη» ( ένα τεράστιο αλλά επιτυχημένο εγχείρημα του συλλόγου),  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», αλλά και άλλες αναβιωτικές ομάδες εκτός Ηλείας (όπως τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών όπλων Πατρών και την Αγία Τριάδα Καλαμάτας), ενώ στηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας, την ενορία του Αγιου Νικολάου και τον Δήμο Πύργου. Το σενάριο είναι του φιλολόγου και γραμματέα του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Γεωργίου Κουρκούτα και η σκηνοθεσία του Ιωάννη Κ. Μουτσούλα, που συντονίζει τον διαδικτυακό δίαυλο Messinia View.Οι παραδοσιακές φορεσιές της ταινίας ήταν από το εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών της Αιμιλίας Γιαννοπούλου.  

Ελένη Παπαδοπούλου  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot