Εθνικές εκλογές: Ποτέ το καλοκαίρι
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63684″ img_size=”full”][vc_column_text]Μεσούντος του καλοκαιριού καταγράφεται εκλογική αναμέτρηση μονάχα το µακρινό 1875. Η δεύτερη φορά ήταν χθες!
Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε πανθοµολογουµένως την ικανότητα να αντιλαµβάνεται τη διάθεση και τον παλµό του Ελληνα. Όταν στα µέσα της δεκαετίας του ’80 οι συνεργάτες του τον παρότρυναν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές µέσα στο κατακαλόκαιρο, φέρεται να τους είχε απαντήσει µε την αµίµητη µέχρι τότε φράση «ε, να µη χαλάσουµε και τα µπάνια του λαού»!
Την αποτροπή διεξαγωγής εθνικών αναµετρήσεων µεσούντος του καλοκαιριού ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, µε αποτέλεσµα να µην έχουν στηθεί ποτέ κάλπες µήνα Ιούλιο τον 20ό αιώνα. Αναµετρήσεις τον εν λόγω µήναείχαµε µόλις δύο φορές επί συνόλου 67 αναµετρήσεων.
Η πρώτη ήταν το µακρινό 1875, όταν οι εκλογές διεξήχθησαν το χρονικό διάστηµα µεταξύ 18 και 21 Ιουλίου (τότε η διαδικασία κρατούσε για µέρες). Λίγες ηµέρες αργότερα ο διορισµένος πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης θα συνέτασσε τον πολυσυζητηµένο Λόγο του Θρόνου, τον οποίο εκφώνησε ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ της Ελλάδος κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, στις 11 Αυγούστου 1875, καθιερώνοντας τη βασικότερη αρχή του κοινοβουλευτικού µας συστήµατος, την αρχή της δεδηλωµένης.
Βάσει αυτής, η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή την αποδοχή τουλάχιστον 151 εκπροσώπων του έθνους επί συνόλου 300 στις µέρες µας (γιατί εκείνη την εποχή η Εθνοσυνέλευση αποτελούνταν από 196 µέλη). Όπως θα πει χαρακτηριστικά και ο µονάρχης στον λόγο του, «απαιτών ως απαραίτητόν προσόν των καλουμένων παρ’ εμού εις την κυβέρνησιν του τόπου, την δεδηλωµένην προς αυτούς εµπιστοσύνην της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του έθνους, απεκδέχοµαι ίνα η Βουλή καθιστά εφικτήν την ύπαρξιν του προσόντος τούτου ου άνευ αποβαίνει αδύνατος η εναρµόνιος λειτουργία του πολιτεύµατος».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]