FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγή σελίδας με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία – Στο 8,2% η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 08-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Εξωκομματική η νέα Βουλή
-Βελόπουλος και Βαρουφάκης στη Βουλή- Εκτός η Χ.Α.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι νικητές των εκλογών με ευρεία αυτοδυναμία (158 έδρες) και ποσοστό 39,8%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, «άντεξαν» καθώς το ποσοστό που κατέγραψαν μειώθηκε κατά μόλις 4 μονάδες από τις εκλογές του 2015, συγκεντρώνοντας 31,6% και 86 έδρες.

Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με  8,3% και 23 έδρες και τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και 14 έδρες. Στη Βουλή όμως, μπαίνουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7% και 9 έδρες και η ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 3,4% με 9 έδρες.

Η Χρυσή Αυγή, φαίνεται τελικά πως μένει εκτός Βουλής καθώς το ποσοστό της έπεσε στο 2,9%.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στις εκλογές και τόνισε πως δεν ζητά περίοδο χάριτος. «Απόψε μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ετυμηγορία του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Θέλει ανάπτυξη, δουλειές, ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή όπως της αξίζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Θα δουλέψω για να πείσω και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και θα φέρω εις πέρας τη σπουδαία αποστολή που μου αναθέσατε», διαβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Γνωρίζω τις δυσκολίες. Δεν εκφράστηκε η θέληση να κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για την πατρίδα. Ήταν η επιθυμία του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν θα σας ζητήσω να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ να έχετε το βλέμμα και την καρδιά σας στραμμένη στην Ελλάδα. Από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Ζήτησα ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να προσθέσει «Από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει περήφανα το κεφάλι και εμείς τα μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά. Το κύρος της Δημοκρατίας και των Θεσμών θα αποκατασταθεί.

Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, ανάπτυξη, αποτελεσματικό κράτος. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα. Η εθνική μας φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη. Ξεκινάμε τώρα. Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης. Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός, ο ήλιος πιο φωτεινός. Ξημερώνει μια νέα ημέρα για την πατρίδα μας».

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε»

Σε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και σε μηνύματα για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη ο Αλέξη Τσίπρας στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα μετά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic. Όπως υπογράμμισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, «αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως, αλλά με βαθιά πίστη στις δυνάμεις του λαού μας» και «πολεμήσαμε και πετύχαμε πολλά πάντα με το κεφάλι ψηλά».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε με νόημα ότι «η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε». «Πριν από 4,5 χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα, παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δις στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο».

Σημείωσε ότι είναι «απόλυτα σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία» και πως ο ίδιος θα σεβαστεί «στην πράξη τη λαϊκή βούληση. Δεν θα κάνω όσα έπραξε ο προκάτοχός μου», αφήνοντας αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στην κατάργηση κοινωνικών κεκτημένων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτελεί στρατηγική ήττα για το κόμμα του. «Η εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. είναι σήμερα καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ο ίδιος θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία «να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου». «Θα παλέψουμε ώστε η ήττα αυτή να αποδειχθεί και πρόσκαιρη», δήλωσε επίσης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση.

«Από αύριο θα είμαστε εδώ, πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε τον αγώνα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος