FOLLOW US: facebook twitter

Ανιχνεύοντας την αποχή: 2.000.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από το 2004

Ημερομηνία: 08-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Όλοι ψηφίζουμε, η αποχή είναι εναντίον του Τσίπρα!» φώναξε ένας ηλικιωμένος κύριος σε ένα μικρό καφενείο και η παρέα, όλοι με πατημένα τα δεύτερα και τρίτα -ήντα, ξεκαρδίστηκε στα γέλια. «Υπάρχει κόσμος που δεν ψηφίζει;» μας ρωτάνε σκωπτικά, αποδεικνύοντας ότι και η τρίτη ηλικία τα καταφέρνει μια χαρά στο τρολάρισμα.

Είναι η πρώτη στάση μας σε ένα οδοιπορικό που προσπαθεί να δώσει πρόσωπο στο διαχρονικά ισχυρό «κόμμα… του κανένα», στο «κόμμα» όσων απέχουν από τις εκλογές, που μαζί με τους αναποφάσιστους είναι το χρυσόμαλλο δέρας των κομματικών επιτελείων.

«Εγώ δεν ξέρω αν θα ψηφίσω, αλλά η νέα γενιά που είναι καταδικασμένη πρέπει να το κάνει», μας λέει η μπακάλισσα που νομίζει ότι ερχόμαστε από κάποιο κομματικό επιτελείο

Η νεολαία (δεν) επιστρέφει

Η αποχή των νέων έχει όμως πιο βαθιά πολιτικά, αίτια. Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, που ριζοσπαστικοποίησε μια ολόκληρη γενιά, τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα που συγκλόνισε την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι ίδιοι νέοι που τότε βγήκαν δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, σήμερα μοιάζουν εξαιρετικά απογοητευμένοι.

Πολιτικοί επιστήμονες, όπως η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, έχουν αναλύσει τη στροφή των νέων από την ιδιώτευση σε συλλογικές μορφές πολιτικής δράσης, ως απότοκο των πρώτων χρόνων της κρίσης και της ραγδαίας χειροτέρευσης της ζωής τους.

«Ενώ απαξιώθηκε de facto περαιτέρω η υπάρχουσα κοινωνικοπολιτική οργάνωση, συγχρόνως κατέρρευσε και η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου ιδεολογήματος, που στήριζε τη στροφή των νέων στην ιδιώτευση και τον ατομοκεντρισμό: “εγώ να (θα) τα καταφέρω”», έγραφε το 2015 η ερευνήτρια σε μελέτη της με τίτλο «Η Νεολαία Επιστρέφει;

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον Ιούλιο του «Οχι», που είχε σε μεγάλο βαθμό νεανική και εργατική ταξική ταυτότητα, η απάντηση στο ερώτημα «Η νεολαία επιστρέφει;» είναι: «Οχι, λείπει σε ταξίδι για δουλειές» – είτε με τη φυγή εγκεφάλων στο εξωτερικό που δεν έχει σταματήσει, είτε στο κυνήγι της οποιασδήποτε, εποχικής, κακοπληρωμένης ή υπο-ασφαλισμένης εργασίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος