FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση Μιχάλη Κατρίνη προς τους αρμόδιους υπουργούς: «Παράταση του προγράμματος για τους 5.500 άνεργους πτυχιούχους»

Ημερομηνία: 21-11-2019 | Συντάκτης:

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης με θέμα : ‘’Παράταση και επέκταση του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που εργάζονται σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.»

Στην Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο κ. Κατρίνης αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί

Με το ΦΕΚ 4504 της 12ης Οκτωβρίου 2018, που φέρει την υπογραφή των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών ενεργοποιήθηκε η απόφαση για την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε στόχο να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, να αποτρέψει τη φυγή των πτυχιούχων αυτών στο εξωτερικό αλλά και να ενισχύσει με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υπουργεία και δημόσιες δομές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης.

Η ισχύς του προγράμματος εκπνέει σε λίγο καιρό, αφού οι συμβάσεις απασχόλησης των συγκεκριμένων ανθρώπων είχαν δωδεκάμηνη ισχύ, με ορατό κίνδυνο να κινδυνεύσει η λειτουργία αρκετών δομών, καθώς αυτές στελεχώνονται μόνο από τους εν λόγω πτυχιούχους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιολογήσει το δείκτη επιτυχίας αυτού του προγράμματος απασχόλησης, ως προς την αποδοτικότητά του, αλλά κυρίως ως προς τα πλεονεκτήματα και το επίπεδο βελτίωσης των υπηρεσιών στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς που απασχολούνται οι 5.500 νέοι και νέες πτυχιούχοι.

Η εμπειρία στο νομό Ηλείας καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στους δημόσιους φορείς του νομού που απασχολούνται, όπως το Νοσοκομείο Πύργου, ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ, το ΤΑΠΑ στην Αρχαία Ολυμπία και προνοιακάιδρύματα. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν και οι διευθυντές και προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων των πτυχιούχων.

Με δεδομένο ότι η υποστελέχωση δημοσίων φορέων και υπηρεσιών εντείνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη δυνατότητα ανανέωσης  ή και να επεκτείνει το πρόγραμμα απασχόλησης σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, των  ανέργων  πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν κοινός στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και η ενίσχυση του δημοσίου με νέο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Παράλληλα η επέκταση του προγράμματος που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την ανανέωση του προγράμματος απασχόλησης των 5.500 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, αλλά και την διεύρυνση του αριθμού τους, θα αποτελεί ένα μήνυμα με θετικό πρόσημο στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1.Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ανανέωση ή και επέκταση του προγράμματος απασχόλησης των νέων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, που εργάζονται σε υπουργεία και δημόσιους φορείς.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος