FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών – Τα κριτήρια, οι ρήτρες και τα πλαφόν

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”89509″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται με κάθε λεπτομέρεια το νέο σχέδιο για το πώς θα στηριχθούν οι θέσεις εργασίας στη μετά covid εποχή ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Αιχμή του δόρατος του νέου σχεδιασμού αποτελεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιδότηση 

Η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει να περνάει από ψιλό κόσκινο τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης υιοθετώντας εξελιγμένους  και «έξυπνους» κόφτες στα υφιστάμενα μέτρα ώστε να υπάρχει από εδώ και στο εξής σωστή στόχευση. Στοχευμένα θα γίνει και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα στηρίξει  την απασχόληση  στη μετά covid εποχή. Αυτό σημαίνει πως προτεραιότητα θα έχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται κλειδωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως για παράδειγμα είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, αθλητισμού, μεταφορών αλλά και το λιανεμπόριο ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί και στις επιχειρήσεις του τουρισμού. Το μοντέλο θα προβλέπει μερική ή ολική χρηματοδότηση  των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ρήτρες και τα πλαφόν 

Προφανώς ακόμη και στην περίπτωση των παραπάνω επιχειρήσεων  εξετάζεται το μέτρο να μην ισχύσει οριζόντια στους κλειστούς κλάδους αλλά να τεθούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων όπως η μείωση τζίρου για το διάστημα αναφοράς που θα οριστεί αλλά και η μη αύξηση του τζίρου μέσα στο 2020.Από την άλλη είναι δεδομένο πως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι κουμπωμένη με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα της επιδότησης θα πρέπει να διατηρήσουν  τον ίδιο αριθμό εργαζομένων  σίγουρα για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση των εισφορών αλλά ίσως και για επιπλέον χρονικό διάστημα. Ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο να τεθεί ένα ανώτατο πλαφόν στο ποσό των εισφορών που θα επιδοτείται. Προφανώς για να αποφευχθεί και οποιαδήποτε κατάχρηση  του μέτρου από την πλευρά των επιχειρήσεων θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο μηχανισμό οι εργαζόμενοι που θα έχουν προσληφθεί μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τι ποσό θα επιδοτείται 

Το σχέδιο που βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε επεξεργασία θα προβλέπει επιδότηση μέρους  ή του συνόλου των εισφορών. Στην συζήτηση υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην επιδοτούνται μόνο οι εργοδοτικές εισφορές αλλά και οι εισφορές του εργαζόμενου. Αυτό θα σημαίνει πως θα καλύπτεται το σύνολο του  μη μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες  το σχέδιο είναι υπό συζήτηση χωρίς να έχουν κλειδώσει ακόμη όλες οι λεπτομέρειες ενώ εξετάζεται να υπάρξουν και διαφορετικές ταχύτητες επιδότησης ακόμη και στον ίδιο κλάδο επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και  την γέφυρα  για την επόμενη ημέρα μετά την αποσωλήνωση της αγοράς εργασίας από το καθεστώς των αναστολών. Ο χρόνος έναρξης του προγράμματος τοποθετείται αυτήν την στιγμή περίπου τον Ιούνιο ενώ η διάρκεια του προγράμματος θα εξαρτάται  από πολλούς προάγοντες όπως ο ΚΑΔ που ανήκει η κάθε επιχείρηση, τι τζίρο παρουσιάζει, πόσους εργαζόμενους απασχολεί.

Επιπλέον το πρόγραμμα που θα συνεχίσει και αυτό να συνεισφέρει στην στήριξη της απασχόλησης και των υφιστάμενων θέσεων και το επόμενο διάστημα  είναι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ . Στο μηχανισμό τον Μάρτιο σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση μπορούν να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: newmoney.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot