FOLLOW US: facebook twitter

Πιζάνιας & Κλάψης ομιλητές στη διαδικτυακή διημερίδα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στην πορεία του ελληνικού έθνους-κράτους και πώς αυτό συγκροτήθηκε και προχώρησε σε αυτούς τους δύο αιώνες.  Η Πρωινή, θέλοντας να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για το 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία, αποφάσισε να διοργανώσει διαδικτυακή διημερίδα με θέμα: “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”, το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαρτίου του 2021, με τη συμμετοχή κορυφαίων ιστορικών, πανεπιστημιακών και συγγραφέων της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα της Επανάστασης.

Οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν την προετοιμασία της Επανάστασης και τη Φιλική Εταιρεία, τις ιδεολογικές επιρροές της Επανάστασης και πώς αυτές αποτυπώθηκαν στα Συντάγματα του Αγώνα, το διεθνές περιβάλλον στο οποίο εκδηλώθηκε, τις διαμάχες πολιτικών και στρατιωτικών, την προσωπικότητα και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, τη γέννηση του Ελληνικού Τύπου, κ.ά.

Από σήμερα και για τις επόμενες 20 ημέρες θα παρουσιάζουμε καθημερινά τους συμμετέχοντες επιστήμονες.

Πέτρος Πιζάνιας, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας είναι Έλληνας ιστορικός, σήμερα ομότιμος καθηγητής του Τμήματος ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Ο Πέτρος Πιζάνιας υπηρέτησε ως λέκτορας και καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε κάτοχος Έδρας Unesco με θέματα διάδοσης της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και την Σχολή του Αργυροκάστρου. Το 2015 εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 1998 ίδρυσε και μέχρι το 2014 διηύθυνε το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορία και τεκμηρίωση στις Βαλκανικές κοινωνίες», το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε διατμηματικό και μετονομάστηκε σε «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες».

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχει οργανώσει εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει πάρει μέρος σε άλλα και έχει δώσει πολλές επιστημονικές διαλέξεις. Το διάστημα 1980 έως 1986 διετέλεσε ερευνητής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για την ιστορία των τιμών, των μισθών και των ημερομισθίων στην Ελλάδα 19ος – 20ός αι., υπό την διεύθυνση του ιστορικού Σπύρου Ι. Ασδραχά. Κατά τη θητεία του στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέλαβε την επιστημονική εποπτεία αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων. Από το 2000 είναι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων».

Έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων, ενώ επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά και διεθνή περιοδικά, όπως Τα Ιστορικά, Annales, Economies- Sociétés-Civilisations, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, κ. ά, όπως και σε διάφορα πρακτικά συνεδρίων.

Αντώνης Κλάψης | ΠΕΔιΣ - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης στο Παν/μιο Πελ/σου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση.

Έχει επιμεληθεί την ιστορική τεκμηρίωση του Αρχείου Κινηματογραφικών Επικαίρων του Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου για τις χρονικές περιόδους 1944-1967 και 1974-1982. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, και του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των διεθνών σχέσεων,  η διπλωματία και η οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων, έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Diplomacy and Statecraft, Journal of Imperial and Commonwealth History, Middle Eastern Studies κ.ά.) και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος