FOLLOW US: facebook twitter

Έρχεται «Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» από την θεατρικής ομάδας Πύργου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ημερομηνία: 17-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Δυναμικό come back της θεατρικής ομάδας

  • Πυρετώδεις πρόβες και προετοιμασίες για την πρεμιέρα ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Δυναμική επανεμφάνιση στο σανίδι του θεάτρου Απόιλλων Πύργου, κάνει η Ομάδα Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ με το διάσημο και απαιτητικό έργο «Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, σε θεατρική προσαρμογή του Φύλις Νέιτζι, το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1999.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα  την Παρασκευή  10 Φεβρουαρίου 2023, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, στο θέατρο Απόλλων, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, με τον οποίο η Ομάδα μετρά την έβδομη συνεργασία. Τον ομώνυμο ρόλο του κυρίου Ρίπλεϋ έχει αναλάβει ο Νίκος Λαϊνόπουλος, ενώ δίπλα του εμφανίζονται πολλά νέα και παλαιά μέλη της ομάδας που ερμηνεύουν τα κεντρικά πρόσωπα του έργου, όπως ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου που θα ερμηνεύσει το ρόλο του χαρισματικού κληρονόμου ΝτίκυΓκρήνληφ, η Νικόλ Σπηλιωτοπούλου στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Μαρτζ Σέργουντ, η Μαρία Μαντά ως ΈμιλυΓκρήνληφ αλλά και ως ανακριτική υπάλληλος, ο Γιάννης Κλάδης ως Ρίτσαρντ Γκρήνληφ, η Παναγιώτα Τόκα στους δύο ρόλους της θείας Ντότυ και της Σοφίας, ο Σοφιανός Δημόπουλος ως ΦρέντυΜάιλις, η Γεωργία Καράμπελα ως Μαρκέλλα, η Έλενα Μπαγιώργου ως Σύλβια και η Φανή Ζάγκλη στον απολαυστικό ρόλο της Τζενοβέφφα. 

Οι πρόβες της ομάδας είναι πλέον εντατικές, όλοι οι συντελεστές δουλεύουν την παράσταση με πολύ όρεξη, μεράκι και επαγγελματισμό και είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσουμε μια πολύ ωραία παράσταση «τρυγώντας» τους κόπους τους.  

Τέλος να  σημειώσουμε ότι το τελευταίο έργο που ανέβασε η Ομάδα Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ήταν το 2020 – προ κορονοιού- , όταν παρουσίασε με τεράστια επιτυχία το σπουδαίο θεατρικό έργο « Ιδανικός σύζυγος» του Όσκαρ Γουάιλντ » σε σκηνοθεσία και πάλι του Αλέξανδρου Κοέν, ενώ είχαν προηγηθεί «Η Προξενήτρα” του Θόρντον Γουάιλντερ το 2019 και το «Ψηλά από τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλλερ το 2018  με τον ίδιο πάντα σκηνοθέτη και μια σειρά άλλων σπουδαίων παραστάσεων αρχής γενομένης από το 2001 με 19 συνολικά έργα και παραστάσεις στο ενεργητικό της. Φέτος λοιπόν θα είναι το 20ο θεατρικό έργο, η 20η παράσταση που θα ανεβάσει σε αυτήν την πολύ δυναμική και γόνιμη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα της Ηλείας, κάνοντας ένα δυναμικό come back με ένα σπουδαίο και απαιτητικό έργο.

Ψυχή της Ομάδας Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ,  παραμένει ο  δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος που τα τελευταία χρόνια συνεχιζει την  καλλιτεχνική του πορεία του εκτός από το ερασιτεχνικό θέατρο που υπεραγαπά,  στη μικρή και την μεγάλη οθόνη, με συμμετοχές και χαρακτηριστικά «περάσματα» σε δημοφιλείς και αγαπημένες τηλεοπτικές εποχές – όπως οι «Άγριες Μέλισσες» και ο ‘Σασμός»- και στον κινηματογράφο  στην ιστορική ταινία  “Το όνειρο των γενναίων” και τώρα θα τον δούμε σε έναν ρόλο- έκπληξη αυτόν του Κώστα Καρυωτάκη στην ταινία «ΘΥΣΙΑ» του Μπάμπη Τσόκα. Ο Νίκος Λαϊνόπουλος με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας, έχουν μια δυνατή χημεία και μια άριστη συνεργασία, τους δένει πρωτίστως  η αγάπη και το μεράκι για το θέατρο  και είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία  που οδηγούν σε ξεχωριστές παραστάσεις που απολαμβάνει το κοινό.


Λίγα λόγια για το έργο

Ο γοητευτικός απατεώνας Τομ Ρίπλεϋ εισβάλλει στην πολυτελή ζωή ενός χαρισματικού κληρονόμου – και φτάνει μέχρι τη δολοφονία προκειμένου να μην αποκαλυφτούν τα ψέματά του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στη Νέα Υόρκη, ο εκατομμυριούχος εφοπλιστής Χέρμπερτ Γκρήνλιφ, ζητά από τον Τομ Ρίπλεϋ να ταξιδέψει μέχρι την Ιταλία για να πείσει τον γιο του, Ντίκυ, να επιστρέψει στην Αμερική. Ο κύριος Ρίπλεϋ, που έχει προσποιηθεί ότι γνωρίζει τον Ντίκυ, πηγαίνει στην Ιταλία για να τον βρει και γοητεύεται από τον πλούσιο και ανέμελο τρόπο ζωής του.

Ο Ντίκυ και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτζ, θα τον ξεναγήσουν στα μικρά χωριά της Νότιας Ιταλίας και ο Ντίκυ θα εμπνεύσει τον Ρίπλεϋως το τέλειο πρότυπο προς μίμηση. Ο αρχικά φιλικός Ρίπλεϋ θ’ αποδειχθεί απρόβλεπτος και σατανικός και θα προσπαθήσει να κλέψει τη ζωή του Ντίκυ, με τη δράση του έργου να μετατρέπεται σε ψυχολογικό θρίλερ, δοσμένη σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και σασπένς σαν αυτές που με μοναδικό τρόπο «ντύνει» τις παραστάσεις του ο Αλέξανδρος Κοέν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική προσαρμογή: ΦΥΛΙΣ ΝΕΪΤΖΙ, Απόδοση/σκηνοθεσία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΕΝ, Κοστούμια: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΕΑ, Φωτισμοί: ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΖΑΣ, Προβολή – επεξεργασία ψηφιακού σκηνικού: ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Βοηθός σκηνοθέτη: ΦΑΝΗ ΖΑΓΚΛΗ
Φωτογραφία/Σχεδιασμός έντυπου υλικού/Δημιουργικό προγράμματος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Papaioannou photography, Κατασκευές: ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ, Ηλεκτρολόγος: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ, Trailer παράστασης: ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ, Μακιγιάζ: ΕΡΑΤΩ ΑΡΓΥΡΙΟΥ Erato’s Be-you-tiful, Προβολή και επικοινωνία: ΝΙΚΟΣ ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Φωτό: Δημήτρης Παπαϊωάννου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος