FOLLOW US: facebook twitter

Χαράτσι έως και 652 ευρώ με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς!

Ημερομηνία: 17-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Δυσαρέσκεια επαγγελματιών και αντιδράσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

  • Ηλ. Ξανθούλης: «Οι αυξήσεις επιβαρύνουν τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των επιχειρήσεων»
  • Φ. Νικολόπουλος: «Θα ευνοήσει τη “μαύρη” εργασία»

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2023, καθώς αυξάνονται έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή έως και 652 ευρώ το χρόνο, οι ασφαλιστικές τους εισφορές για τις κύριες συντάξεις, σε μια περίοδο που η λειτουργία των επιχειρήσεων είναι ήδη δυσχερής λόγω των αυξημένων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών), και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την 1-1-2023.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του Ιανουαρίου και ήδη οι επαγγελματίες μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, όπως δήλωσαν στην «Πρωινή», θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητώντας για ακόμα μια φορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της φορολογίας.

«Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του χρόνου, επιβαρύνει τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι επαγγελματίες θα επιλέξουν τις χαμηλότερες κατηγορίες για να  μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι η κίνηση στην αγορά είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της μειωμένης δυνατότητας των καταναλωτών» επισημαίνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης.

Μάλιστα όπως είπε, μέχρι και το 2022, στη χαμηλότερη  ασφαλιστική κατηγορία είχε ενταχθεί πάνω από το 80% των επαγγελματιών και εκτιμάται ότι από φέτος, λόγω της αύξησης, το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς θα μεταπηδήσουν στην κατώτερη ή σε κατώτερη κατηγορία προκειμένου να μετριάσουν το επιπλέον κόστος, που κυμαίνεται από 20,16 έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή από 241,9 έως και 652 ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό και με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες. «Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε τη μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μας. Η αύξηση είναι βάση του πληθωρισμού και επειδή προβλέπεται ότι θα είναι για καιρό υψηλός, και του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα των αυξήσεων, μέσω των συλλογικών μας οργάνων θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις και διεκδικήσεις για την επίτευξη του στόχου μας».

«Παράλογη αύξηση την περίοδο αυτή…»

Παράλογη χαρακτήρισε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει όλες τις επιχειρήσεις. «Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην ουσία θα ευνοήσει τη «μαύρη» εργασία και όχι την εύρεση εργασίας. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση δε θα το προχωρήσει και μετά τις αντιδράσεις του συνόλου των επαγγελματιών μέσω των συλλογικών μας οργάνων θα το παγώσει ή θα το πάρει πίσω».

Η εισφορά υπέρ ανεργίας

Λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από τους επαγγελματικούς φορείς, το υπουργείο Εργασίας για να μετριάσει τις αντιδράσεις, σχεδιάζει να καταργήσει την εισφορά των 10 ευρώ υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας. Η συγκεκριμένη εισφορά είναι ποσοτική και όχι ποσοστιαία, που σημαίνει ότι είναι ίση για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Και νέα αύξηση το 2024

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2024, η οποία θα είναι ίση με τον μέσο πληθωρισμό του 2023, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4-5% και θα είναι και ισόποση η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει πως «από 01.01.2023 έως 31.12.2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους».

Έτσι σε μια διετία, οι εισφορές θα αυξηθούν κατά περίπου 15%. Επίσης, από την 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος