Επόμενος σταθμός μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66477″ img_size=”full”][vc_column_text]Αθόρυβα και παρασκηνιακά στο τρίγωνο Νέα Υόρκη – Βρυξέλλες – Βερολίνο έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το 3,5% που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς είναι ομολογουμένως υψηλό, κάτι το οποίο φαίνεται πως έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι.
Στο δρόμο προς τις κάλπες λοιπόν φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει νέο πολιτικό κτύπημα στη Ν.Δ καθώς έχει αρχίσει να συζητά σιγά, σιγά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια , οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την ώρα με τους θεσμούς είναι προς αυτή την κατεύθυνση και το έδειξε πολύ καθαρά ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και δήλωσε:
«Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, και να πούμε πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια».
Αλλαγή στάσης από την Ευρώπη
Η κυβέρνηση θέλει πριν από τις ευρωεκλογές να μπορέσει να μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια έχοντας πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν. Περιμένει στις 27 Φεβρουαρίου την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που εκεί θα φανεί αν μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο: Να χαμηλώσει ο βραχνάς του 3,5 % του πρωτογενούς πλεονάσματος με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η θετική έκθεση που αναμένει η κυβέρνηση θα κάνει αναφορά και στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο να δοθεί το πράσινο φως για να χαμηλώσει ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία. Σχετίζεται με τις ευρωεκλογές και την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους της Ευρώπης από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Το μοντέλο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επέβαλε στην Ε.Ε. η Γερμανία, οδήγησε σε στραγγαλισμό λαούς και οικονομίες και δημιούργησε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι πολίτες να αμφισβητήσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και να στραφούν σε ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα.
Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους και εν όψει των ευρωεκλογών και του κινδύνου να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης σχετικά με το οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Γερμανία δια στόματος της Καγκελαρίου Μέρκελ έχει κάνει ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους σε ότι αφορά την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι απαιτείται τόνωση της οικονομίας για να υπάρξει διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη.
Υπό αυτές τις συνθήκες στους παροικούντες στην ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινό μυστικό πως πίσω από τις κλειστές πόρτες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ψίθυροι περί μείωσης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» για τον Αλέξη Τσίπρα και φυσικά θα αποτελέσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]