FOLLOW US: facebook twitter

Επιτυχημένα Δρώμενα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με «πρωταγωνιστές» τα παιδιά

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:
Αναμνηστική φωτογραφία Ηλείων μαθητών με το έργο της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Άλκηστις Μπούρα της ομάδας θεάτρου playback ΔΕΚΑ το οποίο στην συνέχεια τους χάρισε.

Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις περισσότεροι από 700 μαθητές Γ΄Λυκείου σχολικών μονάδων της Ηλείας

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών «δημιουργούν» την ανάγκη θεσμοθέτησης της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας

Θετικά σχόλια και εντυπώσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ποικιλία και καινοτομία των δράσεων Περισσότεροι από 700 μαθητές Γ΄ Λυκείου, συμμετείχαν στις δράσεις της διημερίδας «Δρώμενα Επαγγελματικού Προσανατολισμού» που διοργάνωσε με επιτυχία η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου. Μια καινοτόμος δράση, η μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τα πολλά θετικά σχόλια και οι εντυπώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, δημιουργούν, την επιθυμία και «υποχρέωση» στους διοργανωτές, για την επανάληψή της κάθε χρόνο, για τους μαθητές της Ηλείας.

Τα «Δρώμενα Επαγγελματικού Προσανατολισμού» εντάχθηκαν στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που εστιάζουν στις σύγχρονες και διαγνωσμένες ανάγκες των μαθητών με κεντρικό άξονα τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, το οποίο για δυο ημέρες «πλημμύρισε» από μαθητές της Γ΄ τάξης των Λυκείων της Ηλείας, Ειδικών Επαγγελματικών Σχολείων και ΔΙΕΚ, καθηγητές αλλά και γονείς. Μέσα από εργαστήρια πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τα στόματα ειδικών, πως θα επιλέξουν τις σπουδές που τους ταιριάζουν, ώστε στην πορεία της ζωής τους να γίνουν επιτυχημένοι, και κυρίως, ευτυχισμένοι. Μια από τις έξι δράσεις της διημερίδας φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου Πύργου, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και ενημέρωση γονέων-κηδεμόνων, για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών τους.

«Να γίνει θεσμός…»

Τις εργασίες της διημερίδας, άνοιξε, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, εκφράζοντας τη χαρά και ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, η οποία ωστόσο – όπως σημείωσε – μετριάζεται από το ψυχολογικό βάρος των τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Καλείστε να πάρετε μια σημαντική απόφαση, η οποία θα καθορίσει το μέλλον σας, την καθημερινότητά σας, το επίπεδο της ζωής σας, την ευτυχία σας. Μπορεί να σας ακούγεται λίγο αγχωτικό, το ξέρουμε και το κατανοούμε, γιατί όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστείτε στο άγχος αυτής της επιλογής.

Δεν μπορούμε να σας πούμε να μην έχετε άγχος, μπορούμε όμως να σας βοηθήσουμε – οι γονείς σας, οι εξαιρετικοί καθηγητές σας και όλοι οι εκλεκτοί ομιλητές αυτής της διημερίδας, στην οποία συμμετέχετε – να μετριάσετε αυτό το άγχος και να γίνει παραγωγικό. Να λάβετε από εδώ τις γνώσεις που απαιτούνται, χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα και στις απορίες σας, που θα σας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή σπουδών και του επαγγέλματος που θέλετε να ακολουθήσετε. Αλλά, πέρα από όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτή η απόφαση, είναι μόνο δική σας και θα πρέπει να ληφθεί με βάση τα θέλω, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σας.

Θέλω επίσης να θυμάστε κάτι ακόμα σημαντικό. Αν στην πορεία των σπουδών ή της επαγγελματικής σας ζωής διαπιστώσετε ότι τελικά, αυτό που κάνετε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε στη ζωή σας, να είστε βέβαιοι ότι πάντα θα υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι και πολλές επιλογές για να κάνετε αυτό που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία και στην ευτυχία, όπως εσείς την θέλετε», είπε ο κ. Γιαννόπουλος απευθυνόμενος στους μαθητές. Ο ίδιος παρακολούθησε πολλές από τις δράσεις της διημερίδας, και του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά και για το δικό του επάγγελμα, αυτό του Δικηγόρου, αλλά και για τους δικούς του προβληματισμούς κατά την περίοδο της επιλογής σπουδών, καθώς και για τις αλλαγές που ακολούθησαν στα χρόνια που το άσκησε.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Σύμβουλο Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού Μπέκη Αλεξοπούλου, στην ιδέα της οποίας βασίστηκε η διοργάνωση της διημερίδας. Τέλος, δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής και του ενδιαφέροντος των σχολείων, εξέφρασε την επιθυμία, αυτή η δράση να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να βοηθά τους μαθητές να επιλέγουν τις σπουδές που τους ταιριάζουν.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αξία και σημασία του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού για τους έφηβους, βοηθώντας τους να επιλέξουν τη σωστή επαγγελματική κατεύθυνση, ενώ σημείωσε πως στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, υπάρχει θεσμοθετημένη θέση Υπευθύνου Σχολικού Προσανατολισμού με δυνατότητα επισκέψεων σε σχολεία αλλά και προγραμματισμένων ατομικών συναντήσεων μαθητών και γονέων, για την καθοδήγηση τους. Δεν παρέλειψε τέλος να συγχαρεί την Π.Ε Ηλείας και κ. Γιαννόπουλο για την πρωτοβουλία, όσους εργάστηκαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά και τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Την διημερίδα χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, συγχαίροντας τον κ.Γιαννόπουλο και τον κ. Ζέρβα για την διοργάνωση της καινοτόμου διημερίδας η οποία – όπως είπε – είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα παιδιά σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους.

Συμβούλευσε τους μαθητές να παρακολουθήσουν με προσοχή τις ομιλίες των ειδικών, προκειμένου να λάβουν την σωστή απόφαση για το μέλλον τους, να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν και έτσι να γίνουν χρήσιμοι και οι ίδιοι στη χώρα και στον τόπο τους. «Εσείς αποτελεί το μέλλον του τόπου και στα χέρια σας βρίσκεται η ανάπτυξή του και η δική σας ευημερία», κατέληξε.

Η επιλογή σπουδών και η αγορά εργασίας

Η πιστοποιημένη Σύμβουλος Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού Μπέκη Αλεξοπούλου, στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας, μέσα από μια εξαιρετικά χρήσιμη και κατατοπιστική παρουσίαση, έδωσε στους μαθητές πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα επιλέξουν τις σπουδές που τους ταιριάζουν. Τους συμβούλευσε να σκεφθούν και να απαντήσουν σε απλά, βασικά αλλά κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον τους, (ποιός είμαι, τι μου αρέσει, τι μπορώ και τι θέλω να κάνω, τι είναι σημαντικό για εμένα), με ποιους θα πρέπει να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, αλλά και τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους για να επιλέξουν, θυμίζοντας τους ότι, σε αυτή τη φάση της ζωής τους, επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα. Τους παρότρυνε να μη σταματήσουν να κάνουν όνειρα και να μην απογοητευτούν ποτέ από μια ενδεχόμενη αποτυχία, γιατί αυτή είναι που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία και στην ευτυχία. Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στις εργασίες και των δυο ημερών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η δράση «Συνομιλώ με επιχειρηματίες/επαγγελματίες του τόπου μου». Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προώθησης του Κτήματος «Μπριντζίκη» στο Λατζόι, Διονυσία Ντατσοπούλου – Μπριντζίκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ν. Ηλείας, Ασφαλιστική Πράκτορας Ιωάννα Λουρίδα-Διαμαντοπούλου, ο Επιχειρηματίας Αναστάσιος Καρνάρος, ιδιοκτήτης του «Ζαχαροπλαστείου – Αρτοποιείου Καρνάρος» στην περιοχή των Κρεστένων, ο Διευθυντής του Ξενοδοχειακού Ομίλου Grecotel της Κυλλήνης Αθανάσιος Τράσκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κεραμοτουβλοποιϊας «Παναγιωτόπουλος» Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μίλησαν στους μαθητές για την αγορά εργασίας, τις δυσκολίες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν στους επαγγελματικούς χώρους που εκπροσωπούν και δραστηριοποιούνται. Τα παιδιά, κυριολεκτικά «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες, λαμβάνοντας απαντήσεις σε πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι μαθητές που γνωστοποίησαν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με το επιχειρείν, είτε συνεχίζοντας τις ήδη υπάρχουσες οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε ξεκινώντας από την αρχή, βασιζόμενοι σε δικές τους καινοτόμες – και βάσει των ενδιαφερόντων τους – ιδέες.

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με δυο σημαντικές δράσεις που απευθύνονταν σε γονείς-κηδεμόνες αλλά και σε μαθητές. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Παρεμβάσεις», Ψυχολόγος Παναγιώτα Τσαπαρδώνη καθώς και η Προϊσταμένη του Τμ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Ηλείας, Κοινωνική Λειτουργός Ασημίνα Χαλικιά, πραγματοποίησαν δυο ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων, μια διαδικασία η οποία – όπως σημείωσαν – δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε ακατόρθωτη. Έδωσαν χρήσιμες συμβουλές στους γονείς, για το πώς οφείλουν να προσεγγίζουν, να αντιμετωπίζουν και να συμπεριφέρονται στα παιδιά, στην – εκ των πραγμάτων – αγχωτική αυτή περίοδο της ζωής τους, θυμίζοντας ότι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα παιδιά τους και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να τα κατευθύνουν να εκπληρώσουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα (σ.σ δείτε το βίντεο από τo live streaming της εκδήλωσης στο https://www.youtube.com/watch?v=ziBi1UyOLi0 ). Συμβουλές για την οργάνωση και διαχείριση μελέτης, έδωσε με την παρουσίασή της η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού κα Αλεξοπούλου.

Τα παιδιά, πρωταγωνιστές

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, περιελάμβανε δυο καινοτόμες δράσεις, τις οποίες οι μαθητές «αγκάλιασαν» με μεγάλο ενδιαφέρον. Χωρισμένοι σε δυο διαφορετικές ομάδες, «είδαν» τους εαυτούς τους – μέσα από τους προβληματισμούς, τα άγχη και τις απορίες τους – στη σκηνή. Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας Play Back «ΔΕΚΑ», άκουσαν τα παιδιά, συζήτησαν μαζί τους για όλα όσα τους απασχολούν στην καθημερινότητα και όσον αφορά τις επιλογές τους για το μέλλον, και τα μετέτρεψαν σε θεατρική πράξη, με λόγο, κίνηση και ήχους, δημιουργώντας μικρές προσωπικές ιστορίες. Όλες, τελείωναν αισιόδοξα, αφού περιείχαν απαντήσεις, απόψεις και πολύτιμες συμβουλές για τα παιδιά, δίνοντας τους το έναυσμα να σκεφτούν, να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν όλα αυτά που τους απασχολούν. Ήταν μια συγκινητική δράση, με αξιοσημείωτη ενεργή συμμετοχή από τους μαθητές, στο τέλος της οποίας, με μεγάλο ενθουσιασμό, τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί και να ξαναζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Στην τελευταία, 6η δράση της διημερίδας, εθελοντές φοιτητές, διαφόρων Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων της χώρας, μέλη της Ομάδας «Unique Minds», με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, μοιράστηκαν εμπειρίες από την φοιτητική τους ζωή και πληροφόρησαν τους μαθητές για τις σχολές τους, ανά επιστημονικό πεδίο και κατεύθυνση, διευκολύνοντας τους – όπως οι μαθητές εκμυστηρεύτηκαν στο τέλος – να βρεθούν πιο κοντά στην επιλογή των σπουδών τους.

Τις εκδηλώσεις προλόγισε και συντόνισε η Δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος