FOLLOW US: facebook twitter

«Οι μνηστήρες» των εδρών της Ηλείας

Ημερομηνία: 13-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Ποια κόμματα ολοκλήρωσαν τα ψηφοδέλτια και ποια έχουν ακόμα εκκρεμότητες
-Αλλαγές κατά τα τέσσερα έβδομα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πιο ισχυρή ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ με πέντε αλλαγές από το 2019

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως ήταν επακόλουθο, ανέβαλε την προκήρυξη των εκλογών και «πάγωσε» τον σχεδιασμό των πολιτικών κομμάτων και την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, οι διεργασίες επανεκκινούν σταδιακά με πιθανό ορίζοντα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών τις 14 ή 21 Μαΐου, για αυτό και οι κομματικοί μηχανισμοί θέλουν να έχουν έτοιμα τα ψηφοδέλτια πριν από το Πάσχα ώστε να μπουν όλες και όλοι στη μάχη του σταυρού ανενόχλητοι.

Στην Ηλεία, τα δύο κόμματα που έχουν κλείσει και τα επτά ονόματα στο ψηφοδέλτιο είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ εκκρεμεί η τρίτη γυναικεία υποψηφιότητα.

Η μάχη αναμένεται με ενδιαφέρον, διότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία επικράτησε έστω και οριακά σε έναν νομό παραδοσιακά κεντροαριστερό και θέλει να επαναλάβει την επιτυχία. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως βασικό και αταλάντευτο στόχο την πρωτιά, θεωρώντας ότι η Ηλεία και η Αχαΐα πρέπει να αποτελέσουν τα εκλογικά προπύργια της πολιτικής ανατροπής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει στα παλιά μεγαλεία, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές κατέγραψε στην Ηλεία ποσοστό διπλάσιο από το πανελλαδικό (15% έναντι 8%).

Το… repeat θέλει η ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία, το… θρίλερ με τον τέταρτο άνδρα υποψήφιο έλαβε τέλος μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από την Ηλεία.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ανανεωμένο κατά τα τέσσερα έβδομα σε σχέση με το 2019, αφού μόλις τρία πρόσωπα είναι ίδια: πρόκειται για τους νυν βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και για τη δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Πύργου, Μαριάννα Σταθοπούλου.

Από το ψηφοδέλτιο αποχωρεί, έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, αφού η απόφασή του να μην πολιτευτεί εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία είναι οριστική και αμετάκλητη, παρά τις προτροπές που δέχθηκε για να αναθεωρήσει. Το ενδιαφέρον τους έχουν αποσύρει εδώ και καιρό ο Γιώργος Κοντογιάννης, η Ντένη Νικολοπούλου και ο Αλέξης Καστρινός, ο οποίος επιστρέφει στην Αυτοδιοίκηση και στον δήμο Πηνειού.

Νέες προσθήκες είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, του οποίου η υποψηφιότητα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το προσεχές χρονικό διάστημα, ο Νίκος Καλάκος, ο Λευτέρης Βαρουξής και η Άννα Μαρία Βλαγκούλη, κόρη του αείμνηστου Θεόδωρου Βλαγκούλη.

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως έχει επιτευχθεί ισόρροπη γεωγραφική, επαγγελματική και ηλικιακή εκπρόσωπηση της Ηλείας στο ψηφοδέλτιο και εκφράζουν την αισιοδοξίας του για επανάληψη της πρωτιάς.

Προπύργιο ανατροπής θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ψηφοδέλτιο έχει εξίσου σημαντικό βαθμό ανανέωσης, ειδικά στις γυναικείες υποψηφιότητες, αφού από το 2019 συνεχίζουν μόνο τρεις άνδρες: ο νυν βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Μάκης Μπαλαούρας, και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος από την Προοδευτική Συμμαχία.

Εκτός είναι ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προέχει η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, η Μαρία Τσαμπάζη, η Κατερίνα Νοταρά και (πιθανότατα) η Βασιλική Παρασκευοπούλου.

Νέες προσθήκες είναι η δικηγόρος και περιφερειακή σύμβουλος Ζωή Αναστασοπούλου από τα Λεχαινά, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βικτωρία (Βίκυ) Βασιλοπούλου από την Ολυμπία και ο εκπαιδευτικός Χρήστος Φωτόπουλος από την Αμαλιάδα.

Εκκρεμεί μόνο η τρίτη γυναίκα, για την οποία «παίζει» η Χρύσα Ζούπη, ενώ από τον ΣΥΡΙΑ προκύπτει διαρροή για «μεταγραφή» της Κρινιώς Κανελλοπούλου, όμως από το ρεπορτάζ της Πρωινής δεν προκύπτει τέτοιο ενδεχόμενο.

Επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται ριζική ανανεώση του ψηφοδελτίου, αφού μόνο δύο ήταν υποψήφιοι το 2019: ο νυν βουλευτής και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, και ο γιατρός-ακτινοδιαγνώστης Αριστομένης Χρόνης.

Ξεχωρίζει φυσικά η αποχώρηση του πρώην βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου, ενώ εκτός είναι –για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και η καθεμία- ο Σάκης Κότσιφας, η Εύη Βεργοπούλου, η Δήμητρα Ζαφειροπούλου και η Ζωή Γιατρά.

Νέες προσθήκες είναι ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Μισέλ ΑΜπου-Χάντμπα από την Αμαλιάδα, ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσεριώνης από την Αμαλιάδα, η ελεύθερη επαγγελματίας και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας, Βάσω Καραλάγα, και η δικηγόρος Ευγενία Σασσάλου από τη Ζαχάρω.

Για την τρίτη γυναίκα «παίζει» το όνομα της προέδρου της ΔΕΥΑ Πύργου, Ρούλας Αλικάκη-Τζανέτου, αλλά με μειωμένες πιθανότητες πλέον.

ΚΚΕ

Ανανέωση κατά τα τρία έβδομα προκύπτει στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ηλεία. Σε σχέση με το 2019, παρόντες είναι ο Χρήστος Γιάνναρος, η Αθανασία Ξενοστάθη, η Νατάσσα Παναγιωτάρα και η Ζωή Τσάση. Υποψήφιοι για πρώτοι φορά θα είναι ο συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος και ιδρυτής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου, Χρήστος ΑΘανάσουλας, ο αγρότης και πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης και ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος