Επιστρεπτέες προκαταβολές: Ένα ακόμα “Βατερλώ” της Κυβέρνησης!
Του Μισέλ Αμπού Χάντμπα Δικηγόρου – Στελέχους ΠΑΣΟΚ Ηλείας & Δημοτικού Συμβούλου Ήλιδας
Το τελευταίο διάστημα, η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλούνται εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, ως απόρροια του πληθωρισμού, που έφτασε για το μήνα Ιούνιο το 12,1%,και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, να καταβάλουν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών, έπειτα από την πρόσφατη βεβαίωση των οφειλών και ανάρτησή τους στην σελίδα του taxis.
Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται, ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν πήγαν σε όσους τις είχαν ανάγκη, κάνοντας οριζόντιες παροχές και «κουρέματα» χωρίς ουσιαστικά κριτήρια και σοβαρούς ελέγχους.
Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% των αρχικών ποσών που είχαν ληφθεί.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να δώσει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που με τόσες θυσίες κατέβαλε μετά την δεκαετή ύφεση και τα μνημόνια, κυρίως από τους μισθωτούς, με ανύπαρκτα κριτήρια και χωρίς ελέγχους και σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την αποτυχία της υποτιθέμενης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.
Ποτέ η κυβέρνηση δεν έλεγξε που έδωσε, και πόσα χρήματα. Τα ποσά αυτά, δυστυχώς δεν καταβλήθηκαν εξαρχής ούτε στοχευμένα, ούτε στις επιχειρήσεις που πραγματικά είχαν ανάγκη, ή που συμβάλουν στην πραγματική οικονομία ή στο εμπορικό ισοζύγιο, ή σε όσες προσφέρουν θέσεις απασχόλησης.
Αποτέλεσμα, ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη και ούτε ρευστότητα δόθηκε που είχε πραγματικά ανάγκη η οικονομία, ενώ δεν στηρίχθηκε το πραγματικό ΑΕΠ, αφού απεδείχθη ότι τελικά μόνο αυξήθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα χρήματα που θα τόνωναν την στάσιμη οικονομία, κατέληξαν κυρίως σε καταθέσεις.
Πόσες άραγε επιχειρήσεις θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά, και πόσοι, επωφελούμενοι από την αναστάτωση στην αγορά θα αποφασίσουν να βουλιάξουν τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να επιστρέψουν τίποτα, αυξάνοντας το ιδιωτικό χρέος, που φυσικά θα καταλήξουν να πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι;
Οι υγιείς επιχειρήσεις, που χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά για να στηριχθούν στην δύσκολη συγκυρία του covid και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με τα τωρινά δύσκολα δεδομένα, θα δυσκολευθούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτό το επιπλέον κόστος, κάτι που σημαίνει κίνδυνος για την ήδη εύθραυστη βιωσιμότητά τους, αλλά και εν γένει για την Ελληνική οικονομία.
Οι συνεπείς καλούνται και πάλι να πληρώσουν το λογαριασμό των λάθος πολιτικών, με την ενεργειακή κρίση να έχει ήδη επιβαρύνει ασφυκτικά τις επιχειρήσεις και δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο “τσουνάμι” ιδιωτικού χρέους.
Το ΠΑΣΟΚ έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα στις πραγματικές τουδιαστάσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές επιλογές, οι οποίες θα πρέπει να είναι “πόσα, πως και σε ποιούς”, αν θέλουμε να έχουμε στοχευμένες πολιτικές και με κυρίως ενισχύσεις με διαφάνεια. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αρνήθηκε να τις ακολουθήσει!
Η μάχη του συγκεκριμένου και του αυτονόητου είναι αυτή που πρέπει να δοθεί.