FOLLOW US: facebook twitter

32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Πανελλαδική πρεμιέρα με Ιφιγένεια εν Αυλίδι!

Ημερομηνία: 15-07-2022 | Συντάκτης:

-Με υψηλές προσδοκίες ξεκινά μεθαύριο το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
-Τι δήλωσαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Θ. Μουμουλίδης, ο δήμαρχος Γ. Λυμπέρης και ο αντιπερ/ρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Ν. Κοροβέσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Με ανεβασμένο τον πήχη των προσδοκιών ξεκινά φέτος το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, αφού μεθαύριο το βράδυ το κοινό της Ηλείας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο νέο θέατρο την πανελλαδική πρεμιέρα της παράστασης «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη το να παίζεται μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας στην Ήλιδας πριν από την Επίδαυρο και μάλιστα σε πανελλαδική πρεμιέρα.

«Τιμάται η Ήλιδα με αυτήν την πρεμιέρα και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς. Έχουμε επιλέξει να παίζεται μόνο θέατρο στην Αρχαία Ήλιδα και ουσιαστικά να διδάσκεται στο κοινό, το οποίο είναι πλέον σταθερό και είναι βέβαιο ότι θα έρθει και φέτος. Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία μας και ήδη σχεδιάζουμε την πλήρη ανακατασκευή του θεάτρου για την επόμενη χρονιά», είπε μεταξύ άλλων και έπλεξε το εγκώμιο του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού, Ν. Κοροβέση, και του σκηνοθέτη θέμη Μουμουλίδη.

Ο κ. Μουμουλίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να ξεκινούν τα μεγάλα γεγονότα από την περιφέρεια και να καταλήγουν στο κέντρο, όπως γίνεται στην Ευρώπη, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία του θιάσου στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας.

«Η ευγενική φιλοξενία από το Φεστιβάλ και τη δημοτική αρχή και η πολύ ουσιαστική βοήθεια από την Περιφέρεια, οδηγούν σε μια ωραία συνεργασία που θα δώσει μια πολύ όμορφη βραδιά για εμάς που ξεκινάμε από εδώ την πανελλαδική πρεμιέρα. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή πολλών εταίρων και το κάνω συνειδητά γιατί πιστεύω πως μέσα από τις συνυπάρξεις θα δημιουργήσουμε αυτό που χρειάζεται η Έλλαδα, την έξοδο από την απομόνωση και την επικοινωνία», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παράσταση.

«Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο, διότι πραγματεύεται την έννοια της θυσίας, που είναι σήμερα η σημαντικότερη έννοια. Η παγκόσμια κοινωνία θυσιάζει σε αίμα, αξιοπρέπεια και με άλλους τρόπους. Αυτή είναι η αγωνία του Ευριπίδη, να πει ότι κανένας πόλεμος είτε με όπλα είτε οικονομικός, δεν είναι χρήσιμος. Αυτά τα σπουδαία κείμενα, που γράφτηκαν πριν από 2.500 χρόνια, είναι διαχρονικά και αναντικατάστατα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

«Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος στηρίζουμε έμπρακτα το φεστιβάλ. Είναι δεδομένη η άριστη συνεργασία και δείχνουμε ότι συμμετέχουμε στα τόσα όμορφα που έχουν προγραμματιστεί στο καλύτερο φεστιβάλ της Ηλείας και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος