FOLLOW US: facebook twitter

Επιχειρηματικότητα, πολιτική προστασία και πρόνοια

Ημερομηνία: 16-01-2024 | Συντάκτης:

Το τρίπτυχο των πρώτων 11 προσκλήσεων της Περιφέρειας για το 2024, ύψους
51 εκατ. ευρώ

-Στόχος μας η Δυτική Ελλάδα να πρωταγωνιστεί ως σύγχρονος τόπος ευημερίας και ανάπτυξης, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η περιβαλλοντική θωράκιση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κοινωνικό δίχτυ προστασίας είναι οι βασικοί στόχοι των πρώτων 11 προγραμμάτων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι έντεκα προσκλήσεις εμφανίζουν αθροιστικό προϋπολογισμό πάνω από 50 εκατ. ευρώ και απευθύνονται κατά βάση στους δήμους και τις επιχειρήσεις, αλλά και σε υγειονομικούς φορείς η Νομικά Πρόσωπα και Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις.

Τα πρώτα τρία προγράμματα αφορούν την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Το πρώτο, ύψους δέκα εκατ. ευρώ, έχει στόχο την ενίσχυση του τοπικού συστήματος καινοτομίας και τη διασύνδεση των ερευνητικών φορέων με τις επιχειρήσεις, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή και να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις με όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και ψηφιακής ενίσχυσης, μέσα από την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών.

Τα άλλα δύο προγράμματα, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ το καθένα. ενισχύουν με κεφάλαιο σποράς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από οργανισμούς παραγωγής και διάδοσης γνώσης καθώς και τις λεγόμενες «συστάδες καινοτομίας»  (innovation clusters).

Πολιτική Προστασία και κοινωνικό κράτος

Τα επόμενα τέσσερα προγράμματα στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία και την ενεργειακή αυτάρκεια, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και υποδομών, ύψους 12 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με ειδικό στόχο την προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα άλλα τρία προγράμματα αφορούν συμπληρωματικές δράσεις εξοπλισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης σε σχέση με το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία συνδέονται με τις πυρκαγιές, αλλά και με άλλους κινδύνους σχετιζόμενους με το κλίμα (π.χ. καταιγίδες, ξηρασία) ή φυσικούς κινδύνους μη σχετιζόμενους με το κλίμα (π.χ. σεισμοί) και κινδύνους που συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες όπως τα τεχνολογικά ατυχήματα.

Και τα τρία προγράμματα έχουν προϋπολογισμό δύο εκατ. ευρώ, ενώ ο ειδικός τους στόχος είναι η προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης του κινδύνου καταστροφών, της ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα.

Οι τέσσερις τελευταίες προσκλήσεις αφορούν τη βελτίωση των σχολικών υποδομών για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλου του μαθητικού πληθυσμού στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας της διαδικτυακής εκπαίδευσης  (3,78 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία παρατηρητηρίου διάγνωσης αναγκών της Αγοράς Εργασίας (2,5 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα Κοινωνικού Φροντιστή και προσωπικού βοηθού (3,46 εκατ. ευρώ) και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, δράση ύψους 9,63 εκατ. ευρώ.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η βελτίωση της πρόσβασης στην εργασία, στη στέγαση και στη φροντίδα, καθώς και σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες Υγείας.

Ν. Φαρμάκης: «Η γέφυρα για τη Δυτική Ελλάδα του 2030»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε πως το νέο ΕΣΠΑ είναι μια γέφυρα προς τη Δυτική Ελλάδα του 2030, η οποία, μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια περιφέρεια που θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του χθες και του σήμερα και θα μπορέσει σύμφωνα με το όραμά τους να πρωταγωνιστεί ως ένας σύγχρονος τόπος ευημερίας και ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

«Οι στόχοι μας είναι απλοί, σαφείς και αποτυπώνονται από το πρώτο πλαίσιο προσκλήσεων που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Θέλουμε μια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ευρηματική, ανταγωνιστική και δημιουργική, που θα αναβαθμίσει την επιχειρηματική καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, μια περιφέρεια προσβάσιμη με «δικτυωμένους”, συνδεδεμένους και εξωστρεφείς τόπους, γεφυρωμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης, επιδιώκουμε μια Περιφέρεια ακόμα πιο “πράσινη” και φιλική στο περιβάλλον, χαμηλού αποτυπώματος στον άνθρακα, προσαρμοσμένη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, θέλουμε στη Δυτική Ελλάδα μια κοινωνία για τον πολίτη, που θα στηρίζει την αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς απασχόληση, την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παιδεία και την κοινωνική ενσωμάτωση και την ίση πρόσβαση στην υγεία και στην πρόνοια, με αναβαθμισμένο ρόλο του πολιτισμού και του βιώσιμου τουρισμού», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος