Επετειακή εκδήλωση για τη συμβολή της Επαρχίας Ολυμπίας στην επανάσταση του 1821 στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας από το Σύλλογο Νέων Ανδρίτσαινας “Παρράσιοι”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143606″ img_size=”full”][vc_column_text]Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών της προηγούμενης εβδομάδας στις 8 Αυγούστου έλαβε χώρα στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας -αλλά και διαδικτυακά- η επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’ για τη συμβολή της επαρχίας Ολυμπίας στην επανάσταση του 1821 η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβιοθήκης Ανδρίτσαινας.
Η αρχή έγινε με μία εξαιρετική ομιλία από τον υπ. Διδάκτορα του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Ανδρέα Τζαναβάρη ο οποίος, αφού παρουσιάσε το προεπαναστατικό υπόστρωμα επι του οποίου αναδείχθηκε το φιλελληνικό κίνημα, εξέτασε τις προβληματικές και τις αντιφάσεις του τονίζοντας τις ευρωπαϊκές διαστάσεις της ελληνικής επανάστασης. Στη συνέχεια, ο λέκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Θεοδωρίδης μετον μεστό του λόγο κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού προβάλλοντας τη σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με την Ευρώπη και την νεωτερικότητα.
Ακολούθησε η ομιλία του τέως Λυκειάρχη Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλου που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να θίξει τις σημαντικότερες πτυχές της συμβολής της επαρχίας Ολυμπίας στην Επανάσταση του 1821 για να συνεχίσουν οι ομιλίες των ερευνητών κ. Πάνου Παπαζαφειρόπουλου και κ. Γεώργιου Σγούρου που με ζωντάνια ανέδειξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ανδριτσάνου Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου στην Φιλική Εταιρεία και την Ελληνική Επανάσταση. Το κλείσιμο άνηκε στον ιστορικό Ανδρέα Ρουμελιώτη που έθιξε το ζήτημα της τουρκικής εκδοχής της μάχης του Αγίου Αθανασίου, ενώ η κα Μακρυπούλια παρουσίασε την μεταλλική επετειακή ετικέτα, ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που θα τοποθετηθεί από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας στον πλάτανο της κεντικής πλατείας της Ανδρίτσαινας εντάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τον ιστορικό πλάτανο στο Δίκτυο των Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης.
Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης κ. Βλασόπουλος Γεώργιος, ο πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης κ. Τσελεπής Δημήτριος, η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κα. Βλαχούση Αντωνία, ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρίτσαινας κ. Τζίβας Θεόδωρος, ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος Μιλτιάδης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Δημητρουλόπουλος Τάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κωστόπουλος Αθανάσιος και κ. Χριστόπουλος Τάσος, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας κ. Παπαγρηγορίου Γεώργιος, του Συλλόγου Νέων και Άθλησης Νέας Φιγαλείας κ. Χουλιάρας Αθανάσιος, του Συλλόγου Καλλιθεατών κα. Κονίδη Μαρία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]