FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος η ίδρυση «Ιστορικού Μουσείου Πύργου»

Ημερομηνία: 17-08-2021 | Συντάκτης:
-Πολιτιστικό σημείο αναφοράς επιδιώκει να δημιουργήσει η δημοτική αρχή
-Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το κόστος, τη στέγαση και τον σκοπό του εγχειρήματος

Την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου του Πύργου στο κέντρο της πόλης σχεδιάζει η δημοτική αρχή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων του δήμου όσο και των επισκεπτών της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», στελέχη της δημοτικής αρχής εκτιμούν ότι λείπει από την πόλη ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς που θα δώσει στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν το ιστορικό υπόβαθρο του δήμου, διαπίστωση που συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με εκπροσώπους συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό.

Επιδίωξη του δήμου είναι να στεγάσει το πλήθος των ιστορικών στοιχείων που διαθέτει ήδη ο δήμος στο υπάρχον λαογραφικό Μουσείο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο αλλά και άλλων που είτε πρόκειται να αποκτηθούν είτε θα δημιουργηθούν ως πληροφοριακό υλικό είτε υπάρχουν ήδη, όπως η συλλογή πινάκων ζωγραφικής, και δεν μπορούν να εκτεθούν.

Το πλάνο που έχει δημιουργηθεί ως τώρα, προβλέπει τη δημιουργία ενός Μουσείου στο οποίο θα ξεδιπλώνεται η πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και παραγωγική ζωή από τον 19ο αιώνα και μετέπειτα, με ιστορικές αναφορές στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως η καλλιέργεια της σταφίδας, οι πνευματικοί άνθρωποι τη όλης, η αρχιτεκτονική της, ο σιδηρόδρομος, οι βιομηχανίες, ο Τύπος, το εμπόριο κλπ.

Για τη δημιουργία του Μουσείου, ο δήμος σχεδιάζει τη διενέργεια διαγωνισμού για την εξεύρεση του κατάλληλου κτίσματος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιθανότερος χώρος είναι το παλιό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι διαθέτει μεγάλους χώρους, άνετο αίθριο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι στο κέντρο του Πύργου.

Το κόστος αγοράς του κτιρίου υπολογίζεται στο 1,3 εκατ. ευρώ και πιθανότατα θα καλυφθεί με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι συμβατό με την οικονομική κατάσταση του δήμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος