FOLLOW US: facebook twitter

Επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες!

Ημερομηνία: 06-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

1lykeio-iasio3

Στη Ρουμανία στο πλαίσιο του Erasmus+ μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Πύργου

Εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της Ρουμανίας αλλά και όλα όσα ενδιαφέροντα έζησαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, έμειναν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου που φιλοξενήθηκαν στην πόλη Ιάσιο.

1lykeio-iasio13Στη διάρκεια της παραμονής τους, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Αντωνία Ζάγκλη, Κωνσταντίνος Δάγλας, Τρύφωνας Καραντώνης και Βασίλης Καραμιχαηλίδης, που συνοδεύονταν από τον Διευθυντή του σχολείου τους Νίκο Μάστορα και τον καθηγητή τους Χρήστο Σαργέντη, είχαν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω στο κοινό θέμα του προγράμματος: «Το νερό και οι μαγικές του δυνάμεις».

1lykeio-iasio6Συγκεκριμένα, οι μαθητές συναντήθηκαν με τους συμμαθητές τους και τους υπεύθυνους καθηγητές από σχολεία του Ιασίου (Ρουμανία), της Σαραγόσας (Ισπανία), του Μπρνο (Τσεχία), της Σόφιας (Βουλγαρία) και των Βερσαλλιών (Γαλλία). Συνεργάστηκαν συμμετέχοντας σε εργαστήρια και δράσεις που αναδεικνύουν την παρουσία του νερού στην τέχνη των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το ταξίδι

1lykeio-iasio4Φθάνοντας στο Ιάσιο της Ρουμανίας, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τις ομάδες των υπόλοιπων χωρών στο Σχολείο που τους φιλοξένησε. Συμμετείχαν σε δυο εργαστήρια με θέμα «Νερό και συνομιλίες» α) «Να πιούμε ή να μην πιούμε το νερό;» και β) «S.O.S. Νερό σε κίνδυνο!».  Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαν το βουνό Durau και είδαν την όμορφη λίμνη Bicaz Cheile Bicazului και Lacul Rosu που είχε παγώσει στο χρόνο.

1lykeio-iasio11Μέσα στις επόμενες μέρες επισκεφθήκαν το μοναστήρι Secu, μια Μονή που εμπνέει και προκαλεί δέος, το Βοτανικό Κήπο με μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φυτών ενώ περιηγήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου “Αl Ioan Cuza”, ένα όμορφο και μεγάλο πανεπιστήμιο.

1lykeio-iasio8Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο για διαφορετικά είδη φυκιών και έμαθαν πώς αναπτύσσονται στο νερό και στο ίδρυμα «Apele Romane» και «Apavital» παρακολούθησαν εργαστήρια σχετικά με το νερό και τα προβλήματα που το αφορούν.

Την 5η μέρα γιόρτασαν τη World Water Day After στο γυμναστήριο του σχολείου σε ένα όμορφο πάρτι και είπαν αντίο σε όλους τους φίλους που έκαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ιάσιο.

1lykeio-iasioΓεμάτοι εμπειρίες

Ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Πύργου κ. Μάστορας αναφερόμενος στο ταξίδι, επισήμανε ότι φιλοξενήθηκαν από μια πανέμορφη πόλη γνωστή από τη Νεοελληνική Ιστορία με πολιτιστική κληρονομιά, έφεση στις επιστήμες και διαρκώς εξελισσόμενη, με πολύ πράσινο και πολύ φιλική στον πολίτη.

1lykeio-iasio9«Οι εργασίες πάνω στο θέμα του πρότζεκτ («Το νερό και οι μαγική του δύναμη»), η ψυχαγωγία, οι εκδρομές, οι επισκέψεις σε μουσεία και σε άλλους  αξιόλογους χώρους αποτέλεσαν  για εμάς, πιστεύω και για τις άλλες αποστολές, μια πολύ καλή ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τόσο τις γνώσεις μας, όσο και τις εμπειρίες μας.

1lykeio-iasio12

Η επαφή μας με τα μέλη των αποστολών, εκτός των άλλων, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πολλά στοιχεία των εκπαιδευτικών  συστημάτων των  άλλων  χωρών, συνθήκες διδασκαλίας, ομοιότητες και διαφορές με το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, εργασιακές συνθήκες των καθηγητών, κ.α.

1lykeio-iasio7Η εμπειρία μας αυτή ίσως μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι σε τομείς, που τυχόν υστερούμε, σε ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας, προγραμμάτων σπουδών, κτηριακών υποδομών κ.α. αλλά και παράλληλα να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε όποια καλά στοιχεία έχουμε.

1lykeio-iasio10

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό όφελος της συγκεκριμένης επίσκεψης στο Ιάσιο, όπως και άλλων επισκέψεων που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν είναι η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών των ομάδων, στα πλαίσια της λογικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

1lykeio-iasio2Ως ανεπανάληπτη εμπειρία, χαρακτήρισε το ταξίδι στη Ρουμανία, ο καθηγητής κ. Σαργέντης τονίζοντας ότι είχαν την ευκαιρία να δουν υπέροχα μέρη και θαυμάσια τοπία. «Φιλοξενία απίστευτη και πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας! Πολλά αξιοθέατα. Επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με αποκορύφωμα το πανεπιστήμιο του Ιασίου! Εμπειρίες από τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία της Ρουμανίας! Επίσκεψη στα βουνά του Durau και στον εθνικό δρυμό του! Καταπληκτικός καιρός!».

1lykeio-iasio5Ενθουσιασμένη από την εμπειρία του ταξιδιού, δήλωσε πως έμεινε και η μαθήτρια Αντωνία Ζάγκλη. «Γενικά η φιλοξενία ήταν φοβερή και τα παιδιά ήταν εξαιρετικά. Ζήσαμε φοβερές στιγμές και ελπίζουμε να επιστρέψουμε. Καλλιεργήσαμε μια σχέση αγάπης και φιλίας και μάθαμε πολλά πράγματα για τον τρόπο ζωής και σκέψης. Συμπεραίνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος