FOLLOW US: facebook twitter

Υρώ Μανέ: «Ακροβατώ ισότιμα μεταξύ κωμικού και τραγικού»

Ημερομηνία: 06-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

yro-mane2Η δημοφιλής ηθοποιός Υρώ Μανέ μιλά για την αποψινή προγραμματισμένη παράσταση «Συμβολαιογράφος» στον Απόλλωνα

Η επιτυχημένη παράσταση «Συμβολαιογράφος», ένα έργο του Νίκου Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου με την δημοφιλή ηθοποιό Υρώ Μανέ, στην πιο συγκλονιστική στιγμή της καριέρας της, έναν μονόλογο, μία παράσταση απολογία και εξομολόγηση μαζί, θα έχει την τύχη να παρακολουθήσει απόψε το βράδυ το θεατρόφιλο κοινό στον Απόλλωνα Πύργου, με την ελπίδα να επιλυθούν ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν προκύψει με την παραχώρηση του θεάτρου. Την κ. Μανέ έχει προσκαλέσει ο Σύλλογος ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεών του σε ένα αφιέρωμα για την γιορτή της Μάνας, το πρώτο έγινε χθες βράδυ και για απόψε έχει προγραμματιστεί ο «Συμβολαιογράφος» με την Υρώ Μανέ για δύο παραστάσεις, μια στις 7.30 μμ και η δεύτερη στις 9.30 το βράδυ. Η δημοφιλής ηθοποιός που έχει στο ενεργητικό της εξαίρετες ερμηνείες στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση και που έχει αγαπηθεί πολύ από την σειρά «Εγκλήματα», βρίσκεται από χθες στον Πύργο καθώς συμμετείχε στο πρώτο αφιέρωμα του Συλλόγου στον Απόλλωνα για την Μάνα και σήμερα βρίσκεται εν αναμονή της υλοποίησης της δικής της παράστασης. Χθες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, την πρόεδρο Λόπη Νικολοπούλου, την αντιπρόεδρο Κορίνα  Ζαβέα και το μέλος Ανθή Μαρίνου και μίλησε για την αποψινή προγραμματισμένη παράσταση.

Η κ. Μανέ ευχαρίστησε τον Σύλλογο ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την πρόσκληση που της έγινε και τόνισε ότι  ευελπιστεί να έχει την χαρά να παίξει στον Πύργο την παράσταση ‘Συμβολαιογράφος’ που έχει παρουσιάσει εκτός από την Αθήνα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς το έργο παίζεται συνέχεια εδώ και 6 χρόνια.

yro-mane

«Ο «Συμβολαιογράφος» έχει προγραμματιστεί για απόψε Παρασκευή  6 Μαίου, σε δύο παραστάσεις, στις 7.30 μμ και η άλλη στις 9.30 στο θέατρο Απόλλων του Πύργου.  Πληροφορήθηκα πριν καλά- καλά προλάβω να πατήσω το πόδι μου σε αυτό το υπέροχο και ιστορικό θέατρο, ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα σε σχέση με την πραγματοποίηση της παράστασης, Επειδή πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό το γεγονός το περίεργο και επειδή η παράσταση είναι προγραμματισμένη και έχει επικοινωνηθεί από τις 20 Απριλίου σε αφίσες και στον τοπικό τύπο με αναρτημένη και την τιμή του εισιτηρίου που είναι 10 ευρώ,  εισιτήριο χαμηλό για επαγγελματίες ηθοποιούς, θεωρώ και εύχομαι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να λυθούν. Πιστεύω πως θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις και οι παραστάσεις να πραγματοποιηθούν κανονικά γιατί είναι πολύ σημαντικό όταν έρχεται μια παράσταση με πολύ καλή φήμη να ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες και τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων που χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις να λύνονται πάραυτα. Πιστεύω πως ο πολιτισμός είναι το μόνο βάλσαμο στις πληγές και οφείλουν να τον στηρίζουν και οι τοπικές αρχές με κάθε τρόπο. Έτσι θα περιμένω ως αύριο στις 7 που θα ανοίξουν οι πόρτες του θεάτρου να έχουν όλα διευθετηθεί.»

symvolaiografos

Η Ερασμία της διπλανής πόρτας

Όσον αφορά το έργο «Συμβολαιογράφος» η κ. Μανέ τόνισε ότι πρόκειται για μια νουβέλα που έχει γράψει ο Νίκος Βασιλειάδης και έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Καραμίχος, μια ιλαροτραγωδία και η ίδια υποδύεται το ρόλο της Ερασμίας, μια γυναίκα που μεγαλώνει την κόρη της την Ματούλα σε μια επαρχιακή πόλη στην Βόρεια Ελλάδα.

«Η Ερασμία, επειδή έχει χάσει τον άντρα της στον πόλεμο του ’40 και είναι χήρα, είναι πολύ στερημένη ερωτικά και συναισθηματικά και βιώνει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, καθώς την έχουν στο περιθώριο μια και τις χήρες δεν τις είχαν άξιες για πολλά πράγματα. Μεγαλώνει λοιπόν την κόρη της, όταν στο σπίτι έρχεται σώγαμπρος ο Αργύρης, ο άντρας της κόρης της, παπουτσής στο επάγγελμα αλλά επειδή ο λόγος του είναι συμβόλαιο, έχει ο παρατσούκλι «συμβολαιογράφος». Η Ερασμία λοιπόν έκτοτε, είναι παρούσα στις ερωτικές συνευρέσεις του ζεύγους και αρχίζουν να ξυπνάνε  τα ανομολόγητα πάθη της και η λίμπιντο και να δημιουργούνται διάφορα κωμικοτραγικά γεγονότα επί σκηνής. Οι  θεατές θα βιώσουνε μαζί με μένα για 70 λεπτά μια πραγματικότητα και θα ταξιδέψουν μέσα από το γέλιο και την συγκίνηση.

Ρωτάμε την κ. Μανέ πού νομίζει πως οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του έργου

«Νομίζω πως επειδή το έργο έχει δύο όψεις και κωμικό και τραγικό και κυρίως το γυναικείο κοινό ταυτίζεται πάρα πολύ και όλοι οι άνθρωποι κουβαλάνε στην ψυχή τους ένα απωθημένο, κάτι που ήθελε να ζήσει και δεν τα κατάφερε. Κάπως έτσι ταυτίζεται με την Ερασμία.

Εγώ αγαπώ πάρα πολύ την κωμωδία, απλώς σε αυτό το έργο ακροβατώ ισότιμα μεταξύ κωμικού και τραγικού και μου δίνεται μια ευκαιρία να ξεδιπλώσω μια άλλη πτυχή των υποκριτικών μου αποσκευών. Αυτόν τον μονόλογο τον αγαπώ πολύ, γιατί είναι μια μοναδική ισορροπία μεταξύ δράματος και κωμωδίας και είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση μέσα σε 70 λεπτά που είμαι συνεχώς επι σκηνής, να μπορείς να πηγαίνεις τον θεατή όπου θέλεις, πότε να γελάει πότε να συγκινείται. Αν και σε έναν μονόλογο βιώνεις την μοναξιά θεωρητικά, εν τούτοις στην προκειμένη περίπτωση εμένα δεν μου συμβαίνει γιατί με βοηθάει το κοινό μου, συνομιλώ μαζί του και έτσι δεν νοιώθω καμία μοναξιά. Παίζω πρώτη φορά μονόλογο, ξεκίνησε η παράσταση το 2010 και συνεχίζεται ακόμα.»

«Στο βάθος νομίζω πως υπάρχει φως»

Τέλος μιλώντας για την κρίση και την θεατρική πραγματικότητα, η κ. Μανέ τόνισε ότι επειδή της αρέσει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, θεωρεί ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση και ότι η τέχνη περνά βέβαια δυσκολία και οι ηθοποιοί περνούν δύσκολα και με ανέχεια αλλά «στο βάθος νομίζω πως υπάρχει φως. Σίγουρα συμβαίνει αυτό, αλλά ευελπιστώ ότι θα ξεφύγουμε από αυτή τη μαυρίλα και για μένα η πιο δυναμική διέξοδος είναι ο πολιτισμός με όποιους τρόπους μπορεί να παραχθεί. Κι όταν τον εμποδίζεις το μόνο που κάνεις είναι να βλάπτεις το κοινό καλό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος