FOLLOW US: facebook twitter

Επερώτηση Κ. Διαμαντόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ημερομηνία: 13-02-2024 | Συντάκτης:

«Αποκλεισμός της Ηλείας από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης»

Νέα επερώτηση κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης και τον αποκλεισμό της Ηλείας ζητώντας απαντήσεις για το εάν θα ζητηθεί αναθεώρηση τους ώστε να εμπλουτιστεί με παρεμβάσεις για το Νομό μας.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης συντάσσονται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης με τη συνεργασία των Υπουργείων και των Περιφερειών και  αποτελούν την αναλυτική αποτύπωση των έργων και των δράσεων σε κάθε Περιφέρεια. «Από τα 13 σχέδια τα 11 αφορούν Περιφέρειες ένα αφορά τη Θεσσαλονίκη και ένα την Πάτρα στο οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά σε πάνω από 80 έργα προϋπολογισμού 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντί δηλαδή να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, προκρίνονται η Πάτρα και η Αχαΐα με λεπτομερείς αναφορές και δεσμεύσεις.

Η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία καταγράφονται περιορισμένα καταδικάζοντας τες  σε δορυφορικός ρόλο έναντι της Πάτρας. Οι αναφορές στην Ηλεία είναι τόσο πρόχειρες που μόνο σύγχυση προκαλούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σιδηροδρομική γραμμή Πατρών  Πύργου. Το σχέδιο αναφέρεται σε αναβάθμιση της υπάρχουσας μετρικής γραμμής (μόνο αναβάθμιση δεν είναι αυτό) που συνδέει την Κάτω Αχαΐα με τον Πύργο και πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2021-2027 όταν στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών που ανακοινώθηκε πρόσφατα η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών Πύργου παραπέμπεται στο 2044 και μάλιστα χωρίς να προσδιορίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης ούτε το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα την υποστηρίξει.

Στις 8/2/2023 υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας νομιμοποίησε με την παρουσία του ένα σχέδιο που «ακρωτηριάζει» την Περιφέρεια στην οποία ηγείται και τη μετατρέπει  σε Περιφέρεια μιας πόλης και ενός νομού.

Με δεδομένο τον αποκλεισμό της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής

Επερωτάσθε

  • Συμμετείχατε στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου σχεδίου;
  • Θα νομιμοποιήσετε με την παρουσία σας και πάλι σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το συγκεκριμένο σχέδιο;
  • Θα ζητήσετε την αναθεώρησή του ώστε να εμπλουτιστεί με παρεμβάσεις για τις ενότητες της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας και την αναλυτική περιγραφή τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος