FOLLOW US: facebook twitter

Επείγει ο περιφερειακός της Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 18-01-2024 | Συντάκτης:

-Τον κίνδυνο κυκλοφοριακής συμφόρησης στην έξοδο της Πατρών-Πύργου στο Γεράκι έθεσε ο δήμαρχος Χρ. Χριστοδουλόπουλος, στον Υπουργό Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το ζήτημα της ταχύτερης δυνατής κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Αμαλιάδας έθεσε στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες της «Ολυμπίας Οδού» και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής υπουργικής περιοδείας στο εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου στο Γεράκι.

Αφού ενημερώθηκε πλήρως για την πορεία του έργου το οποίο εντός ορίων του Δήμου Ήλιδας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 50%, ο κ. Χριστοδουλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, ωστόσο, έθεσε σε όλους τους τόνους το πρόβλημα που υπάρχει με την είσοδο της Αμαλιάδας από τον νέο αυτοκινητόδρομο, ελλείψει περιφερειακού δρόμου.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ήλιδας, είναι αναπόφευκτη η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην είσοδο της Αμαλιάδας από το Γεράκι, αφού ο υπάρχων δρόμος είναι πολύ στενός και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οδηγών που θα χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο.

«Εδώ κατεβαίνει ο δρόμος εισόδου της Αμαλιάδας, που οδηγεί στο Γεράκι. Είναι ένας επαρχιακός δρόμος πλάτους έξι μέτρων και ερχόμαστε να ρίξουμε όλον τον κυκλοφοριακό φόρτο της Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου σε αυτόν τον δρόμο. Και μιλάμε για είσοδο και έξοδο, διότι θα ανεβαίνουν να μπουν στον αυτοκινηδρόμο και και θα κατεβαίνουν όσοι θέλουν να βγουν», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η λύση είναι η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου της Αμαλιάδας.

«Είχε προβλεφθεί ένας περιμετρικός δρόμος, ένα “δαχτυλίδι” γύρω από την πόλη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πει ότι θα “κατεβάσει” αυτόν τον κόμβο 1,5 χλμ για να ρίξει την κυκλοφορία στον περιφερειακό. Για διάφορους λόγους –και δεν θέλω να αντιδικήσω με την προηγούμενη δημοτική αρχή- ο δρόμος όμως δεν έχει προχωρήσει. Έχει δημοπρατηθεί το έργο, αλλά δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις. Είναι σαν να λες ότι θα χτίσεις σπίτι χωρίς να έχεις οικόπεδο. Αρά πρέπει να βρούμε χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει να κυκλοφορούμε και να μπαινοβγαίνουμε στην Εθνική Οδό και μας λένε ότι θα μας ρίξουν στον δρόμο του Γερακίου. Δεν γίνεται αυτό», τόνισε και ζήτησε από τον υπουργό να βρει λύση.

«Δεν υπάρχουν πόροι ούτε για απαλλοτριώσεις»

«Για αυτό είπα στον υπουργό ότι εμείς θα βλέπουμε την Εθνική Οδό και θα πηγαίνουμε ή στον κόμβο του Πύργου ή στον κόμβο της Γαστούνης για να μπούμε. ζήτησα τη συνδρομή τους για να βρούμε κάποια καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως και η χρηματοδότηηση του περιφερειακού είναι εν μέρει κι όχι εξ ολοκλήρου εξασφαλισμένη.

«Το έργο έχει δημοπρατηθεί με 3,15 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί πίστωση 2,38 εκατ. από την περιφέρεια. Τα υπόλοιπα είναι ίδια έσοδα, τα οποία εμείς δεν έχουμε. Δεν έχει ο δήμος να βάλει 750.000 ευρώ και για αυτό το είχαν βάλει να τα πάρει ο εργολάβος για πέντε χρόνια. Τώρα μου ζήτησαν εγγράφως να απαντήσω αν θα έχω στην περίοδο παράδοσης του έργου –χρόνος περαίωσης δύο χρόνια δηλαδή- όλα τα χρήματα. Δεν μου δίνει καμία υπηρεσία ότι έχει 750.000 ευρώ, ούτε τη μεταφορά του δικτύου ούτε το κόστος των απαλλοτριώσεων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τον καθορισμό τιμής μονάδας για να αναζητήσει χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε πως η διαβεβαίωση του υπουργού για παράδοση του έργου το 2025, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, βάζει σε προτεραιότητα τη δημιουργία περιφερειακού δρόμου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Ήλιδας. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ήλιδας σε ειδική συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στα γραφεία του εργοταξίου, συζήτησε όλες τις ενδεδειγμένες λύσεις, προκειμένου να γίνουν και οι κατάλληλες ενέργειες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος