«Πάμε ενωμένοι και μέχρι την τελική δικαίωση»
Κινητοποίηση από τους δήμους Ζαχάρως – Τριφυλίας, φορείς και κατοίκους αντιδρώντα στην απόφαση Τσιρώνη για τον Κυπαρισσιακό
Στον συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας στη Ζαχάρω, προχώρησαν χθες το πρωί, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των δήμων Ζαχάρως και Τριφυλίας, αντιδρώντας στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σχετικά με τον Κυπαρισσιακό. Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά στον καθορισμό των όρων και περιορισμών για την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου και της λίμνης Καϊάφα. Η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίζεται προσωρινή, ενώ θέμα ημερών αποτελεί η κατάθεση του τελικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος, στο οποίο θα έχουν ληφθεί υπόψη και τα σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Οι δύο δήμοι με τη στήριξη και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αντιδρούν στην περιοριστική απόφαση και γενικότερα σε ότι αφορά το προεδρικό διάταγμα θεωρούν πως με ψευδή στοιχεία επιχειρείται η υποβάθμιση της περιοχής και η απαγόρευση κάθε μορφής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση αυτή, προβλέπεται να μην υπάρξει κενό προστασίας σε αυτές τις περιοχές μέχρι την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δεδομένου ότι στις 24 Μαΐου έληγε η υπουργική απόφαση αναστολής οικοδομικών εργασιών, για την οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα, νομικά, περαιτέρω παράτασης. Όμως γενικότερα τα όσα και μέσα από τη διαβούλευση έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο του Προεδρικού διατάγματος αποτελούν πεδίο διαμάχης κυρίως για τους δύο δήμους.
Χθες το πρωί στην κεντρική διασταύρωση της Ζαχάρως φορείς και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. Πρώτος πήρε το λόγο ο τελών σε αργία δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος που υπήρξε καυστικός και επί προσωπικού κατά του κ. Τσιρώνη, ανασύροντας από το παρελθόν την πολιτική ιστορία της οικογένειας Τσιρώνη στην περιοχή και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία να υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργού, των ΜΚΟ και των οικολόγων. Μεταξύ άλλων χαιρέτισαν οι δήμαρχο Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ Ζαχάρως κ.κ. Αλεξανδρόπουλος και Γιαννόπουλος και στελέχη του δήμου Τριφυλίας, ενώ παραβρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου.
Ο Αντώνης Πάπος, κάτοικος Ζαχάρως, σχολίασε για τον κ. Τσιρώνη πως στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελαία ότι «όταν συνομίλησα μαζί του και του υπενθύμισα ότι η μελέτη στην οποία στηρίζεται το όλο σχέδιο βασίζεται σε ψευδή στοιχεία όπως σπάνια φύκια στη θάλασσα, σπάνιο είδος κουκουναριάς όπου δεν έχουμε, η απάντησή του και δυστυχώς, δεν επενέβη εισαγγελέας για αυτό, ήταν όπως είχε πει «Ότι εγώ δεν ήρθα για την μελέτη που είναι ψεύτικη εγώ ήρθα για από δω και μπρος», και αυτό το είπε μπροστά σε πολλά άτομα. Δε καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι έτσι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ότι κάποια στιγμή θα μαζευτούν όλες οι ΜΚΟ οι χρηματιζόμενες και η καθεμία θα προστατεύει τη κουκουναριά που δεν έχουμε. Ο τόπος μας εδώ είναι ένα στολίδι ομορφιάς, έχει σπάνιο κάλλος, όχι όμως σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Αυτοί υποστηρίζουν ότι έχουμε σπάνια χλωρίδα και πανίδα και προσπαθούν να μαντρώσουν το τόπο, να απομακρύνουν τους κατοίκους και να επιβάλλουν οποιαδήποτε απαγόρευση» είπε μεταξύ άλλων.
Μέχρι την τελική δικαίωση!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις θα είναι συνεχείς έως την τελική δικαίωση και σχολίασε ότι «… δυστυχώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα αυτό το οποίο έχει χαθεί παντελώς είναι η αξιοπιστία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πλέον ότι έχουμε κουβεντιάσει δεν έχει αξία. Αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πιο διαρκείς αλλά και πιο εμφανείς και ζωντανές παρουσίες για να καταλάβουν έστω και αυτή τη στιγμή ότι εμείς έχουμε και την αντοχή και τη θέληση να φθάσουμε στην άκρη και να φθάσουμε σε ένα τέλος όπου ουσιαστικά οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα σε αυτό τόπο. Κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο κ. Τσιρώνης, αν νομίζει ότι με τερτίπια υπουργικών αποφάσεων κρυβόμενος πίσω από το Συμβούλιο Επικρατείας, μπορεί να μας κοροϊδέψει αυτή η κοινωνία πλέον δεν κοροϊδεύετε και αυτό πρέπει να το λάβουν καλά υπόψιν τους». Παράλληλα σχολίασε πως όλα αυτά αποτελούν ρουσφέτι προς τους τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος τόνισε πως υπάρχει η πεποίθηση πως ο κ. Τσιρώνης θα υποχωρήσει υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων στο θέμα. «Εμείς έχουμε όλα τα όπλα μας έτοιμα, εφόσον υπογράφει υπουργική απόφαση και όχι Προεδρικό Διάταγμα να το προσβάλουμε πιο εύκολα από ότι θα ήταν ένα Προεδρικό Διάταγμα. Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε όπου χρειάζεται έστω και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να μάθει ο κ. Τσιρώνης να μη λέει ότι η καρέτα – καρέτα και ο Αρχελων, είναι προστατευόμενο είδος. Τουλάχιστον σε εμάς εδώ δεν υπάρχει καρέτα- καρέτα. Το να υπάρχουν δέκα ή είκοσι φωλιές δεν λέει τίποτα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Εάν χρειαστεί θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ήδη εμείς ετοιμάζουμε μια έγγραφη διαμαρτυρία στον κ. Τσιρώνη» είπε μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, μίλησε για την ενότητα των κατοίκων στον κοινό αγώνα με στόχο τη νίκη. «Το προεδρικό διάταγμα Τσιρώνη, είναι κάτι που εξυπηρετεί όχι τον τόπο μας, άλλα τα συμφέροντα. Είναι ένα ΠΔ για το καλάθι των αχρήστων. Εκεί θα το στείλουμε την συμπαράσταση όλων. Το μέλλον δεν είναι μέσα από τις προθέσεις του Τσιρώνη» ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ Ζαχάρως, Χρήστος Γιαννόπουλος, τόνισε πως η τοπική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει στο ξεπούλημα της περιοχής. Σχολίασε την αντιλαϊκή κατεύθυνση του Σχεδίου του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, λέγοντας πως κινείται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικά δυνατών σε βάρος του λαού της περιοχής, συνεχίζοντας με πιο σκληρά μέτρα την αντιλαϊκή πολιτική των περασμένων ετών στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση και στην περιοχή μας υπέρ των εχόντων και των κατεχόντων. Δήλωσε τη διαφωνία του με τις θέσεις των πέντε δήμων που εμπλέκονται στο θέμα και τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ του λαού και με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεταξύ άλλων – ελεύθερα και δημόσια τα λουτρά του Καϊάφα, προστασία από αλλοίωση ή καταπάτηση της δασικής και παραλίμνιας περιοχής, στήριξη των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων του δήμου, ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς απαγορεύσεις και πρόστιμα, αξιοποίηση της παράλιας κρατικής περιουσίας προς όφελος των δημοτών και του δήμου, καμία συμμετοχή ή παρέμβαση στη διαδικασία προστασίας της θαλάσσια βιοποικιλότητας από τις λεγόμενες ΜΚΟ που η δράση τους και η παρουσία τους αν δεν είναι επικίνδυνη είναι τουλάχιστον ύποπτη.