FOLLOW US: facebook twitter

Το Κατάκολο στο «χάρτη» των ατόμων με αναπηρία

Ημερομηνία: 01-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

seatrac

Το πρώτο SEATRACK της Ηλείας, στις «Πλάκες»

  • Εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τουρισμού και των ΑμεΑ στην περιοχή
  • Στην καθιέρωση ετήσιας συνάντησης των ΑμεΑ της Πελοποννήσου στοχεύει ο πρ. του Λιμενικού Ταμείου

Στο «χάρτη» των ατόμων με αναπηρία, μπαίνει πλέον το Κατάκολο καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εγκατασταθεί ο μηχανισμός πρόσβασης SEATRACK στις «Πλάκες» ο οποίος και θα προσφέρει τη δυνατότητα ασφαλούς κολύμβησης σε όσους Ηλείους αλλά και τουρίστες, αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Και όλα αυτά, χάρις την πολύ καλή συνεργασία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως του Δήμου Πύργου και των Τεχνικών  Υπηρεσιών, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών Γ. Γεωργιόπουλου, Λ. Αριστειδόπουλου και Γρ. Αλεξόπουλου, του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας και του εμπνευστή του SEATRACK Γεράσιμου Φεσσιάν.

seatrack-varouxis-ameaΧθες, παρουσία του προέδρου Π. Παπαναγιώτου και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Π. Ευθυμίου και Γ. Πετρόπουλου, του εμπνευστή του Seatrac Γεράσιμου Φεσσιάν, του Δ.ντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου Α. Φιλιππόπουλου και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Ν. Ηλείας Τ. Τσιλιμίγκρα, ο κ. Βαρουξής μίλησε για το σημαντικό αυτό έργο που αφορά την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία και τόνισε πως θα συνοδευτεί και με όλες τις απαιτούμενες παράλληλες ενέργειες, όπως η τοποθέτηση Ναυαγοσώστη, η εγκατάσταση επιπλέον χημικών τουαλετών για ΑμεΑ αλλά και πληροφοριακών πινακίδων ώστε να γνωρίζουν έλληνες και ξένοι με κινητικά προβλήματα ότι στην παραλία του Κατακόλου μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο τους.

«Πολλές φορές, επειδή θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα, σφάλουμε όσον αφορά την αξιολόγηση τους και τη σημασία τους. Πιστεύω λοιπόν, ότι μια σωστή αξιολόγηση των έργων που γίνονται στο λιμάνι, οφείλει να τοποθετήσει, ως ένα από τα πλέον σημαντικά εκείνα που αφορούν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Και το έργο αυτό, δείχνει ακόμα, ότι όταν συμπορεύονται οι δυνάμεις του τόπου, λύνονται τα προβλήματα και οι όποιες εμπλοκές, όπως συνέβη και στην παρούσα περίπτωση, που ένα έργο το οποίο εμπνεύστηκε ο κ. Φεσσιάν, μπόρεσε να υπερνικήσει τα εμπόδια που υπήρξαν και τελικά να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Η εταιρία που το κατασκευάζει, μας το παραχωρεί εντελώς δωρεάν για ένα χρόνο και θα τοποθετηθεί στο ιδανικό σημείο στις Πλάκες. Βέβαια, το έργο που γίνεται, δεν είναι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για την κοινωνική αυτή ομάδα, είναι όμως το εφαλτήριο, το ξεκίνημα για όσα θα ακολουθήσουν».

Επιπλέον, ο κ. Βαρουξής, εξέφρασε την ευχή, να καθιερωθεί, με τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων, μια ετήσια συνάντηση των ΑμεΑ της Πελοποννήσου στην περιοχή.

«Σημαντική μέρα για εμάς…»

Ο κ. Παπαναγιώτου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την χθεσινή ημέρα διότι για πρώτη φορά, η Ηλεία που το 80% βρέχεται από θάλασσα, θα αποκτήσει SeatracK. «Είναι τιμητικό για εμάς να έχουμε μαζί μας τον εμπνευστή της ιδέας, τον Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος μας βοήθησε για να το αποκτήσουμε. Αν και… αργήσαμε, μιας και η πατέντα αυτή υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια, τα καταφέραμε και άμεσα θα γίνει πράξη η τοποθέτηση του. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Κατάκολο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός κρουαζιερόπλοιων και υπάρχουν κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν αποκλειστικά άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο του θεραπευτικού τουρισμού. Καταλαβαίνετε  λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι, τόσο για εμάς όσο και για τον τουρισμό να ξέρουν ότι εδώ στο Κατάκολο υπάρχει προσβάσιμη παραλία. Αυτό θα είναι ένα συν στην αναμόρφωση του λιμένα».

«Τουρισμός και τουρισμός ΑμεΑ συμβαδίζουν»

Ο εμπνευστής της αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, Γεράσιμος Φεσσιάν, εξέφρασε τη χαρά του, που επιτέλους, το seatracK τοποθετείται στο Κατάκολο, την πρώτη παραλία για την Ηλεία, ασκώντας κριτική στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και επιρρίπτοντας ευθύνες στον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα που δεν πρόλαβε να συμβασιοποιήσει το έργο N.O. Barrier «Τουρισμός χωρίς εμπόδια»… «Το Κατάκολο μπαίνει σε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο, ότι τουρισμός και τουρισμός των ατόμων με αναπηρία συμβαδίζουν και είναι αλληλένδετα πράγματα θα σας δώσω κάποια νούμερα για να καταλάβετε τι έχει χάσει το Κατάκολο και η Ηλεία τα τελευταία χρόνια. Τα άτομα με αναπηρία που είναι περίπου 320 εκ. σε όλο τον κόσμο κάνουν ένα τζίρο τουρισμό 7,2 δις δολάρια. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν οι τοπικοί παράγοντες που υποτίθεται, χρησιμοποιώντας την ατμομηχανή του τουρισμού ως αναπτυξιακό μέσο για την Ελλάδα, τι πραγματικά έχουν κάνει για να πιάσουν κάποιους στόχους».

Μιλώντας για το την δωρεάν παραχώρηση του seatracK από την ΤΟΒΕΑ, επισήμανε ότι με την τοποθέτηση του, το Κατάκολο μπαίνει στο χάρτη κάθε ατόμου με αναπηρία ως επιλέξιμος προορισμός ωστόσο τόνισε ότι απαιτούνται και μια σειρά άλλων δράσεων και υποδομών (προσβάσιμα ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης κτλ) για να μπορούν να πουν στον κόσμο των ΑμεΑ, ότι μπορούν να τον φιλοξενήσουν.

«Αυτό είναι το στοίχημα λοιπόν για την επόμενη περίοδο. Την 5η προγραμματική περίοδο, την λεγόμενη ΣΕΣ. Άρα όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να δώσουμε μια χείρα βοηθείας να πάει αυτός ο στόχος λίγο πιο κάτω. Νομίζω ότι σήμερα γίνεται μια αρχή και για αυτό είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος. Όμως λέω και πάλι ότι αυτό δεν φθάνει. Έχετε πολύ δρόμο μπροστά να καλύψετε, θέλει πάρα πολύ δουλειά και η δουλειά αυτή για να γίνει χρειάζονται συνέργιες. Άρα έχετε πολλά στοιχήματα μπροστά σας να πετύχετε, πολλούς στόχους και εύχομαι πραγματικά σε κάθε βήμα να μπορώ να σας βοηθώ αλλά και εσείς να τους πετύχετε. Καλή επιτυχία και καλές βουτιές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος