FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντυπωσιάζει η Αρχαία Λίμνη της Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 20-02-2024 | Συντάκτης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τα ευρήματα νέας διεπιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκε το 2023

-Υπογράφουν 11 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί ο τίτλος με την πρώτη ανάγνωση να ξενίζει, όμως πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη τεκμηριώνει την ύπαρξη λίμνης που κάλυπτε μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα στα σημερινά Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και στην Αρχαία Ολυμπία.  

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», η έρευνα που έκαναν εννέα επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς (Αρχαιολογία, Γεωγραφία, Ιστορία), ανάμεσα στους οποίους είναι και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, και η οποία παρουσιάστηκε στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογικής Προβολής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Λίμνη της Ολυμπίας υπήρχε από την 8η/7η χιλιετία π.Χ μέχρι, τουλάχιστον, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Με βάση τη συγκεκριμένη χρονολόγηση, η περίοδος ύπαρξης της λίμνης συνέπεσε με τη χρήση του αρχαίου χώρου της Ολυμπίας ως τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως η μέγιστη έκταση της «Λίμνης της Ολυμπίας» κάλυπτε μια περιοχή μήκους έως 6 χλμ και πλάτους έως 2,5 χλμ, η οποία ξεκινούσε από τη βόρεια παρυφή της λεκάνης των Μακρισίων, στο σύμπλεγμα Αλφειού-Κλαδέου, και η βορειοανατολική της ακτή έφτανε ως την Αρχαία Ολυμπία και ενδεχομένως ως την Αρχαία Πίσα.

Πλωτός δρόμος για την Ολυμπία

Η ιστορικής της σημασία είναι πολύ μεγάλη και δημιουργεί νέα δεδομένα για την αντίληψη που είχαμε ως τώρα για την περιοχή. Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας, η ύπαρξη ενός μεγάλου υδάτινου σώματος δίπλα στον λατρευτικό χώρο της Ολυμπίας έχει σημαντικές ιστορικές, αρχαιολογικές και γεωγραφικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να υποτεθεί ότι η Λίμνη της Ολυμπίας χρησιμοποιήθηκε ως υδάτινη οδός για να φτάσει κάποιος στην Ολυμπία και να παρέχει επαρκή παροχή νερού. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιούσαν χωμάτινες στέρνες που τροφοδοτούνταν από ελεγχόμενα από τις λίμνες υπόγεια νερά. Τα μεγάλα κοπάδια βοοειδών που χρειάζονταν ως προμήθειες για τροφή και θυσίες, μπορεί να έβοσκαν κατά μήκος των ακτών της λίμνης και σε ρηχές λίμνες. Επιπλέον, οι συνθήκες ρηχών νερών στο ανατολικό άκρο της «Λίμνης της Ολυμπίας» ίσως επέτρεπαν τη διάβαση του Αλφειού ποταμού με τα πόδια.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η λίμνη υπέστη επανειλημμένα τεράστιες αλλαγές στη στάθμη της, καθώς ανιχνεύονται φάσεις φραγμένης απόρριψης στη στενή διάβαση της Κορυφής στο Δρούβα και επακόλουθα καταστροφικά γεγονότα αποστράγγισης που σχηματίζουν, μεταξύ άλλων, την κορυφογραμμή της Ολυμπίας.

Την έρευνα συνέγραψαν η Lena Slabon, η Lea Obrocki, ο Peter Fischer, ο Andreas Vött   και ο Timo  Willershäuser από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz, στο Μάιντζ της Γερμανίας, η Franziska Lang από το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ο Hans-Joachim Gehrke  από το Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, η Birgitta Eder από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, ο Oliver Pilz  από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και ο Dennis Wilken  από το Ινσιτούτο Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Κίελου της Γερμανίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia