FOLLOW US: facebook twitter

Ένας νέος χώρος Πολιτισμού παραδόθηκε στην πόλη του Πύργου

Ημερομηνία: 26-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76488″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την έκθεση ζωγραφικής των Γιάννη και Διονύση Τσολάκου εγκαινιάστηκε η αίθουσα του δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

 

Με την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Τσολάκου, και του γιού του Διονύση με θέμα «Το περιβάλλον εκπέμπει SOS», εγκαινιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα  σε γιορτινό κλίμα με πολύ μάλιστα κόσμο, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στη Δημοτική Αγορά. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός,  ο οποίος σημείωσε ότι σε αυτό το Ίδρυμα Πολιτισμού που εγκαινιάζεται  οι εικονογράφοι είναι εκείνοι που αποτυπώνουν τα δημιουργήματα του θεού και δι ‘ αυτών δοξάζετε ο θεός.  «Εδώ στην Ηλεία έχουμε τον Πολιτισμό μας,  την Ολυμπία,  τον Επικούρειο και ο Πύργος χρειαζόταν μια τέτοια αίθουσα Πολιτισμού και χαίρομαι που εγκαινιάζεται με  την έκθεση του Γιάννη Τσολάκου και του γιου του Διονύση.».

Το κοινό αλλά και τους δύο εικαστικούς, καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Νίκος Λαϊνόπουλος που τόνισε ότι ο χώρος αυτός θα φιλοξενεί σημαντικά εικαστικά γεγονότα και είναι ξεχωριστή η χαρά που εγκαινιάζεται με το έργο δύο Ηλείων καλλιτεχνών. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Γαβρίλης Λιατσής που έκανε μια ιστορική αναδρομή στην δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, τονίζοντας ότι το 1999 όταν ανέλαβε δήμαρχος είχε ακούσει το όνειρο του προηγούμενου δημάρχου, του αείμνηστου Γιώργου Δημητρακόπουλου, που ήταν η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου τότε κτιρίου της δημοτικής αγοράς και το έκανε και δικό του όνειρο. Έτσι, ξεκίνησε  ανοίγοντας αρχικά την Δημοτική αγορά στο κοινό με εκδηλώσεις και στη συνέχεια δρομολογήθηκε η μετατροπή του σε Αρχαιολογικό Μουσείο.  Βέβαια όπως είπε θα ήταν πολύ εγωϊστικό να πιστέψει ότι για την ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου έργου αρκεί μια θητεία, αλλά όταν έγινε ξανά δήμαρχος για δεύτερη φορά, ήρθε ο κ. Τζαβάρας και ολοκλήρωσε αυτήν την προσπάθεια ως αν. υπουργός Πολιτισμού και το 2006 τέλειωσε και άνοιξε η αγορά και μετά από πολλές περιπέτειες, το Μουσείο έγινε. Καταλήγοντας ο κ. Λιατσής τόνισε ότι αυτός ο χώρος Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να ανοίξει χωρίς μια μεγάλη έκθεση και αυτή είναι του Γιάννη Τσολάκου που αποτελεί ένα κεφάλαιο για τον Πολιτισμό.

Τελετή «θυρανοιξίων» στο Μουσείο

Με την σειρά του σε έναν σύντομο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι είναι πολύ συγκινημένος γιατί ανεπιγνώστως  κάνουμε και εγκαίνια του Μουσείου γιατί αυτό το Μουσείο δεν εγκαινιάστηκε ποτέ. «Μετά την μεγάλη αγωνία για την ολοκλήρωση της μελέτης  και την δημοπρασία για τις προθήκες,  εκεί που περιμέναμε να γίνουν τα εγκαίνια, έγινε ανασχηματισμός και έφυγα  εγώ από την κυβέρνηση. Οι διάδοχοί μου στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήθελε κανένας  να εγκαινιάσει ένα μουσείο που ήξεραν ότι εγώ είχα δώσει  την ψυχή μου, το ενδιαφέρον μου και το  ζήλο μου γι αυτή την πόλη. .Έτσι, με την έκθεση του αγαπητού Γιάννη Τσολάκου και του γιου του, στην ουσία  θα λέγαμε ότι γίνεται άλλοις λόγοις τελετή θυρανοιξίων σε αυτό το μουσείο.»

Ο Ηλείος ζωγράφος Γιάννης Τσολάκος, τόνισε ότι είναι ύψιστη τιμή που ένας χώρος πολιτισμού εγκαινιάζεται με μια έκθεση ζωγραφικής δική του και του γιου του Διονύση αλλά θεωρεί ότι θα είναι γούρικο το πέρασμά του. Ευχαρίστησε  πέραν του δημάρχου και του κ. Λαϊνόπουλου και όλους όσους εργάστηκαν για να στηθεί η έκθεση, κυρίως την Αδαμαντία Τσακανίκα υπεύθυνη του εικαστικού εργαστηρίου του δήμου που έχει την επιμέλεια της έκθεσης και τον Διαμαντή Λαλιώτη που συνέβαλλε τα μέγιστα για να επιτευχθεί το άρτιο αποτέλεσμα της έκθεσης.

Τους χαιρετισμούς της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ι. Κόλλια, μετέφερε ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Λιάγκουρας τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της αίθουσας αυτής του δήμου, ουσιαστικά  τώρα ολοκληρώνεται το έργο του Μουσείου.  Για το έργο των δύο εικαστικών μίλησε  η Αδαμαντία Τσακανίκα  που ανέφερε ότι δεν μπορείς συνοψίσεις σε δύο γραμμές το έργο του Γιάννη Τσολάκου που εντάσσεται αδιάκοπα πάνω από 40 χρόνια πίσω  από το καβαλέτο και στις σκαλωσιές των εκκλησιών για την αγιογράφηση τους και ο  Γιάννης  Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους  πιο γνήσιους ζωγράφους της γενιάς του που εξακολουθεί να θεωρεί τη ζωγραφική αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

Στη συνέχεια όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι και ο κόσμος ξεναγήθηκαν στην έκθεση και συνομίλησαν με τους δύο ζωγράφους.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”2″ grid_id=”vc_gid:1543225055796-91252900-c721-6″ include=”76489,76490,76491,76492,76493″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia