FOLLOW US: facebook twitter

«Ένα κύριο νοσοκομείο»

Ημερομηνία: 14-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

-«Κλείδωσαν» οι βασικοί άξονες της αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας
-Τι δήλωσαν οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ μετά από τηλεδιάσκεψη με την αναπλ. Υπουργό Υγείας, Ασημ. Γκάγκα


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η λειτουργία ενός κύριου νοσοκομείου στον Πύργο, που θα επωμιστεί τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με συμπληρωματική ή διακριτή λειτουργία των υπόλοιπων νοσηλευτικών μονάδων και η θέσπιση ισχυρών κινήτρων και αντικινήτρων για τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό φαίνεται ότι είναι βασικοί άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, το οποίο διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η κ. Γκάγκα ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επίσκεψή της στην Ηλεία, και έπειτα από ευρεία διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, η υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν υφίσταται σενάριο κατάργησης, αλλά αξιολογείται ως αναγκαία η αλλαγή του ρόλου της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιλογές που συζητιούνται είναι η λειτουργία Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας (one day clinic) και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και η λειτουργία Κέντρου Αποκατάστασης Χρονίων Παθήσεων, δίχως όμως να υπάρχει κάτι δεδομένο ως επιλογή.

Αυτό που επισημάνθηκε από τους βουλευτές, είναι η ανάγκη νομοθέτησης ισχυρών κινήτρων για να πειστούν γιατροί να διοριστούν στην Ηλεία και να τερματιστεί η διαρροή ιατρικού δυναμικού προς τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, με πιο σημαντική τη μετατροπή της Ηλείας σε «άγονη» περιοχή, μέτρο για το οποίο όμως η υπουργός δεν θέλησε να δώσει άμεσα απάντηση.

Κ. Τζαβάρας: «Επιτέλους πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας»

Την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος συνύπαρξης με όρους ανταγωνισμού των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την αναπλ. Υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και οι άλλοι δύο βουλευτές Ηλείας της ΝΔ, κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί όλα τα συστήματα συνύπαρξης των δύο Νοσοκομείων με το ίδιο αντικείμενο, είτε με επιμερισμό εφημεριών, είτε με συμπληρωματικές λειτουργίες κλινικών και όλα απέβησαν άκαρπα και αναποτελεσματικά.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η Ηλεία, παρ’ όλο που διαθέτει τυπικά δύο νοσοκομεία, επί της ουσίας δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα προστασίας της δημόσιας Υγείας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η κατάσταση αυτή τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γιατί επιβαρύνει τους πολίτες της Ηλείας με υγειονομική ανασφάλεια. Το καθεστώς αυτό πρέπει αμέσως και επειγόντως να αλλάξει, χωρίς όμως να κλείσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο πρέπει να αποκτήσει έναν διακριτό και διαφοροποιημένο ρόλο σε σχέση με αυτόν του Νοσοκομείου του Πύργου. Μπορεί να μετατραπεί, εφόσον το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές και συμφωνήσει η τοπική κοινωνία, σε Νοσοκομείο χρονίως πασχόντων ή κέντρο αποκατάστασης ή νοσηλευτική μονάδα βραχείας νοσηλείας (one day clinic) ή ο,τιδήποτε άλλο που να αξιοποιεί το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό που διαθέτει προς όφελος της δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, πρότεινε την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, που θα προσληφθεί με προκηρύξεις θέσεων με τις οποίες θα κωλύονται να διοριστούν όσοι ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ μέχρι την ημέρα της προκήρυξης. Έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της μετακίνησης ιατρών που υπηρετούν σε περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ και παραιτούνται για να διεκδικήσουν τον διορισμό τους σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Φαινόμενο που ως γνωστόν εντάθηκε εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας ακάλυπτα τα περιφερειακά νοσοκομεία (πρόσφατη περίπτωση με παθολόγους ιατρούς του νοσοκομείου Πύργου).

Τέλος, ο Κώστας Τζαβάρας επεσήμανε ότι, πρώτα απ’ όλα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της διαφοροποιημένης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων στην Ηλεία και εν συνεχεία το υπουργείο Υγείας πρέπει να νομοθετήσει ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε να πάψουν να είναι άγονες οι προκηρύξεις.

«Το υπάρχον καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας των δύο νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας δεν αποδείχθηκε μόνο αναποτελεσματικό, αλλά επιπλέον έχει καταστεί βραχνάς υγειονομικής ανασφάλειας και καθημερινής ταλαιπωρίας για τους πολίτες της Ηλείας. Το χειρότερο όμως είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής εξάπτονται καθημερινά ανεπίτρεπτοι τοπικισμοί, που δηλητηριάζουν την κοινωνία, με αποκορύφωμα το πρωτοφανές περιστατικό, που συνέβη πρόσφατα, να προσκαλούνται δημοσίως από τοπικούς άρχοντες ιατροί για απασχόληση σε νοσηλευτική μονάδα με την υπόσχεση παροχής «από την τσέπη τους» επιμισθίου χιλίων ευρώ. Τέτοιου είδους πρακτικές εμένα με ντροπιάζουν και ως πολίτη και ως πολιτικό και δεν μπορώ να τις ανεχτώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος να προτείνω διακριτό-διαφοροποιημένο ρόλο για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που θα προκύψει μέσα από διαβούλευση, ώστε να πάψει το καθεστώς ανταγωνισμού με το Νοσοκομείο Πύργου», δήλωσε.

Ανδρέας Νικολακόπουλος:

«Οι επαφές με το Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία των Νοσοκομείων του νομού μας είναι συνεχείς και θα επαναλάβω αυτό που είχα πει και πρόσφατα, ότι το αρμόδιο Υπουργείο ήδη επεξεργάζεται τον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας και εξετάζει τον τρόπο αναδιάταξης των υπηρεσιών των Νοσηλευτικών Μονάδων. Υπενθυμίζω ότι αυτό ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν νοσηλευτικές δομές. Αντιθέτως, θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις στο πλαίσιο επεξεργασίας του υγειονομικού χάρτη ώστε όλες οι δομές να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ηλεία η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, η οποία έχει ενημερωθεί εκτενώς, και θα δει από κοντά την λειτουργία των Νοσοκομείων μας αλλά και τις υποδομές που υπάρχουν στο νομό μας».

Διονυσία Αυγερινοπούλου:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα προπαρασκευαστική σύσκεψη με την Αν. Υπουργό Υγείας, Καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα,μετά και από αίτημά μου, με σκοπό να συμβάλουμε ουσιαστικά στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, αλλά και να συζητήσουμε για το επί μακρόν αίτημα ενίσχυσης και στελέχωσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μας με πρόσθετο ιατρικό προσωπικό μέσω πρόσθετων κινήτρων και την περαιτέρω υλικοτεχνική ενίσχυσή τους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε η ευκαιρία, όχι μόνο να θέσουμε εκ νέου το αίτημα προτεραιότητας για την ενίσχυση των δομών υγείας του Νομού μας, αλλά και να καταθέσουμε προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνδυαστική λειτουργία τους και η πλέον αποτελεσματική αναδιάταξη των υπηρεσιών των Νοσηλευτικών Μονάδων. Ενόψει και της επίσκεψης της Αν. Υπ. Υγείας στο Νομό μας την άλλη Τετάρτη, έχω ήδη υποβάλει προτάσεις ενίσχυσης – με ειδικές κλινικές και άλλες δομές – των τριών νοσοκομείων του Νομού, όπως η ενίσχυση της λειτουργίας του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών του Ν. Ηλείας, η ίδρυση Κέντρου Άνοιας, Alzheimer και άλλων ψυχικών και γηριατρικών υπηρεσιών, κέντρου ανακούφισης πόνου, παράρτημα του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη, και ογκολογικής μονάδας κ.α.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι με άμεση κυβερνητική πρωτοβουλία και τη συμβολή όλων των φορέων θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε κατάλληλα, ώστε στο μέλλον να διαθέτουμε και στον Νομό μας τις απαραίτητες υποδομές και το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό που θα παρέχει σε όλους ένα υψηλό επίπεδο υγείας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος