FOLLOW US: facebook twitter

Εμπόριο ελπίδας στο Ιόνιο: Δύο συλλήψεις για την διακίνηση 64 μεταναστών στον Καϊάφα

Ημερομηνία: 24-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Το εμπόριο της ανθρώπινης ελπίδας συνεχίζεται στα παράλια της Ηλείας. Η διακίνηση μεταναστών, προσφύγων από τη Συρία ή παράτυπων από άλλες αραβικές χώρες, συνεχίζεται. Και οι διακινητές δεν πτοούνται από τις περιπτώσεις που εντοπίζονται, προφανώς γιατί το κέρδος αυτού του είδους του εμπορίου είναι μεγάλο και ο στόχος του να φτάσουν οι μετανάστες στην Ιταλία, αδιάφορος για τους οργανωτές…

Ο εντοπισμός

Τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από πληροφορίες και συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή του Καϊάφα, εντοπίστηκε ιστιοπλοϊκό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή και πολύ κοντά στην ακτή μια νταλίκα. Ήταν η στιγμή που 37 παράτυποι μετανάστες από το Ιράκ και το Κουρδιστάν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν στο σκάφος και άλλοι 27 βρίσκονταν στην ακτή. Η παρουσία του ναυαγοσωστιικού σκάφους Ν/Γ 516 στην περιοχή ανάγκασε τον Τούρκο καπετάνιο του σκάφους να κάνει ελιγμούς για να προσπαθήσει να διαφύγει. Σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ όμως έπεσε σε αβαθή με αποτέλεσμα το ιστιοπλοϊκό να ακινητοποιηθεί. Το σκάφος του Λιμενικού ακολούθησε από απόσταση και μπλόκαρε το ιστιοπλοϊκό, ενώ οι δυνάμεις στην ακτή ακινητοποίησαν τους υπόλοιπους μαζί με τον οδηγό της νταλίκας που φέρεται να τους είχε μεταφέρει εκεί.

Λιμενικοί από το Κατάκολο και τον Πειραιά κατάφεραν να σταματήσουν αυτό το ταξίδι, εκμεταλλευόμενοι τις πληροφορίες που υπήρχαν. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε κάποιους από τους μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος να έχουν βγει στην ακτή, όπου τους περίμεναν οι Λιμενικοί.

Στην περιοχή περίπου στις δέκα το πρωί κατέπλευσε και σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου και ξεκίνησε η απομάκρυνση των μεταναστών από το ιστιοπλοϊκό και η μεταφορά τους στο Κατάκολο, όπως και των υπολοίπων που βρίσκονταν στην στεριά. Συνολικά καταμετρήθηκαν 64 παράτυποι μετανάστες, ανάμεσά τους δύο παιδιά και τρεις γυναίκες. Οι Αρχές συνέλαβαν τον Τούρκο καπετάνιο και τον οδηγό της νταλίκας για την μεταφορά των μεταναστών.

Ο επικεφαλής της παράταξης Δυναμική Πρωτοβουλία και πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος πρότεινε στις αρχές να φιλοξενηθούν οι παράτυποι μετανάστες σε εγκαταστάσεις με μπάνγκαλοους ιδιοκτησίας του λίγο έξω από την πόλη της Ζαχάρως, έως ότου αποχωρήσουν. Άλλωστε οι 55 εξ αυτών διαθέτουν έγγραφα και απόφαση διοικητικής απέλασης, ενώ στους υπόλοιπους εννέα αναμένεται να εκδοθούν από τις αστυνομικές αρχές. Για τη διατροφή και μεταφορά τους έχει μεριμνήσει η Π.Ε. Ηλείας.

Το πρόβλημα με τις προσπάθειες να φύγουν για την Ιταλία μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, από τα παράλια της Ηλείας οξύνεται. Ήδη στο λιμάνι Κατακόλου, βρίσκονται πέντε σκάφη που κατασχέθηκαν σε ισάριθμες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Αν δεν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να θωρακίσουν την περιοχή με ραντάρ ελέγχου δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό το εμπόριο ελπίδας σε έναν νομό με ακτογραμμή 170 χλμ…

Η φιλοξενία στη Ζαχάρω

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Χαραλαμπόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του πως υπήρξε επαφή με το Λιμεναρχείο που ζήτησε την εξεύρεση χώρου για την προσωρινή φιλοξενίας τους. «Ο Πανταζής Χρονόπουλος δέχθηκε να παραχωρήσει το χώρο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις διαμονής και ασφάλειας, φυλασσόμενος με κάμερες. Ένα παιδάκι είναι άρρωστο και φέραμε παιδίατρο. Δεν ξέρω για πόσο θα μείνουν εδώ, όμως η Ζαχάρω είναι φιλόξενη πόλη και θα καλέσουμε τον κόσμο να τους δώσουν ότι μπορούν για τις ανάγκες τους που θα καταγράψουμε» σχολίασε ο δήμαρχος.

«Η δημοτική κινητοποιήθηκε άμεσα στους ανθρώπους αυτούς που βρέθηκαν στην περιοχή μας υπό αυτές τις συνθήκες. Τους έχουν πάρει τα χρήματα οι επιτήδειοι και έχουν μείνει στον «άσσο». Ελπίζουμε πως η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ενδιαφερθεί για αυτούς να τους βοηθήσει. Η συμπεριφορά μας και ο τρόπος αποδεικνύει πως υπάρχει η άλλη Ελλάδα. Εγώ προσφέρθηκα να παραχωρήσω το χώρο που διαθέτω για να τους φιλοξενήσω. Στο παρελθόν έχουμε καταθέσει φάκελο για να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας αλλά δυστυχώς έχουμε λάβει θετική απάντηση» σχολίασε ο επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική πρωτοβουλία» Πανταζής Χρονόπουλος, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της δημιουργίας hot spot στην περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος