FOLLOW US: facebook twitter

Εκτός ρύθμισης το 95% των οικιστών της Σπιάτζας

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:

Επιστολή στο υπουργείο από τους συλλόγους και τον δήμαρχο Π. Αντωνακόπουλο για πρόσθετες προβλέψεις στο σ/ν

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των οικιστών της παραθαλάσσιας ζώνης του Πύργου, καθώς το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς μόνο μίας κύριας και μοναδικής κατοικίας, αποκλείοντας από το δικαίωμα της εξαγοράς τουλάχιστον το 90-95% από τις 15.000 περίπου οικογένειες των δικαιούχων ιδιοκτητών της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», oι σύλλογοι των οικιστών έστειλαν επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο, την οποία συνυπογράφει και ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ζητώντας να δοθεί οριστική λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα με πρόσθετες προβλέψεις.

Η πρόταση των οικιστών είναι να συμπεριληφθεί όχι μόνο η κύρια κατοικία αλλά και η δεύτερη ή εξοχική κατοικία, να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς και στα χωρίς κτίσματα οικόπεδα, των οποίων οι πρόχειρες κατασκευές κατέρρευσαν και δεν υπάρχουν σήμερα, ο χρόνος κατοχής για όλα τα ακίνητα να είναι 30 χρόνια, όπως και στα με τίτλους ακίνητα. Επίσης ζητούν ο απαιτούμενος χρόνος κατοχής του κτίσματος να είναι 20 χρόνια, όταν υπάρχει κατοχή του οικοπέδου 30 ή 40 χρόνια, για να δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς και στους χιλιάδες σεισμόπληκτους του 1993, που έχτισαν τα σπίτια τους πιο πρόσφατα.

Στην επιστολή τους οι οικιστές τονίζουν πως οι επισκευές απαγορεύονται λόγω του καθεστώτος της περιοχής και κατά συνέπεια οι υπάρχουσες κατασκευές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ακατάλληλες για χρήση τους χειμερινούς μήνες, ενώ για ορισμένους κατοίκους δεύτερης ή και τρίτης γενεάς είναι τα πατρικά τους σπίτια.

«Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, οι μισοί κάτοικοι του νομού μας θα πτωχεύσουν, λόγω των τεράστιων προστίμων που θα επιβάλουν η Κτηματική και η Πολεοδομία. Δεν ζητάμε να μας παραχωρηθούν δωρεάν τα εδάφη που κατέχουμε. Αναγνωρίζουμε την κυριότητα του Δημοσίου και ζητάμε να τα αγοράσουμε στην σημερινή τους αξία, δηλαδή στην αξία που με την χρήση που κάναμε όσα χρόνια είναι στην κατοχή μας, εμείς  τους αποδώσαμε, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα εδάφη αυτά, κατά τον χρόνο της κατάληψης, ήταν χωρίς ιδιοκτήτες, τελείως άγονα, άχρηστα και χωρίς καμία αξία. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή μας , την οποία αγαπάμε απεριόριστα, για το καλό όλων μας. Δεν θέλουμε άλλο να την αποκαλούν «”Greek Favela:”», καταλήγει η επιστολή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος