FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπει SOS το Κέντρο Υγείας Βάρδας

Ημερομηνία: 23-08-2023 | Συντάκτης:


-Επιστολή απόγνωσης από τους εναπομείναντες Γενικούς Γιατρούς

-Ποιες προτάσεις καταθέτουν για την επίλυση των προβλημάτων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βάρδας ζητούν με επιστολή τους οι εναπομείναντες γιατροί, κάνοντας λόγο για υπέρμετρη σωματική και πνευματική εξάντληση τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνουν, από την εποχή της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα το Κέντρο Υγείας Βάρδας έχει υποστεί δραματική μείωση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει τον ουσιώδη χαρακτήρα του, που είναι η αγωγή, προαγωγή υγείας και πρόληψη.

«Από δεκαετίας τουλάχιστον έχει αρχίσει να λειτουργεί “πυροσβεστικά” για τα επείγοντα και μόνο περιστατικά της περιοχής, οι δε γιατροί, που σταδιακά μειώνονται σε αριθμό, έχουν ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο σωματικής, πνευματικής και πλέον ψυχικής αντοχής, εφόσον δεν διαφαίνεται και κάποιο αντικειμενικό περιθώριο βελτίωσης. Από δεκαετίας έχει καταστρατηγηθεί κάθε ευρωπαϊκή οδηγία σε ό,τι αφορά στα ασφαλή ωράρια εργασίας, ασφαλή τόσο για την υγεία των γιατρών όσο και για την υγεία των προσερχόμενων ασθενών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι ως γενικοί γιατροί αρνούνται να συνεχίσουν να καλύπτουν κενά του συστήματος χάνοντας κάθε συνέχεια παρακολούθησης της πορείας των ασθενών, που είναι και η πεμπτουσία του πολυπόθητου θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

«Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να παραμένουμε άφαντοι από την κοινότητα. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να παραμείνουμε απόντες από την ίδια μας τη ζωή. Και τώρα πλέον, μετά από πολλά έτη υπομονής (λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω πανδημικής κρίσης και πολλών άλλων περιοδικών αιτιολογιών-δικαιολογιών) ήρθε η στιγμή να αιτηθούμε και να εισακουστούμε με βασικό γνώμονα την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Κ.Υ.Βάρδας», σημειώνουν και προτείνουν λύσεις σε τρεις βασικούς άξονες.

Προτάσεις σε τρεις άξονες

Η πρώτη πρόταση είναι η άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 5 θέσεων γενικών γιατρών για το Κ.Υ. Βάρδα, με την επίγνωση όμως ότι δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον όσο η μετακίνηση-εντολή προς κάλυψη εφημεριακών αναγκών εκάστοτε κλινικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη.

Η δεύτερη πρόταση είναι η προσάρτηση των περιφερειακών ιατρείων που υπάρχουν στον Καλλικρατικό δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης αλλά υγειονομικά ανήκουν στο εφημεριακό δυναμικό του Κ. Υ. Γ αστούνης. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως έχουν τη ρεαλιστική επίγνωση ότι όσο η μετακίνηση-εντολή προς κάλυψη εφημεριακών αναγκών εκάστοτε κλινικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού συνεχίζει, δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς του Κέντρου Υγείας Βάρδας.

Η τρίτη πρόταση είναι η παραχώρηση από τους συντονιστές Γενικής Ιατρικής ειδικευόμενων Γενικής Ιατρικής για το κομμάτι της ειδικότητας που αφορά σε εκπαίδευση σε Κέντρο Υγείας, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των ειδικευόμενων γιατρών.

Πρόταση και για προσωρινή λύση

Ως αποκλειστικά προσωρινή λύση, οι γιατροί του ΚΥ Βάρδας προτείνουν τη στήριξη από ειδικευμένους γενικούς γιατρούς όμορων Κέντρων Υγείας, που έχουν περιθώριο εκτέλεσης έστω και μίας παραπάνω εφημερίας.

«Απώτερος στόχος είναι η προσωρινή αποφόρτιση της εργασιακής “δουλείας” των γιατρών του Κ.Υ.Β. και επ’ ουδενί να δυσχεράνουμε παρομοίως και την θέση άλλων συναδέλφων). Το Κ.Υ.Β. δεν έχει μόνο ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό και δη σε γενικούς γιατρούς. Ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας έχει ανάγκη παιδιάτρων, οδοντιάτρων, επισκεπτριών υγείας, μαίας. Ως δομή παροχής υπηρεσιών υγείας έχει ανάγκη εργαζόμενων στον διοικητικό-λογιστικό τομέα και στον τομέα καθαριότητας. Όμως αυτή τη δεδομένη στιγμή η εικοσιτετράωρη λειτουργία του βασίζεται στις από μακρού υπεράνθρωπες προσπάθειες πέντε μόνο γενικών γιατρών, πέντε γενικών γιατρών με ανθρώπινες, δηλαδή πεπερασμένες βιολογικές δυνατότητες. Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αλλάξει σίγουρα ο τρόπος λειτουργίας του, ασχέτως δημογραφικών αναγκών», καταλήγουν στην επιστολή τους και ζητούν από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να δρομολογηθεί συνάντηση για συζήτηση και εξεύρεση λύσης για όλα τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Βάρδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος