FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπει «SOS» η ύδρευση του Ερυμάνθου

Ημερομηνία: 02-09-2022 | Συντάκτης:

-Πυρκαγιές και ενεργειακό κόστος απειλούν τη βιωσιμότητα του έργου

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Συσσωρευμένα προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης Ερυμάνθου, αφού το προχθεσινό περιστατικό, που οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή της υδροδότησης, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει θορυβήσει τον πρόεδρο Νίκο Κοτσώνη.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή o κ. Κοτσώνης, ήταν η πρώτη φορά στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του έργου που διαπιστώθηκε πρόβλημα λάσπης και στάχτης και ανέβηκε η ποσότητα στο μαγγάνιο.

«Κάναμε μετρήσεις μέχρι και αργά χθες το βράδυ προτού ξαναδώσουμε νερό στους πολίτες. Η τελευταία έγινε στις 10μ.μ.Η διακοπή της υδροδότησης ήταν αναγκαστική, καθώς καταγράφηκε υψηλή ποσότητα μαγγανίου και σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε σε κίνδυνο ην την υγεία των πολιτών. Σε συνεργασία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το διυλιστήριο, προσπαθούμε να εντοπίσουμε την αιτία του προβλήματος. Είχαμε λάσπη και στάχτη, κάτι που μας οδηγεί στη σκέψη ότι εντάσσεται στις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Για αυτό θεωρώ πως απαιτούνται παρεμβάσεις στο ποτάμι και να καθαριστεί η κοίτη από φερτά υλικά, διότι ενδεχομένως το ποτάμι έχει επιβαρυνθεί από τις περσινές πυρκαγιές», επισήμανε ο κ. Κοτσώνης και σημείωσε πως πλέον το νερό είναι κατάλληλο για χρήση.

Σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα του έργου

Η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και τη λειτουργία του Συνδέσμου, αφού οι ανάγκες ειδικά τους θερινούς μήνες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι λογαριασμοί αθροιστικά φτάνουν πλέον τις 150.000 ευρώ μηνιαίως, από 90 με 100.000 που ήταν το 2021. Η αύξηση των εξόδων έχει δυσκολέψει τη δυνατότητα πλήρους εξόφλησης και, παρά τις προσπάθειες των δύο ΔΕΥΑ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το χρέος αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται, δεδομένου πως έχει μειωθεί στο μισό το τέλος Ερυμάνθου.

«Προσπαθούμε πολύ, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα έσοδα έχουν μειωθεί πολύ μετά τη μείωση του τέλους στο 1,5 ευρώ από τρία που ήταν αρχικά, και το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί. Δεν υπάρχει μήνας που να μην πληρώνουμε το ρεύμα, πλέον όμως πληρώνουμε “έναντι”, περίπου 80 με 100.000 ευρώ, ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε καταφέρει να εισπραχθούν. Με αυτή την κατάσταση, όμως, θα αυξηθεί κι άλλο το χρέος, που είναι ήδη στο 1,2 εκατ. ευρώ. Είναι αναγκαία η εξοικονόμηση εξόδων από τη χρήση φωτοβολταϊκού που έχουμε δρομολογήσει», υπογράμμισε ο κ. Κοτσώνης και πρόσθεσε πως περιμένει ορισμενα έγγραφα από την περιφέρεια για να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τον ανάδοχο.

«Έχουμε ήδη νοικιάσει έκταση 26 στρεμμάτων και σύντομα θα κάνουμε τον διαγωνισμό για τον ανάδοχο που θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, αφού λάβουμε ορισμένα έγγραφα από την Περιφέρεια. Το θετικό είναι πως από τον Ιανουάριο ο αγωγός δεν έχει εμφανίσει ξανά βλάβη και έχουμε εξοικονομήσει δαπάνες, όμως χωρίς μείωση του κόστους λειτουργίας του διυλιστηρίου δεν είναι βιώσιμο το έργο», εξήγησε σημειώνοντας ότι μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ηλεία τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιληφθούμε ότι το διυλιστήριο και γενικότερα η ύδρευση από τον Ερύμανθο είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ηλεία, μετά το νομαρχιακό νοσοκομείο, και με τεράστια κοινωνική σημασία. Είδατε τι αναστάτωση προκλήθηκε στον κόσμο μόλις διεκόπη για μερικές ώρες η υδροδότηση. Για αυτό τον λόγο, η διαχείρισή του απαιτεί σοβαρότητα, σύνεση και προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να διευθετηθούν με βιώσιμο και ρεαλιστικό τρόπο τα οικονομικά ζητήματα και να μπει σε τροχιά βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λειτουργίας, ώστε μελλοντικά να επεκταθεί η ύδρευση και σε άλλες περιοχές, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό», δήλωσε ο κ. Κοτσώνης.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του διυλιστηρίου στο Βασιλάκι κόστισε συνολικά 35 εκατ. ευρώ. Ο Σύνδεσμος διαχειρίζεται το Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού δυναμικότητος 1.400m³/ώρα που βρίσκεται στον Ερύμανθο ποταμό και Παράλληλα, διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης καθαρού νερού στην Τ.Κ. Βασιλακίου, πιεζοθραυστικό φρεάτιο στην Τ.Κ. Λούβρου καθώς και δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία εκτεταμένου μήκους περί τα 40χλμ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia