FOLLOW US: facebook twitter

Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 24-04-2024 | Συντάκτης:

Της Εθελοντικής Ομάδας άμεσης επέμβασης του ΔΛΤ Πύργου

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, στα πλαίσια της μέριμνας για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, οργάνωσε Εκπαίδευση για την Αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης της Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας, τόσο σε Θεωρητικό όσο και Πρακτικό επίπεδο, την περασμένη Πέμπτη 18/04 και Παρασκευή 19/04 αντίστοιχα, με σκοπό να είναι στην πράξη δυνατή η αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος.

Η εκπαίδευση διεξήχθη με τη βοήθεια της Εταιρείας “ΜΕΤΟΠΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ”, την οποία εμπιστευόμαστε σε όλα τα θέματα που άπτονται του Περιβάλλοντος, με το πρόγραμμα να εφαρμόζεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε προκαθοριστεί.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Θεωρητική Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Πύργου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Λάτσειου Μεγάρου, με την συμμετοχή του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, του Υπευθύνου Ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Λιμένα του Κατακόλου, του μόνιμου προσωπικού του ΔΛΤ, του ιδίου του Προέδρου, αλλά και κάποιων εθελοντών.

Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν μεταξύ άλλων, βασικές έννοιες επί των ρυπάνσεων που απειλούν τη ευρύτερη Θαλάσσια περιοχή, τα βασικά στοιχεία της σημερινής Οργάνωσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, τα πιθανά σενάρια ρύπανσης, ο Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που υπάρχει στον Λιμένα Κατακόλου, οι τρόποι χρήσης των υλικών αυτών, αλλά και η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση αυτών σε ένα συμβάν θαλάσσιας ρύπανσης. Επίσης  προβλήθηκε και VIDEO με αντίστοιχη εκπαίδευση άλλου φορέα στην Ελλάδα.

Στο τέλος της εκπαίδευσης, δόθηκε στους συμμετέχοντες και ένα πρόβλημα επι χάρτου, που αφορούσε θαλάσσια ρύπανση στον Λιμένα του Κατακόλου, προερχόμενη από Κρουαζιερόπλοιο.

Τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, (Παρασκευή 19 Απριλίου 2024), πραγματοποιήθηκε η πρακτική εκπαίδευση στον Λιμένα Κατακόλου σε 2 σκέλη και με τη συμμετοχή πολλών στελεχών του Λιμεναρχείου, του Συλλόγου των Καβοδετών, προσωπικού του ΔΛΤ, προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και εθελοντών, ενώ και σε αυτή την εκπαίδευση συμμετείχε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Το 1ο σκέλος αφορούσε πρακτική επίδειξη από τους 2 εκπαιδευτές μας,  όλων των απορροφητικών και προσκολητικών υλικών που διαθέτει στον εξοπλισμό του το ΔΛΤ Πύργου, εντός Container στον Λιμένα του Κατακόλου, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος του Πετρελαίου και τη μορφολογία της περιοχής,  η οποία έχει προσβληθεί από τη ρύπανση.

Αμέσως μετά, οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από Ρυμουλκό, το οποίο βρισκόταν προσδεδεμένο στον Λιμένα.

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης ενεργοποιήθηκε το εγκεκριμένο από το Λιμεναρχείο Κατακόλου Σχέδιο Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Πύργου και άμεσα η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ με τη  βοήθεια Αλιευτικού σκάφους Εθελοντή, προέβη άμεσα στην μεταφορά ικανού μήκους πλωτών φραγμάτων από το Container της μόνιμης αποθήκευσής τους, με στόχο τη Θαλάσσια περιοχή του Λιμένα, όπου είχε εντοπιστεί η υποτιθέμενη ρύπανση.

Αμέσως μετά, το εν λόγω πλωτό φράγμα αγκυροβολήθηκε Επιχειρησιακά με δύο (2) σετ αγκυροβολίων, ενέργεια η οποία θεωρείται απολύτως απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα Πετρελαιοειδών εντός αυτού.        

Κατόπιν του περιορισμού και της εν συνεχεία ανάκτησης της Πετρελαιοκηλίδας με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών, σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης.

Τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν και πάλι με τη βοήθεια της λέμβου.

Δια του παρόντος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Πύργου, ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην ανωτέρω Εκπαίδευση, κυρίως για το σθένος και την διάθεση για μάθηση που επέδειξαν, με σκοπό να μπορέσουμε πράγματι να προστατεύσουμε το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, από τυχόν ρυπάνσεις που μπορεί να συμβούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia