Εκδήλωση μνήμης για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη στο Λαντζόι
Με λαμπρότητα η 195η επέτειο της Μάχης την Κυριακή το απόγευμα
Με τον απαιτούμενο σεβασμό για μια ακόμα χρονιά, τιμήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο σημείο της Μάχης στο Λαντζόι, η μνήμη του οπλαρχηγού Χαράλαμπου Βιλαέτη και των Ηλείων συναγωνιστών του που αντιμετώπισαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα τον Μάιο του 1821.
Η 195η επέτειος της Μάχης, είναι μια εκδήλωση μνήμης που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται από τον Λαογραφικό Όμιλο ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ, το Σύνδεσμο Οπλιτών Ν. Ηλείας, την Φιλαρμονική ΑΠΟΛΛΩΝ, σε συνεργασία με το κτήμα Μπριντζίκη, το Δ.Δ. Λαντζοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου και τον δήμο Πύργου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των επισήμων και του κόσμου ενώ η Φιλαρμονική Απόλλων έπαιζε εμβατήρια και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στο Μνημείο που έχει στηθεί στο σημείο της Μάχης.
Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων Π. Μπράμος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου Δ. Μεσσαλάς, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λαντζοϊου Ν. Μπαρτζάκος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ηλείων Παράδοσις Κ. Αθανασόπουλος κ.α., ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμα οι αντιδήμαρχοι Πύργου Α. Σκαρτσιάρης, Α. Αγγελακοπούλου και Β. Σεϊντής, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ Πύργου Χ. Αντύπας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών κ.α.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης όπου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Χαράλαμπου Βιλαέτη και στο χρονικό της Μάχης του Λαντζοϊου, έκανε ο φιλόλογος Γιώργος Κουρκούτας, ενώ σύντομη αναφορά και χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Παράδοσις Κώστας Αθανασόπουλος τονίζοντας ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούν τον Χαράλαμπο Βιλαέτη και τους Ηλείου ήρωες που αντιμετώπισαν με σθένος και ηρωισμό τους Τουρκαλβανούς του Λάλα.
Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα όπου χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων και ακολούθησε μικρή δεξίωση από το Κτήμα Μπριτζίκη, τον δήμο Πύργου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοϊου.
Ο Οπλαρχηγός Χαράλαμπος Βιλαέτης και το χρονικό της Μάχης
Η οικογένεια Βιλαέτη ήταν μια από τις παλαιότερες στον Πύργο με πολλά μέλη της να έχουν λάβει μέρος στην Επανάσταση του ’21 και άλλα να έχουν διατελέσει πολιτικοί τον 19ο αιώνα. Ο Χαράλαμπος Βιλάετης γεννήθηκε το 1781 στον Πύργο και το 1806, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στην αγγλοκρατούμνεη Ζάκυνθο, όπου και υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό με το βαθμό του λοχαγού στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον οποίο δημιούργησε ισχυρή φιλία. Από όσα αναφέρονται σε βρετανικά έγγραφα της εποχής, ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν από τους ικανότερους αξιωματικούς και διακρίθηκε μάλιστα και στη μάχη της Λευκάδας το 1810. Εννέα χρόνια αργότερα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1821 αναγνωρίστηκε ως αρχηγός των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν εκείνος που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στον Πύργο, έχοντας στο πλευρό του τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς του Πύργου, το Λυκούργο Κρεσταινίτη, το Διονύσιο Διάκο, τον Αναγνώστη Παπασταθόπουλο και τους Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου!
Στις 3 Απριλίου του 1821, Λαλαίοι Τούρκοι κατευθύνονται στον Πύργο για να καταστείλουν την επανάσταση. Τότε, ο Βιλάετης, οι άλλοι οπλαρχηγοί της πόλης και ο Πάνος με το Γενναίο Κολοκοτρώνη (!) οδηγούν τους Πυργιώτες σε μια μάχη δίχως προηγούμενο για τα δεδομένα της πόλης. Μετά από πολυήμερη μάχη, οι Λαλαίοι καταστρέφουν ό,τι μπορούν και αναχωρούν για τα ορεινά. Η πόλη πια είναι ελληνική, αλλά με πολλές απώλειες. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, επινοεί τότε την ιδέα του αποκλεισμού των Τούρκων του Λάλα. Λίγες μέρες μετά, ο Βιλαέτης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και μερικούς συντρόφους του, οχυρώνεται στο Στρέφι της Ολυμπίας. Στη μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκε. Παρά τον τραυματισμό του, δεν δίστασε να ορμήσει σε έναν μπέη και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, ένας υπηρέτης του μπέη, πυροβόλησε το Βιλαέτη πισώπλατα και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Λέγεται πως οι Τούρκοι απέσπασαν το κεφάλι του ως λάφυρο. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν μόλις 40 χρονών.