FOLLOW US: facebook twitter

Λευκός καπνός – Τελικές αποφάσεις για 24 Μαΐου

Ημερομηνία: 10-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

tsakalwtos-eurogroupΜαξίμου: Καμία απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισε χθες τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ευρωζώνη, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες (24 Μαΐου) που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο, με στόχο την τελική συμφωνία.

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Υπήρξε μια συμφωνία σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα. Μόλις έχουμε θεσμοθετημένα τα επιπλέον προληπτικά μέτρα θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης. Θα εργαστούμε για να είμαστε έτοιμοι στις 24 Μαΐου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εν τω μεταξύ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αναμενόταν να επισκεφθεί χθες το βράδυ  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα  του Eurogroup. Επίσης ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ενημερώσειι και τους αρχηγούς των κομμάτων.

 Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συνεδρίαση του Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.

«Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», σημειώνουν, συμπληρώνοντας πως η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης υπογραμμίζουν:

  • Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
  • Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
  • Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
  • Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
  • Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  • Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.  Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
  • Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
  • Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
  • Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  • Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική  εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.

Οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους

Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Dow Jones Newswires αποκαλύπτει τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το EFSF προτείνει:

-Να γίνει επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF

-Να μπει πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050

-Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα.

-Οι αποπληρωμές δανείων στο EFSF να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος