FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση αύριο στο Cine Cinema: «Ο παιδικός κινηματογράφος στην Αμαλιάδα τη δεκαετία του 1930″

Ημερομηνία: 06-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Aπό τον Σύλλογο Φίλων Μόνιμης Έκθεσης Ν. Μπελογιαννης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ομιλία από την Πουλχερία Γεωργιοπούλου με θέμα: Γυναικείο Κίνημα και παιδικός κινηματογράφος. Η περίπτωση της Μαρίκας Μπότση – Τσαπαλίρα και του Νίκου Μπελογιάννη». 

Ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης Ν.Μπελογιαννης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπια για παιδιά και νέους συμμετέχει στην εκδήλωση με θέμα “Ο παιδικός κινηματογράφος στην Αμαλιάδα τη δεκαετία του 1930”. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022 και ώρα 8μμ στο cine cinema στην Αμαλιάδα και περιλαμβάνει: 

Η Μαρίκα Μπότση- Τσαπαλίρα, έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η πρώτη δήμαρχος της Αμαλιάδας και της χώρας λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής,  μια από τις πρωτοπόρες που εργάστηκε για την ανύψωση της γυναίκας

Στις 8μμ: Ομιλία της Πουλχερίας Γεωργοπούλου, ερευνήτριας της τοπικής ιστορίας, με θέμα «Γυναικείο Κίνημα και παιδικός κινηματογράφος. Επιρροές και ανάπτυξη του φαινομένου στην Αμαλιάδα του Μεσοπολέμου. Η περίπτωση της Μαρίκας Μπότση – Τσαπαλίρα και του Νίκου Μπελογιάννη».  Να σημειώσουμε ότι η  Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα, τον Σεπτέμβριο του ’44 ανέλαβε τη δημαρχία της Αμαλιάδας ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Λαϊκής Αυτοδιοίκησης , μια από τις πρωτοπόρες που εργάστηκε για την ανύψωση της γυναίκας, ειδικά  στην τότε κλειστή και απαιτητική επαρχιακή κοινωνία της Αμαλιάδος. Έμεινε γνωστή ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος – λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής – στην Αμαλιάδα και στην Ελλάδα. Η θητεία της είχε διάρκεια 101 ημέρες (΄44 – ΄45) που συγκλόνισαν την πόλη αλλά και το πανελλήνιο που εμβρόντητο διάβαζε σε συνέχειες τη δημοσίευση του ημερολογίου της στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που άνηκε στους αδερφούς της Νάσο και Διονύσιο Μπότση!

8.30μ.μ: Προβολή της κλασικής ουγγρικής αντιπολεμικής ταινίας “Κάποτε στην Ευρώπη” του Radvanyi Geza, Hungary, 1948, 100’.

Ο Σύλλογος Φίλων Μόνιμης Έκθεσης Ν.Μπελογιαννης  καλεί  τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου και τους φίλους του κινηματογράφου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη της Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia