Δήμος Πύργου: Σύγχρονη και λειτουργική είσοδος!
-Αλλάζουν την όψη του Πύργου οι εργολαβίες φωτισμού, πρασίνου και οδοστρώματος
-Θέμα ημερών η παρουσίαση της μελέτης και για το νοτιοδυτικό τμήμα
-Σταθερός και αταλάντευτος στόχος της Περιφέρειας η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εισόδων της πόλης, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Αισθητά βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα που αντικρίζουν όσοι οδηγοί επισκέπτονται τον Πύργο από τη βορειοδυτική του είσοδο, καθώς πλέον είναι ορατή κατά τα δύο τρίτα η τριπλή παρέμβαση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά τον φωτισμό και την ποιότητα του οδοστρώματος.
Αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει και το υπόλοιπο ένα τρίτο με «πράσινη» εργολαβία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και σύστημα αυτόματου ποτίσματος στα φυτά που θα μπουν. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα με την προετοιμασία του εδάφους, καθώς έγινε εκρίζωση θάμνων και άλλων φυτών προκειμένου να μπει γκαζόν και ένα συγκεκριμένο είδος φοίνικα, το οποίο ταιριάζει σε οδικό δίκτυο διότι δεν προκαλεί προβλήματα ορατότητας.
«Είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία πρασίνου ιδιαίτερα σημαντική και απαιτητική, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης πρασίνου στις παράπλευρες νησίδες της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, εγκαθίσταται το αυτόματο σύστημα ποτίσματος και ακολουθεί η φύτευση γκαζόν και δέντρων στα μέσα Μαρτίου. Η είσοδος του Πύργου εξωραΐζεται και αλλάζει όψη προς το καλύτερο», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί βελτίωση του οδοστρώματος και σε άλλα τμήματα.
«Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί η εργολαβία βελτίωσης του οδοφωτισμού, η οποία έχει αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά την είσοδο του Πύργου διότι έχει αυξήσει την ορατότητα και κατά συνέπεια και την ασφάλεια στην κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων. Έχει υλοποιηθεί επίσης ένα πολύ σημαντικό μέρος της εργολαβίας συντήρησης του οδοστρώματος και σύντομα θα γίνει το ίδιο και στο οδικό τμήμα από τη διασταύρωση Λαστεΐκων ως τον Πύργο, για να ολοκληρωθεί το σύνολο της παρέμβασής μας», εξήγησε.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, διότι προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες μια καλύτερη εικόνα μέχρις ότου δρομολογηθούν οι κρατικές επιλογές για το σύνολο της Ολυμπίας Οδού.
«Μέχρις ότου προχωρήσει ο αυτοκινητόδρομος και στο νότιο τμήμα, εμείς ως περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας οφείλουμε να παρέχουμε στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες την καλύτερη δυνατή εικόνα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με σύγχρονο φωτισμό, ασφαλές οδόστρωμα και αισθητικές παρεμβάσεις φιλικές στο περιβάλλον», επισήμανε.
Θέμα ημερών η μελέτη για τη νότια είσοδο
Όπως αποκάλυψε στην «Πρωινή», είναι επίσης θέμα ημερών η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση της νοτιοανατολικής εισόδου του Πύργου, καθώς είναι στο τελικό της στάδιο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, θα γίνει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παρεμβάσεων σε μήκος 3,5 χλμ. από τη διασταύρωση του Lidl έως τη και τη γέφυρα του Αλφειού ποταμού, στην Ε.Ο Πύργου – Κυπαρισσίας.
Θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη βορειοανατολική είσοδο, διότι περιλαμβάνει αστικό ιστό και Εθνική Οδό. Στο τμήμα του αστικού ιστού προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρομίων, φωτισμός και δεντροφύτευση, στα όρια της υπάρχουσας απαλλοτρίωσης – κάτι που είχε ζητήσει και ο κ.Γιαννόπουλος ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενες κατοικίες – ενώ στο τμήμα της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας θα δημιουργηθεί περιπατητική διαδρομή και θα συνεχιστεί ο φωτισμός και το πράσινο. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι παρεμβάσεις στο εν λόγω τμήμα, εντάσσονται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων χρήσεων, λόγω του χαρακτήρα της οδού.
Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση θεωρείται η κατασκευή κυκλικού κόμβου (Roundabout) στο ύψος της διασταύρωσης με την συνδετήρια δημοτική οδό που οδηγεί στην Ε.Ο Πύργου – Τριπόλεως (Κολιρέικες παράγκες), καθώς αφενός βελτιώνεται σημαντικά η οδική ασφάλεια – αφού μειώνεται η ανάπτυξη ταχύτητας που «επέτρεπε» μέχρι στιγμής το μεγάλο μήκος της ευθυγραμμίας – και αφετέρου οριοθετείται ουσιαστικά η εναλλαγή της διαδρομής και αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης/διερχόμενος ότι βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.