FOLLOW US: facebook twitter

Έφυγε στα 58 του χρόνια από κορονοϊό ο πρώτος Έλληνας τσιγγάνος λογοτέχνης Κώστας Χηνάς!

Ημερομηνία: 31-03-2021 | Συντάκτης:
Θρήνος στην συνοικία των ρομά στου Παπακαυκά Αμαλιάδας

Έναν δικό της άνθρωπο για τον οποίο μάλιστα ήταν υπερήφανοι όλοι οι ρομά, τον Κώστα Χηνά, τον πρώτο Έλληνα τσιγγάνο λογοτέχνη που έφυγε χθες στα 58 του χρόνια, χτυπημένος από τον κορονοιό μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Πύργου, θρηνεί από χθες όλη η συνοικία των τσιγγάνων του Παπακαυκά στην Αμαλιάδα.

Ο Κώστας Χηνάς εισήχθη  στην κλινική covid19 του Γ. Ν Ηλείας με κορονοϊό στις 10 Μαρτίου, αλλά έχοντας σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η κατάστασή του γρήγορα επιδεινώθηκε, διασωληνώθηκε και μπήκε στην ΜΕΘ covid. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, χθες, έχασε τη μάχη, σκορπίζοντας την θλίψη όχι μόνο στου Παπακαυκά, αλλά σε όλη την κοινότητα των ελλήνωνρομά της χώρας όπου ήταν γνωστός και αγαπητός, καθώς και στην τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας.

ΗΛΙΔΑ Κάμπος News - Το πέρασμα των Τσιγγάνων από την Πόλη στην Ελλάδα - Από την Κωνσταντινούπολη στην Αµαλιάδα - Μια συζήτηση με τους συγγραφείς του βιβλίου «Γκογκί (μνήμη)» Νίκο Μπατζαλή και Κωνσταντίνο Χηνά
Με τον επιστήθιο  φίλο και συνεργάτη του Νίκο Μπατζαλή και το βιβλίο τους ΓΚΟΓΚΙ ΜΝΗΜΗ

Ο στενός του φίλος και συνεργάτης Νίκος Μπατζαλής με τον οποίο έγραψαν μαζί το σπουδαίο βιβλίο ΓΚΟΓΚΙ ΜΝΗΜΗ «Οι Ρομα από την Πόλη στην Ελλάδα» τον αποχαιρέτισε χθες με λόγια καρδιάς, γνωρίζοντας μέσα σε λίγες μέρες μια δεύτερη μεγάλη απώλεια δικού του ανθρώπου αφού προ ημερών ειχε χάσει και την αγαπημένη του μητέρα:

«Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος!!! Ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα το όνειρο ενός ολόκληρου λαού (!!!) και έδωσε σάρκα και οστά στο τραγούδι του μεγάλου Κώστα Χατζή :  “Μη μας περιφρονάς, μη μας περιφρονάς… Γράψε βρε Ιστορία δύο λόγια και για μας”. – Κώστας Χηνάς :1962-2021. Ο συγγραφέας των τσιγγάνικων ιστοριών, του  πονήματος ΓΚΟΓΚΊ-ΜΝΉΜΗ. ΚΑΛΌ ΤΑΞΊΔΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ.    ΚΑΛΌ ΤΑΞΊΔΙ ΑΓΑΠΗΜΈΝΕ ΜΟΥ ΦΊΛΕ!!!  Να σημειώσουμε ότι τελετή της κηδείας του  θα γίνει σε απόλυτα οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων της Πανδημίας. Εκ μέρους όλης της οικογένειας, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας, στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν. Πύργου, για τον αγώνα τους ώστε να κρατηθεί στη ζωή ο πρώτος Έλληνας τσιγγάνος λογοτέχνης.»

Ο Κώστας Χηνάς γεννήθηκετο1962 στο Αίγιο. Μεγάλωσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έμεινε ορφανός από πατέρα στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών,βιοπαλαιστής από παιδί. Η προσφυγοπούλα από την Πόλη χήρα μάνα του, τον μεγάλωσε με τις αρχές της Χριστιανικής πίστης. Έμαθε να γράφει και να διαβάζει από το ωραιότερο και σπουδαιότερο βιβλίο του κόσμου:  Την Καινή Διαθήκη! Διδάχθηκεβυζαντινή μουσική στην εκκλησιαστική σχολή Αγίου Τρύφωνος με δάσκαλο του τον Γεώργιο Παπαγεωργίου. Έχοντας αποφοιτήσει από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  Αμαλιάδας και επειδή πάντα είχε ανησυχίες για την άγνωστη ως τώρα ζωή των χριστιανών τσιγγάνων που έφυγαν από την Πόλη το 1922 και είχε πολλά βιώματα από τους Κωνσταντινουπολίτες παππούδες του,  προσπάθησε να τις μεταφέρει από την ληθη στο φως. Επί μια δεκαετία ο Κώστας Χηνάς μαζί με τον Νίκο Μπατζαλή κατόρθωσαν να συλλέξουν και να καταγράψουν στοιχεία της γλώσσας romani, γράφοντας στην συνέχεια το πρώτο λεξικό των τσιγγάνων όπου μαζι με πολλές αφηγήσεις γερόντων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού, συνέγραψαν το βιβλίο ΓΚΟΓΚΙ – ΜΝΗΜΗ, που το έχουν ¨ταξιδέψει’ στην Πόλη και σε όλη την Ελλάδα με σπουδαίες κριτικές. Δυστυχώς ο Κώστας Χηνάς δεν ευτύχησε να παρευρεθεί στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του, που  λόγω της πανδημίας δεν έχει γίνει ακόμα…

Με τη σύντροφο της ζωής του  Βασιλική Δημητρίου έζησε περίπου 40 χρόνια,  δημιούργησαν μια πολυμελή οικογένεια, απόκτησαν  4 παιδιά και 10 έως τώρα εγγόνια. Από χθες άρχισαν να καταφτάνουν συλλυπητήρια μηνύματα από όλη την κοινότητα των ελλήνων ρομά που συμπαρίστανται στην οικογένειά του, καθώς και από τις εκδόσεις Άπαρσις που εξέδωσαν το ΓΚΟΓΚΙ .

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
Ο Κώστας Χηνάς με την φαμίλια του στην παρουσίαση του αφιερώματος για τα τσιγγάνικα μαγειρέματα στο «Γαστρονόμο», όπου η σύζυγός του Βασιλική Δημητρίου πρωτοστάτησε στις μαγειρικές.

Το συγκινητικό μήνυμα του γιου του Γιώργου

Ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα ανάρτησε χθες στο μεσημέρι για τον πατέρα του ο γιος του Γιώργος Χηνάς γράφοντας:

“Είναι παράξενο να σκέφτομαι το πως είμαστε χωριστά..Ειδα το καινούριο φεγγάρι μα όχι εσενα..

Ειδα ηλιοβασίλεματα και ανατολές μα όχι το όμορφο σου πρόσωπο..

Τα κομμάτια της καρδιάς μου χωράνε από το μάτι μιας βελόνας..

Μου λείπεις όπως λείπει το λουλούδι στον ήλιο στα βαθύ του χειμώνα που αντί να κατευθύνει το φως στην καρδιά την σκληραίνει σαν τον παγωμένο βοριά όπου με εξορίζει η απουσία σου..

Καλό ταξίδι πατέρα θα σ’ αγαπω για πάντα..

Ο γιος σου..!!!

Η Πρωινή εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Κώστα Χηνά και στην κοινότητα των ρομά της Αμαλιάδας για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος