FOLLOW US: facebook twitter

Έφτασαν ως την «πηγή» αλλά νερό δεν κατάφεραν να πιουν!

Ημερομηνία: 04-01-2024 | Συντάκτης:

Δυσφορία επισκεπτών που είδαν το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα κλειστό την Πρωτοχρονιά καθότι επίσημη αργία

 

Θεώρησαν ότι την πρώτη μέρα του χρόνου οι Αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι αλλά έκαναν λάθος, καθότι η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία . Έτσι, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ήταν κλειστός την πρώτη μέρα του χρόνου προς απογοήτευση πολλών επισκεπτών που τελικώς παρότι ανηφόρισαν ως τις Βάσσες, «έφαγαν» πόρτα και δεν κατάφεραν να μπουν μέσα να θαυμάσουν τον μικρό Παρθενώνα της Ηλείας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, oι επισκέπτες μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά που ξεκίνησαν από την Αθήνα και άλλα σημεία της χώρας αλλά και αρκετοί από την ίδια την Ηλεία κάνοντας πολλά χιλιόμετρα δρόμου με σημαντική ταλαιπωρία λόγω της δύσκολης διαδρομής για την ορεινή περιοχή της Φιγαλείας, έφθασαν στο Ναό και εκεί χωρίς την ένδειξη κάποιας ενημερωτικής πινακίδας ή κάποιας συγκεκριμένης πληροφόρησης πριν το ταξίδι τους ότι θα είναι κλειστός ο χώρος, έμαθαν από τον μοναδικό αρχαιοφύλακα του μνημείου ότι υπάρχει απόφαση να μην επιτρέψει την είσοδο στο κοινό.

Σύμφωνα με τους ίδιους η εξήγηση που δόθηκε δεν ήταν πειστική και ορισμένοι προσπάθησαν να αναζητήσουν τηλεφωνικά την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Ερωφίλη Κόλλια ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Πολιτισμού. Τελικά ο χώρος του Ναού παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας κλειστός με τους επισκέπτες να φεύγουν εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι για την άδικη ταλαιπωρία τους την πρώτη ημέρα του χρόνου, προκαλώντας την έντονη δυσφορία τους, Ωστόσο η 1η του χρόνου συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες του κράτους όπου τις ημέρες αυτές όλα τα μνημεία της χώρας είναι κλειστά όπως και τα Χριστούγεννα. Βεβαίως θα μπορούσε το Υπουργείο Πολιτισμού να ενημερώνει τους επισκέπτες που δεν το γνωρίζουν μια- δυο μέρες πριν με ανακοίνωση στο διαδίκτυο γιατί ειδικά οι ξένοι αν δεν ανήκουν σε κάποιο γκρουπ, δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν πότε είναι ανοιχτά και πότε κλειστά τα μνημεία της χώρας.

Ωστόσο ο Επικούριος αντιμετωπίζει όπως λέγεται γενικότερο θέμα έλλειψης φυλακτικού προσωπικού μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου μόνιμου αρχαιοφύλακα και μάλιστα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει ενημερώσει την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα. Και όπως προβλέπει ο νόμος για έκτακτες περιπτώσεις, η έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει αναθέσει τη φύλαξη σε μόνιμους υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων, ενώ υπάρχει και προσωπικό εποχικό. Όμως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα αμοιβής τα Σαββατοκύριακα και αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot