FOLLOW US: facebook twitter

Eκδήλωση μνήμης Σάκη Καράγιωργα: «Καμιά τιμή δεν είναι αρκετή»

Ημερομηνία: 02-05-2017 | Συντάκτης:

Με συγκίνηση και σεβασμό απέναντι στον μεγάλο διανοούμενο, δάσκαλο και άνθρωπο στάθηκαν κοινό και ομιλητές στην ημερίδα στο Λάτσειο 

«Καμιά τιμή δεν είναι αρκετή για τον Σάκη Καράγιωργα. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας υπέροχος δάσκαλος που με τη ζωή του και το έργο του μας κληρονόμησε μια σοβαρή παρακαταθήκη που είναι σίγουρα βαριά και την οποία ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να αποποιηθούμε. Ο Σάκης Καράγιωργας που ένοιωθε δια βίου χρεωμένος στο λαό που τον γέννησε- όπως είπε και στην απολογία του στο Στρατοδικείο- συμβολίζει αυτόν τον άλλο δρόμο προς το μέλλον όπως τον σηματοδότησε με την ριζοσπαστική εναλλακτική πολιτική του σκέψη, με την υποδειγματική πολιτική του συνέπεια, με το αξεπέραστο ήθος με το οποίο σφράγισε όλα τα βήματά της ζωής του.»

Όλα τα παραπάνω λόγια από τους συνοδοιπόρους, φίλους και συντρόφους στον αντιδικτατορικό αγώνα του Σάκη Καράγιωργα, συμπυκνώνουν τα όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στον Σάκη Καράγιωργα, που πραγματοποιήθηκε  στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία πλήθους κόσμου, την οποία διοργάνωσαν  ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα προκειμένου να αναδείξουν την εξαιρετική προσωπικότητα του. Βεβαίως η ημερίδα είχε και την έννοια της αντίδρασης σε μια δήλωση του δημάρχου Πύργου- ο οποίος σημειωτέον ήταν παρών στην εκδήλωση- για την αλλαγή ονόματος της κεντρικής πλατείας Σάκη Καράγιωργα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Με λόγια από καρδιάς, με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών  τόνισαν ότι ο  Σάκης Καράγιωργας υπήρξε εμβληματική μορφή στην πάλη κατά της επτάχρονης τυραννίας της χούντας,  στην προώθηση της έρευνας και της επιστήμης αλλά και στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Πανεπιστημίου.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Την ημερίδα άνοιξε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με ένα συγκινητικό λόγο και με τον στίχο του  Κάλβου «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

«Πολλές φορές σε συζητήσεις με νέους ανθρώπους μαθητές- φοιτητές θεωρούν ότι το μαζικό φοιτητικό κίνημα προέκυψε από το πουθενά και μία ωραία μέρα του Νοέμβρη μαζεύτηκαν οι φοιτητές και δημιούργησαν αυτό το ωραίο έπος το οποίο ονομάστηκε έπος του Πολυτεχνείου»  εννοώντας ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί αν μέσα στα Πανεπιστήμια δεν υπήρχαν φωτισμένοι δάσκαλοι και διανοούμενοι όπως ο Σάκης Καράγιωργας.

«Ο Καράγιωργας ήταν ένας οργανικός διανοούμενος που μας έδινε το ερέθισμα να τον ανακαλύψουμε και να αναζητήσουμε τις ιδέες του μέσω των εγχειρίδιων του Παντείου Πανεπιστημίου. Ήταν έξω και πέρα από την κυριαρχία της φιλελεύθερης οικονομικής επιστήμης. Στην δικτατορία δεν υπήρχαν άλλες σχολές απόψεων και αυτός που μας  κέντριζε ήταν ο Καράγιωργας».

Μιλώντας ο κ. Μπαλαούρας για την επιστημονική παρουσία του Σάκη Καράγιωργα, αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα επιστημονικά έργα του που αποτελούν σταθμό για την επιστήμη , τις ‘Οικονομικές λειτουργίες του κράτους’ και “Οι διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα”, σημειώνοντας ότι τον καθιέρωσαν ως πρωτοπόρο της αντισυμβατικής σκέψης και πολιτικής, δύο μνημειώδη έργα που δημιούργησαν μια νέα σχολή σκέψης στην Ελλάδα. Παράλληλα μοιράστηκε με το κοινό και προσωπικές στιγμές που είχε με τον Σάκη Καράγιωργα, σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και κοινού οράματος ενώ τονισε ότι η απώλειά του κατά την άποψή του καθυστέρησε την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε μάλιστα ότι αρχές του 1976, όταν ο ίδιος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Σάκης Καράγιωργας του έσωσε μια συστατική επιστολή για να γραφτεί σε ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου και με αυτήν τον έκαναν δεκτό στην Οξφόρδη. Βέβαια ο κ. Μπαλαούρας όπως είπε δεν πήγε ποτέ, λόγω της γλώσσας αλλά και οικονομικών και άλλων προβλημάτων, ωστόσο αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλο κύρος είχε το όνομα του Σάκη Καράγιωργα στην επιστημονική κοινότητα του εξωτερικού.

«Ότι γράφεται, δεν ξεγράφεται»!

Στην περίοδο της αντιδικτατορικής του δράση αλλά και στην περίφημη απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο Στρατοδικείο όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου εξορισθέντων και φυλακισθέντων Κώστας Μανταίος.

Ο κ. Κώστας Μανταίος τόνισε ότι «μοναδικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη του Σακη Καράγιωργα, ο οποίος καταγράφηκε στην ιστορία του τόπου μας ως φωτισμένος δάσκαλος επιστήμονας απο τους κορυφαίους αντιστασιακούς της περιόδου της χούντας και ασυμβίβαστος υπερασπιστής των ιδεωεών της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου. Ένας άνθρωπος ευθύς, τίμιος, αδιάφθορος, πιστος στις ιδέες του και στα οράματά του.»

Σχολιάζοντας την πρόταση που ακούστηκε από την δημοτική αρχή για την αλλαγή του ονόματος της πλατείας «Σάκη Καράγιωργα» που ξεσήκωσε όπως είπε θύελλα διαμαρτυριών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ότι γράφεται δεν ξεγράφεται, δεν αλλάζουμε τίποτα από την ιστορία και αυτό πρέπει να το τιμούμε. Όποιος δεν έχει διαβάσει την απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο Στρατοδικείο, δεν έχει διαβάσει τίποτα. Είναι μια μαρτυρία ιστορική παρακαταθήκη για τον λαό και την νεολαία μας, που του επέβαλλε ισόβια κάθειρξη.»

Στην συνέχεια μίλησε η  κ. Κάτια Φωτεινοπούλου επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας,  εκ μέρους του Δ.Σ του Ιδρύματος Σάκη Καραγιωργα που αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης του Ιδρύματος που ήταν η γόνιμη  αξιοποίηση της επιστημονικής αναζήτησης και διδασκαλίας του Σάκη Καράγιωργα . Και εκείνη με την σειρά της εξέφρασε τη θλίψη της για την πρόταση της δημοτικής αρχής του Πύργου, μιας πόλης όπου ο Σάκης Καράγιωργας υπήρξε επίλεκτο μέλος, επιχειρείται η αποκαθήλωση του ονόματός του από την κεντρική πλατεία της πόλης.

“Σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορώ να δω τίποτα άλλο, παρά μια φτωχή και ιδιοτελή πράξη. Για άλλη μια φορά,  δεν είναι τίποτα άλλα από την σπίλωση του ονόματος και την εξόντωση του Σάκη Καράγωργα, είναι και ο τραυματισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας στη χώρα μας συνολικά. Θα πρέπει νομίζω να εξαφανιστεί ακομα και η σκέψη μια τέτοια πρόταση.

Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισαν ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πάντειου Παν/μίου, κ. Θεοφάνης Πάκος, που έκανε μια αναλυτική αναφορά στο επιστημονικό έργο του Καράγιωργα και ο συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης που αναφέρθηκε στην διαρκή αντίσταση του Καράγιωργα.

« Η μορφή του Καράγιωργα, σίγουρα ενοχλεί. Ενοχλεί την εξουσία της ενοχής και την κοινωνία και διανόηση της συνενοχής. Ενοχλεί γιατί θυμίζει πως υπήρχε κι άλλος δρόμος στην Μεταπολίτευση…»   

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων πέραν των συντρόφων και συναγωνιστών του Σ. Καράγιωργα και Παν/μακών και ο Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής Δ. Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Γ.Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής,ο πρώην δήμαρχος Μ. Παρασκευόπουλος,  ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και πάρα πολύς κόσμος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia