FOLLOW US: facebook twitter

Δυσλεξία, η νόσος των χαρισματικών παιδιών

Ημερομηνία: 08-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη δυσλεξία

Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως ο παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την δυσλεξία από την παγκόσμια ένωση δυσλεξίας (The International Dyslexia Association).

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία νευροβιολογικής προέλευσης. Αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες δυσκολίες των ατόμων, σχετιζόμενες κυρίως με γλωσσικές ικανότητες, όπως η ανάγνωση, η ορθογραφία και η αποκωδικοποίηση-απόδοση νοήματος κειμένου. Τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες τόσο με τον γραπτό όσο και με τον προφορικό λόγο με αποτέλεσμα η ικανότητα εκμάθησης να δυσχεραίνεται. Οι διαφορές στην εγκεφαλική δομή των δυσλεκτικών ατόμων παρατηρούνται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο σε σχέση με των μη δυσλεκτικών.

Έχει διαπιστωθεί η υπεροχή δυσλεκτικών ατόμων σε ορισμένες λειτουργίες αντίληψης που σχετίζονται με την τρισδιάστατη χωρική λογική, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την τυχαία-συμπτωματική  εκμάθηση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω κανείς συνειδητοποίει την αναγκαία αναθεώρηση της οπτικής μας ως προς τη δυσλεξία. Αντί να ρωτάμε «τι είναι η δυσλεξία;» θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί «τι μπορούμε να μάθουμε από άτομα με μαθησιακές προκλήσεις, όπως η δυσλεξία;»

Πηγή: gpsf.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος