FOLLOW US: facebook twitter

Διπλή εκδήλωση και απολογισμός του 2022

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:

Έκοψα την πίτας τους και τίμησαν την Τσικνοπέμπτη στο δασαρχείο Πύργου

-Τι δήλωσαν ο δασάρχης Παν. Λάττας και ο Μητροπολίτης Ηλείας, Αθανάσιος Β’΄

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με την ευχή να συνεχίσουν δημιουργικά τη δύσκολη δουλειά της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν διπλή εκδήλωση χθες το μεσημέρι οι υπαλληλοι του Δασαρχείου Πύργου, παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Αθανασίου Β’, κόβοντας τη βασιλόπιτα και γιορτάζοντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Παράλληλα, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, έκανε τον απολογισμό των έργων και των δράσεων του δασαρχείου για το 2022, εξάροντας την εργατικότητα και το πνεύμα συνεργασίας στις τάξεις του προσωπικού σε μια Υπηρεσία που έχει υπό την ευθύνη της ένα εκατ. στρέμματα.

«Είμαστε μια δυνατή ομάδα με ανθρώπους που δουλεύουν όλες τις ώρες του 24ώρου, Σαββατοκύριακα και αργίες, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Η χρονιά που πέρασε, ήταν δύσκολη αλλά από πλευράς παραγωγικότητας ήταν υψηλή από την υπηρεσία μας προς τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι και η νέα χρονιά θα είναι στο ίδιο επίπεδο, διότι ο αγώνας εδώ γίνεται από όλους τους ανθρώπους, τους οποίους και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ανέφερε.

Ο κ. Λάττας τόνισε το 2022 ήταν χρονιά απαιτητική, διότι περιελάμβανε την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των περιοχών που κάηκαν τον Αύγουστο το 202, συνολικού προϋπολογισμού 3,23 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης πρόσθεσε πως ολοκληρώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αντιπλημμυρική θωράκιση επιλεγμένων περιοχών, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Απολογισμός του 2022

Παράλληλα, ο δασάρχης Πύργου αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες που εκτελέστηκαν στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικά στον περιβάλλοντα χώρο της αρχαιολογικής ζώνης και στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, σε μια έκταση 284 στρεμμάτων με προϋπολογισμό 285.916 από το πρόγραμμα Αntinero ΙΙ.

Επίσης προανήγγειλε τον καθαρισμό συστάδων Μαύρης Πεύκης, σε έκταση 70 χλμ αντιπυρικού οδικού δικτύου, έργο προϋπολογισμού 1,97 εκατ. ευρώ, επίσης από το Anti-Nero II, ενώ υπογράμμισε τις υλοτομίες που έγιναν στην Αχλαδινή  με σκοπό την απομάκρυνση ξυλώδους όγκου μεγάλων διαστάσεων, μέρος του οποίου διανεμήθηκε στους κατοίκους για την κάλυψη των αναγκών τους.

Εκτός αυτού, το δασαρχείο συντήρησε πέρυσι αγροτοδασικό δίκτυο σε συνεργασία με τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ύψους 58.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ έκανε σειρά αναδασώσεων και δενδροφυτεύσεων σε επιλεγμένες περιοχές για εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και αισθητικούς σκοπούς, και διαμόρφωσε χώρους δασικής αναψυχής.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το δασαρχείο ενισχύθηκε με πέντε άτομα ετήσιας σύμβασης ενώ το 2023 προσελήφθησαν τρία ακόμα άτομα με οκτάμηνη σύμβαση, αλλά εκκρεμεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ευχές από τον Μητροπολίτη Ηλείας

Ο Μητροπολίτης Ηλείας, Αθανάσιος Β’, ευλόγησε τη βασιλόπιτα και μετέφερε τις ευλογίες της Εκκλησίας προς τους εργαζόμενους του δασαρχείου Πύργου, τονίζοντας ότι είναι τομέας νευραλγικός για την κοινωνική ζωή.

«Αγωνίζεστε για τη διατήρηση του πρασίνου, του επίγειου παραδείσου, που δίνει ζωή στον άνθρωπο, γιατί το δένδρο ανανεώνει την ατμόσφαιρα. Ευλογώ την πίτα ώστε οι υπηρεσίες να ενισχύονται από την “κεφαλή” και να δουλεύουν αποτελεσματικά για τη διαφύλαξη του δάσους, που είναι ο φυσικός μας πλούτος», ανέφερε και χτύπησε «καμπανάκι» για τις περιπτώσεις ανθρώπινης αμέλειας, που δημιουργούν κινδύνους στο περιβάλλον.

«Ακόμα και το άνοιγμα της τρύπας του όζοντος είναι δική μας επιλογή. Με τις επιλογές μας δημιουργούμε αυτές τις καταστάσεις και προϋποθέσεις. Για αυτό, εσείς του δασαρχείου είστε εκείνοι οι φύλακες που προστατεύετε το δάσος μας, για να μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να πηγαίνουμε και να περνάμε ευχάριστα τις ώρες μας και να απολαμβάνουμε τη φύση. Εύχομαι η πίτα να είναι πλούσια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας με υγεία σωματική και πνευματική, ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας»,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος